- Jeg tror indisk mat blir mer og mer populært i Norge, og folk har blitt mer åpne for å eksperimentere med asiatiske kryddere. Folk jeg møter i Trondheim liker virkelig indisk mat, men mange er forsiktige fordi det fins så mange myter om maten, for eksempel at den alltid er veldig sterk. Men man trenger faktisk ikke bruke chili, og maten kan alltid tilpasses for deg og dine behov, sier Aarti Kapooer.

Hun driver bloggen Aartis Food Lounge, hvor hun gir deg oppskrifter på retter fra hele India. Da hun flyttet til Trondheim for å jobbe for syv år siden, fant hun raskt ut at hun ville inspirere trøndere til å spise mer indisk mat. Nå planlegger Aarti å holde månedlige matkurs på Kafe Soil fra høsten, og kjørte allerede i forrige uke en prøverunde med fem deltagere.

Aarti holder kurs i indisk matlaging Foto: Helene Mariussen

- Mer enn å bli mett

- Indisk mat er mer enn bare måltidet og å bli mett, det er kultur. Maten er utrolig smaksrik og varierer i alle områder. Rettene fra nord i India er mer populære internasjonalt fordi den er mer rik i smaken, men det fins så mye mer. Jeg har selv ikke smakt alt som kan smakes!

Matkurset kaller Aarti «Spice club», og målet er å bryte ned mytene om at indisk matlaging er alt for tidkrevende for å håndtere på eget kjøkken.  Hun ønsker også å introdusere flere til hjemmelaget indisk mat.

- Det trenger absolutt ikke ta lang tid. Jeg vil også at folk skal bli enda mer komfortabel med krydderne og å lage vegetarianske retter.

Kursene skal ha et avslappende og uformelt miljø, hvor folk skal få feile og lære av sine feil. Alle deltagerne lager maten selv, slik at man kan lage maten hjemme senere. Her er to oppskrifter kurset har tatt for seg og som du raskt kan lage hjemme.

Du finner alle krydderene i disse oppskriftene på asiatiske butikker i Trondheim. Foto: Helene Mariussen

Chana Masala (kikerter i kurry)

Chana Masala Foto: Helene Mariussen

Denne retten er fra Nord i India, nærmere bestemt byen Punjab og serveres til fire personer.

Forberedelse: 15 minutter

Koketid: 20-25 minutter

Dette trenger du:

Hele kryddere:

2 svarte hele kardemommer

1 liten kanelstang

2 laurbærblader

Fersk koriander for serveringRåvarer:

500 gram kikerter.

1 spiseskje olje til steking av grønnsaker

1 stor rødløk finhakket

1 cm stor ingefær finhakket

3 hvitløksfedd

2 medium store tomater eller ½ boks hakkede tomater

1,5 spiseskje olje hvis det trengs

Pulverkrydder:

1 teskje korianderkrydder

1 teskje gurkemeie

1 teskje spisskummen

1/2 teskje chilikrydder

Salt for å smake til

½ teskje Garam masala

½ teskje Chana Masala

½ teskje Mangopulver eller en teskje sitronsaft

Start med å finhakke løken, ingefæren og hvitløken, slik at du har råvarene klare til de skal blandes med masalaen. Det er lurt å samle kryddertypene som skal tilsettes samtidig i små boller. Slik har du mer kontroll over hvilke kryddere som skal tilsettes samtidig, som er viktig for smaken.

Det kan være greit å sortere krydderet i små boller slik at du har kontroll over hvilke som tilsettes samtidig. Foto: Helene Mariussen

Varm opp en spiseskje med olje i en stor stekepanne (gjerne wokpanne). Når oljen er varm, tilsett de hele krydderne: kardemomme, kanel og laurbærbladene. Når disse begynner å frese kan du tilsette rødløk, ingefær og hvitløk, og la dette frese på medium sterk varme i fem minutter. Legg til en klype salt for å tilberede løken raskere. Hvis det hele fester seg til bunnen av pannen kan du skru ned varmen litt og tilsette en klype vann.

Gode råvarer er viktig. Foto: Helene Mariussen

Når løken brunes kan du starte med å tilsette pulverkryddere. Korianderkrydder, spisskummen, chili, garam masala, chana masala, og gurkemeie. Tilsett en klype vann for å forhindre at krydrende svir seg. Etter en rask fresing kan du tilsette de hakkede tomatene, og en klype salt til. La masalaen koke et par minutter. Det er mulig å tilsette mer olje hvis blandingen blir for tørr. Når oljen skiller seg fra massen begynner blandingen å bli klar. Tilsett så en kopp med vann. Senk varmen og tilsett kikertene. Til slutt kan du tilsette mangokrydderet. Om du ønsker en fyldigere konsistens kan du skvise noen av kikertene mot panneveggen med baksiden av redskapet du bruker. La så kikertene koke sammen med masalaen i 10 minutter, slik at retten blir mer smakfull. Til slutt kan du tilsette den ferske korianderen.

Lag alltid mer masala når du først er i gang, fordi du alltid kan tilsette andre grønnsaker eller kjøtt i masalaen. Foto: Helene Mariussen

Aloo Gobi (Krydret blomkål med poteter)

Allo Gobi Foto: Helene Mariussen

Forberedelse: 5-10 minutter

Koketid: 15 minutter

Dette trenger du:

400 gram blomkål som kuttes i medium store biter

2 medium store poteter som kuttes til kvartstore biter

1 medium stor rødløk

1 halv cm finhakket ingefær

1 teskje spisskummenfrø

1 teskje korianderpulver

1 teskje garam masala

¼ teskje gurkemeiekrydder

¼ teskje rød chilikrydder

1 spiseskje fersk koriander

1 spiseskje olje til steking

Salt

Når frøene freser slik er oljen varm nok. Foto: Helene Mariussen

Varm opp oljen og tilsett spisskummenfrøene. Når frøene freser kan du tilsette gurkemeien og potetene. Fres potetene noen sekunder til krydderblandingen dekker potetene. Skru varmen ned, sett på et lokk og kok potetene til de er halvveis myke. Du kan sjekke hvor myke de er med en gaffel. Hvis du ønsker kan du også tilsette ferdigkokte poteter for å korte ned på koketiden.

Grønnsakene kan kuttes opp i så store biter som vist på bildet. Foto: Helene Mariussen

Når potetene er halvveis kokt kan du tilsette ingefær og løk sammen med en teskje salt. Rør godt og kok i et par minutter. Når både potetene og løken er omtrent ferdigkokt kan du tilsette blomkålen. Det er viktig at det tilsettes når potetene er nesten ferdig kokt, slik at blomkålen ikke kokes for lenge og blir for myk.

Innimellom kan du sjekke hvor myke potetene har blitt. Foto: Helene Mariussen

Legg på lokket og la samlingen koke til blomkålen er myk. Da kan du tilsette resten av krydderne og litt vann for å unngå at det ikke blir brent. Til slutt kan du tilsette den ferske korianderen.

Foto: Helene Mariussen

Her finner du byens beste gatemat