Det finnes øvelser som kan gjøre deg mer utsatt for skader på sener, ledd og muskulatur. Henrik Wietfeldt er personlig trener og fysioterapeut. Han har ofte kunder med ulike skader og slitasje knyttet til feil teknikk ved trening.

– De øvelsene jeg oftest fraråder mine pasienter, er disse fem vi nå skal gå gjennom, sier han.

Selv om man trener med god teknikk, er disse øvelsene ugunstige. Dette er fordi leddene blir satt i strekk i ytterposisjon, noe som igjen kan føre til ulike skader.

– Altfor mange bruker feil teknikk når de trener, og disse øvelsene er gjengangere, sier han.

1. Skulderpress med stang bak nakken

SKULDERPRESS: Denne øvelsen er bedre om du har stanga foran deg.

Skulderens mobilitet er ikke laget for å utføre pressøvelser og nedtrekk i denne posisjonen, og gir konstant klem på skuldrenes stabilitetsmuskulatur og slimpose.

– Prøver man likevel og gjentar over tid, er risikoen for smerter og skader betydelig, forteller Henrik.

2. Nedtrekk bak nakken

NEDTREKK: Også denne øvelsen er fin om du gjør den foran i stedet for bak skuldrene.

Av samme årsak som punkt 1, mener Henrik at nedtrekk bak nakken bør unngås.

– Begge øvelsene jeg nå har vist har samme funksjon. De kan lett føre til rifter, senebetennelse og slimposebetennelser, sier han.

3. Opptrekk til halsen

OPPTREKK: Dette er ikke bra for håndleddene.

Mens noen gjør denne øvelsen uten problem i årevis, kan andre ofte få smerter etter å ha utført denne øvelsen.

Ved å rotere armene innover, slik at håndleddene går ned mot bakken, samtidig som skuldrene trekkes oppover, blir det trangt om plassen i skulderleddet.

– Da kan det oppstå smerter når ulike strukturer klemmes sammen. Stillingen på håndleddene er dårlig, samtidig som skuldrene presses opp i en dårlig posisjon, forklarer Henrik.

Et bedre alternativ til denne øvelsen er militærpress.

4. Fly

FLIES: Mange gjør denne øvelsen. Dropp den er Henriks tips.

Mange trener flies, i tillegg til vanlig brystpress og push ups. De to sistnevnte øvelsene er mer enn gode nok, mener Henrik. Flies bør unngås fordi de gir en enorm belastning på brystmuskulaturen i ytterposisjon.

– Med denne øvelsen er det vanskelig å unngå belastningsskader, fordi de ulike strukturene i skuldrene klemmes sammen, sier han.

5. Good mornings (GM)

GOOD MORNINGS: Tren heller bakside av lår med strake markløft, mener Henrik.

Denne øvelsen blir brukt til å trene baksiden av lår, rumpe og lav ryggmuskulatur på samme måte som strake markløft. Henrik mener denne øvelsen er ugunstig, fordi den er vanskelig å utføre på riktig måte. Den setter ekstremt mye press på ryggens fasettledd (de leddene som binder ryggvirvlene sammen, journ.anm) og de nedre ryggvirvlene.

– Det er en enorm belastning for ryggen. I denne øvelsen er stangen langt fra basen, og det setter alt i press. Det finnes mye bedre alternativer, som strake markløft, påpeker han.

Henriks beste tips

Noe av det viktigste du kan gjøre når du skal starte med styrketrening er å spørre om hjelp.

– Hvis du ikke er sikker på øvelsen, spør etter råd om teknikk eller forhør deg om det er noen alternative øvelser du kan gjøre med samme nytte.

Og for all del. Ikke utfør øvelser som kjennes vonde.

– Det viktigste du må tenke på hvis du vil ha fremgang i din trening er å ikke bli skadet under trening, sier han bestemt.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.