I 2017 lagde Trd.by en oversikt over hvilke utesteder som fantes for dem under 20 år i byen. I dag er listen betraktelig kortere.

Noen steder eksisterer ikke lenger, mens andre har økt aldersgrensen.

Etterspørsel

Temaet er flittig diskutert på internett. På Reddit er det mange tråder opp gjennom årene der folk diskuterer hva som er åpent. På Facebook finnes det en egen gruppe kalt «Uteliv i Trondheim med 18-årsgrense» med over 1000 medlemmer.

I en tråd fra 2022 ble The Mint og Mormors trukket frem som eksempler. Foto: Skjermdump / Reddit

Etter at The Mint stengte dørene i starten av august, kan det virke som det bare er Studentersamfundet som tilbyr 18-årsgrense som utested alle dager.

Det er mulig å bestille alkohol som 18-åring på enkelte restauranter og puber, som Mormors stue, men 18-åringer som vil danse og feste til sent på kveld må nok belage seg på å ta turen til det store røde huset.

I helgene må man også ha medlemskap eller være student for å komme inn på Samfundet.

– Vanskelig å konkurrere

Fredrik Kulstad Holm er regionsjef og partner i Rekom, som eide selskapet som drev The Mint og Kokomo før de ble stengt i høst.

Han tror det er komplekse grunner til hvorfor det er så få 18-årssteder i byen.

– Det er et vanskelig marked. 18-åringer har i utgangspunktet lite å rutte med, leieprisene går opp, vareprisene øker... Samtidig har 18-åringene allerede Studentersamfundet. Der drives mye på dugnad, som gjør at de kan tilby et helt annet prisnivå. Det er vanskelig for andre aktører å konkurrere med.

Fredrik Kulstad Holm i Rekom. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Han understreker at han synes Samfundet er et supert tilbud for unge i byen og mener de gjør en god jobb.

– Men det er selvsagt vanskelig å konkurrere når de kan tilby alt i ett bygg med såpass lave priser.

Det var lange køer da «The Mint» arrangerte russekro i mai. Foto: Mariann Dybdahl

Stort sett 18-årsgrense

Samfundet-leder Astri Elgethun forteller at de i utgangspunktet har 18-årsaldersgrense på hele huset, men at det finnes noen unntak. Blant annet er det 20-årsgrense på Lyche utpå kveldene i helger, og på Strossa og Selskapssiden.

– Det er mange som begynner å studere før de er 20, så det er kjempeviktig for oss at også 18- og 19-åringene har et sted å dra, sier Elgethun.

Foto: Stian Hansen

Hun tror at mange ville fått en dårligere studentopplevelse dersom de ikke kunne ha blitt med vennene ut. Samfundet tilbyr både pub, dansegulv og konsertarena for dem under 20.

– Bør det være flere alternativer for 18-åringene i byen?

– Det hadde vært bra med flere valgmuligheter, men jeg er glad for at vi kan bidra som én aktør. Det hadde vært veldig dumt hvis det ikke fantes noe tilbud for den aldersgruppen i det hele tatt.

Åpen for flere aktører

Elgethun tror mangelen på tilbud blant annet kan skyldes at noen kvier seg for det ekstra styret som kommer med å åpne for 18-åringer, som å måtte sjekke legitimasjon på kundene og å ikke kunne selge sterk alkohol til alle.

Hun synes det er fint om unge får flere steder å velge blant, og ønsker konkurranse velkommen.

– Jeg synes det hadde vært fint med flere utesteder for dem under 20 år. Det hadde beriket Trondheim. Vi har mange studenter under 20, og de hadde nok satt pris på flere alternativer.

Har vi glemt noen plasser? Send inn til trd.by@adresseavisen.no.