Hundrevis av folk samlet seg i gallaantrekk for å få med seg avdukingen av årets Uke-navn.

Det er tradisjon at navnet lanseres under en høytidelig seremoni utenfor Studentersamfundet på festivalens første dag.

Natt til torsdag var intet unntak. Nå er Uka-23 offisielt i gang.

Og navnet på Uka-23?

«SPRÆKK!».

Inspirert av nybygg og sprekker

Inspirasjonen for navnet er «situasjonen Studentersamfundet nå befinner seg i», ifølge en pressemelding fra festivalen selv.

– Etter mange tiår med drømmer og idéer, står snart nybygget klart. Vi er i ferd med å tre inn i en ny tid, med et nytt bygg. Bygget vi kjenner i dag har bokstavelig talt slått sprekker, og på den måten kjent konsekvensene av det nye. Dette markerer et skille i Ukas historie, og vi har en visjon om å skape en revy som gjenspeiler dette, skriver de.

Foto: Kim Nygård

Uka ønsker å bevare tradisjonelle elementer gjennom navnet, men samtidig formidle deres optimistiske forventninger til den kommende tiden.

– Med et nytt bygg og nye tradisjoner, følger nye muligheter, fortsetter de.

Bryter tradisjoner

Uke-navnet «SPRÆKK!» bryter med flere tradisjoner. De siste årene har det vært vanlig at navnet består av tre stavelser og tre betydninger.

– Navnet slår på den måten sprekker i studentenes forventninger til Uke-navnet, skriver festivalen.

De har valgt å bryte med forventningene for å markere at de «er i ferd med å gå inn i en ny tid».

Hadde 130 navn

Årets Uke-navn er, som vanlig, også navnet på festivalens tradisjonsrike Uke-revy. Det er forfatterkollegiet ved revyen som står for navnet.

De startet prosessen for omtrent ni måneder siden – med 130 navn på blokka.

– I løpet av et par uker med intens jobbing og drømming, landet vi på årets Uke-navn, sier leder Olav Ødegård i Forfatterkollegiet i pressemeldingen fra Uka.

Navnet var klart i februar.

– Så du kan jo tenke deg hvor deilig det er å endelig kunne si det høyt. Vi e så glad at vi sprækk!

Bilde fra årets Uke-revy. Foto: Uka-23

– Modig

I forkant av avdukingen hadde Trondhjems Studentersangforening, Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening og Studentersamfundets Symfoniorkester promenadekonsert i Dødens dal.

Etter konserten gikk en samlet flokk ned til Samfundet-bygget, der årets Uke-navn ble avduket ved midnatt.

– Det er et modig navn - det er gøy at det er så direkte og at man tør å gjøre noe annerledes fra tidligere år. Det er på en måte litt enkelt, men kan også tolkes videre om man vil, sa Uke-sjef Kari Johanne Sørensen Bøckman til Trd.by på onsdag.

Ukas startskudd

Navnet på festivalen har tradisjonelt vært mer mystisk. De siste ti årene har festivalen blant annet hatt navn som «Razzmatazz», «Vivillé» og «Lurifax».

– Det er kult at årets navn er litt jordnært - du står ikke som et spørsmålstegn når du ser navnet. Det er et energisk ord, sier Uke-sjefen.

Hun er glad for at festivalen endelig er i gang.

De neste ukene blir det store konserter i Dødens dal, revy, oktoberfest, kurs, trønderfest og utallige andre arrangementer i byen mens festivalen pågår.