Sliter du med motivasjonen til trening, eller er du usikker på hvordan du skal nå dine mål? Jentene i teknologinettverket Girl Geek Dinners Trondheim har den siste måneden testet ut tre digitale treningsverktøy; en klokke, en app og en spinningsykkel med dataspill, alle utviklet av forskere i Trondheim.

Her gir jentene deg sin dom og opplevelsene av de tre treningsverktøyene. Kan treningsteknologi være noe for deg?

Milo Slice – treningsarmbånd

BeatStack AS utviklet armbåndene Milo Slice, med PAI - personal activity intelligence. Du må opp i 100 PAI i løpet av uken for å unngå hjerte- og karsykdommer, og for å få PAI må du trene slik at du får høy puls. Jentene i Girl Geek brukte klokkene en uke, hvor de levde som vanlig og gjorde flere oppdagelser. I vurderingen av armbåndet er det fokusert på brukervennlighet, og hvordan armbåndet fungerer i hverdagen. Kan armbåndet motivere til en sunnere livsstil?

En tester som går daglige timelange turer med hunden ble overrasket over at PAI-poengene uteble, og trodde det var noe galt med teknologien. Hun la inn 5 bakkeintervaller på slutten av turen for å sjekke om det ga noen effekt, og plutselig hadde hun samlet mye PAI på 20 minutter. Nå har hun lagt om lufteturene med hunden til en ny rute med mer bakke.

En andre tester trener mye og ofte, og tok en av sine vante hardøkter i Bymarka. Den timelange turen ga 75 PAI. Ikke mer? Det viste seg at 75 PAI er det meste du kan oppnå på èn dag. Det er nemlig meningen at du skal komme deg over 100 hver uke, ikke hver dag.

Flere av testerne er ekstremt gode på å samle skritt og forbrenne kalorier i løpet av dagen med andre aktivitetsarmbånd, og de ble frustrerte når PAI-poengene uteble.

Girl Geek mener at ved å bruke armbånd med PAI kan du lære deg hva som er god trening for hjertet og hva slags trening som faktisk ikke gir deg særlig utslag. Det kan spare deg for mye dårlig samvittighet i løpet av uka.

Vurdering:

PlayPulse – spinningsykkel med dataspill

Gründerne bak PlayPulse ønsker å gjøre intervalltrening morsomt. Dataspillet som er koblet til syklene går ut på at man spiller to mot to, og hver person styrer en tanks via sykkelen. Hvor fort du spinner avgjør hvor fort du beveger deg i spillet. Det gjelder å ta med seg flagget fra motstanderlaget hjem til basen uten å bli skutt.

4 girl geeks sitter på hver sin spinningsykkel i et lite rom på i kjelleren på IT-bygget på NTNU. De tråkker som noen gale, og engasjementet er like høyt som lydnivået. Jentene vurderer produktet ut i fra om trening og spill fungerer effektivt sammen, og om dette er en artig treningsform.

Her spiller jentene mens de sykler. Fra Venstre: Bente Bremseth, Line Tandberg, Ilse Visser og Kristina Brend. Foto: Helene Mariussen

- Jeg likte veldig godt konseptet. Spinningsykkelen vil senke terskelen for mange mennesker som ikke er vant med å være aktive. Det krever lite koordinasjon og er en effektiv måte og trene kondisjon på, samt at de fleste kan sykle, så det er kjent område hvor man allerede har opplevd mestringsfølelse. Det var lett å bli revet med i spillet og konkurranseinstinktet var på topp gjennom hele arrangementet, sier en av Girl Geeks testere, som til daglig jobber som spinninginstruktør ernæringsveileder på 3T.- Jeg har alltid tenkt at spinning er tortur, og at de som er instruktører må være ørlite sadistiske, ler en av jentene. Du blir så engasjert i spillet at du glemmer at du trener, og det er absolutt noe som kan fenge bredt i befolkningen.

Girl geek mener PlayPulse er perfekt for deg som sliter med motivasjon til trening, eller deg som allerede er flink til å trene men ønsker en morsom økt. Siden motstanden på spinningsykkelen ikke virker inn på prestasjonen din i spillet kan både godt trente og utrente bruke dette sammen.

Vurdering:

Elina og Kristoffer ønsker å friste flere til trening. Foto: Helene Mariussen

MyWorkout GO – trenigsappen

MyWorkout baserer seg på samme forskning som PAI. Det er tydelig for jentene når en av de to anbefalte øktene med MyWorkout gir 50 PAI-poeng, som er halvparten av det man skal oppnå i uken. Jentene tar utgangspunkt appens brukervennlighet og om den er effektiv når de vurderer produktet.

15 jenter møtes på parkeringsplassen i Estenstadmarka, hvor alle har lastet ned den gratis appen MyWorkout GO, og trykker på “start økta” samtidig. Selv om alle har ulikt utgangspunkt, noen går og noen løper, så snur alle etter 4 minutter og kommer tilbake til basen. Etter den relativt korte treningsøkten (32 minutter inkludert oppvarming og nedvarming), får du din biologiske alder, og maksimalt oksygenopptak. Du trenger ingen pulsmåler eller annet utstyr enn joggesko og smarttelefon med strøm og det gjør tilbudet tilgjengelig for alle.- Denne appen var et veldig godt lavterskeltilbud til mennesker som ønsker en rask forbedring i kondisjon og trening som gir god effekt på helsen, men også et godt alternativ for de som allerede er godt i gang med trening. Det sosiale aspektet med at man møttes til en økt sammen og startet fra samme utgangspunkt på alle intervallene var supert og ga en gruppetilhørighet som fenget meg. Det fine med appen var at beregningene var nøyaktige og den ga god motivasjon med å sammenligne hvordan du lå an og oppga din biologiske alder. Her var det lett å sette seg nye mål! Lettvint i bruk og ikke spesielt dyr, mener en av jentene.

Vurdering:

Konklusjon:

De tre teknologiene er alle gode på inkludering, mener jentene. Med alle tre teknologiene kan utrente og godt trente trene sammen og få like god effekt. Likevel ser vi andre ulike styrker ved hver av dem. Milo Slice har laget PAI, en pulsmålersom er svært nøyaktig, PlayPulse har fått til «gameification» som gjør treningen gøy og engasjerende, og MyWorkout har lyktes med å lage et lavterskeltilbud som passer alle uansett form.

Denne treningsformen har tatt Trondheim med storm

10 effektive øvelser du ikke trenger å gjøre på treningssenter