Mange norske kvinner er misfornøyd med eget utseende. En undersøkelse fra 2022 viser at 1 av 10 norske kvinner har tatt kosmetisk kirurgi.

De siste ukene har unge studenter deltatt på gratis kurs i Trondheim for å få et bedre kroppsbilde.

En av dem er 24 år gamle Eline Verkerk.

Én dag endret henne

Eline husker godt første gang hun ble misfornøyd med eget utseende. Hun husker til og med datoen. 26. mars 2015.

Den da 15 år gamle jenta stilte seg på en baderomsvekt. Kroppen veide ett kilo mer enn vanlig.

– Jeg har vært misfornøyd med kroppen siden da. Det utviklet seg til en spiseforstyrrelse. Jeg sliter fortsatt med det, men mindre nå enn før, sier hun.

Foto: Morten Antonsen

Spiseforstyrrelser er den største psykiske lidelsen blant jenter i alderen 13–25 år. Lidelsen har økt blant unge jenter de siste ti årene, ifølge Folkehelseinstituttet.

Internasjonalt prosjekt

Totalt åtte unge kvinner har deltatt på kursprogrammet «Body Project» de siste fire ukene. Kursene har blitt arrangert en time i uka.

Programmet ledes av Sit og er et gratistilbud for studenter i byen.

«Body Project» er utviklet og evaluert ved Stanford University og Oregon Research Institute i USA. Over 6 millioner jenter i 140 land har deltatt tidligere.

Helsesykepleier Monica Brun Løkkeberg og psykolog Mirjam Espevik er ansatt i Sit og har ledet kursene i Trondheim sammen de siste tre årene.

– Mange studenter forteller oss i samtaler at de sliter med negativt utseendefokus. Da vi hørte om Body Project, så tenkte vi at «dette må vi ha her», sier Løkkeberg.

Helsesykepleier Monica Brun Løkkeberg og psykolog Mirjam Espevik i Sit. Foto: Morten Antonsen

Flere usikkerheter

To av kursdeltakerne, som ikke vil stille med navn i avisen, var bare 10 og 12 år gamle første gang de følte at noe med kroppen var stygt.

Nå er de i 20-årene, men sliter fortsatt med negative tanker om eget utseende.

Eline har ofte ønsket at hun var høyere eller tynnere, mens de to andre har vært mer misfornøyd med magen, puppene eller ansiktet.

– Det har vært en øyeåpner å være med på Body Project. Vi er i samme båt, men har helt forskjellige usikkerheter. På et av kursene snakket vi om hva som er den «perfekte kroppen», og mye av det var selvmotsigende, sier Eline.

Jentene skrev en liste over hva som hadde vært deres «perfekte kropp». Foto: Morten Antonsen

– Urealistiske forventninger

Kursdeltakerne tror det er mange grunner til hvorfor så mange kvinner har et dårlig forhold til eget utseende.

De nevner blant annet sosiale medier, film- og tv-serier, avisartikler og skjønnhetsindustrien som drivkrefter.

Foto: Morten Antonsen

– Gjennom historien har det vært mer fokus på kvinners kropper enn alt det andre vi gjør, sier Eline.

De to andre nikker anerkjennende.

– Det er generelt urealistiske og høye forventninger til hvordan kvinner skal se ut og oppføre seg. Det forsterkes gjennom medier – og ikke minst en industri som tjener på kvinners usikkerhet, sier en av dem.

Ser fremgang

Psykolog Mirjam Espevik i Sit opplever det som veldig vanlig at unge studenter søker hjelp for lav selvfølelse og tilhørende selvtillit.

Hun og Løkkeberg har sett gode resultater av Body Project de siste årene.

– Mange av deltakerne føler seg konstant eksponert for triggere som utløser et dårlig selvbilde, for eksempel gjennom sosiale medier. På slutten av kurset er det mange som tar aktive grep for å distansere seg fra det, sier Espevik.

– Vi ser en tydelig endring i mentaliteten. De går fra å føle situasjonen er kjip til å bli provosert og ville endre noe. Det er givende å se hvor vitaliserte de er på slutten, sier Løkkeberg.

Foto: Morten Antonsen

Samhold i gruppa

Kvinnene som har deltatt synes kursene de siste ukene har hjulpet mye.

De har blant annet fått hjemmelekser for å utfordre seg, gjort oppgaver som å skrive en liste over ting de liker ved seg selv og diskutert tanker om egen kropp.

Det har blitt både latter og gråt i kurskjelleren på Gløshaugen.

– Det ble et trygt sted fra dag én. Vi har snakket åpent og støttet hverandre. Alle har noe de er usikre på – og noen kan være sjalu på deg for det du selv anser som «stygt». Vi har tenkt til å holde kontakt og møtes igjen, sier Eline.

Foto: Morten Antonsen

Noen råd

Psykolog Espevik har flere tanker om hvordan unge kvinner kan styrke selvtilliten.

Først og fremst tror hun kvinner bør bli kjent med sin indre dialog og tenke over hva de liker ved seg selv og hva de får til. De bør også få hjelp til å finne rimelige standarder å sammenligne seg med.

– Det kan også ofte være lurt å utforske hvordan man tolker situasjoner man står i og tanker som dukker opp «automatisk» – og stille spørsmål ved disse. Mange trenger også hjelp til å øve opp en mer vennlig og omsorgsfull dialog med seg selv, for eksempel som om de snakket til en god venn, sier hun.

Foto: Morten Antonsen