Hva gjør du når lommeboka er tynn, men reiselysten er på topp? Vi har funnet 10 gode råd til hvordan du kan reise uten å bruke for mye penger.

- Å reise er å leve

- Å reise er noe av det mest fantastiske som finnes. Følelsen av glede seg til en ny tur, den spennende planleggingen i forkant, lengselen etter nye opplevelser og den kriblende følelsen som kommer snikende når det er klart for avreise er nesten ubeskrivelig, sier Even Hulleberg i Kilroy.

Han mener reising er en viktig kraft for økt toleranse, integrering og forening av mennesker på tvers av deres bakgrunn.

Hvor langt kommer man med 5000 kroner?

Gjermund Glesnes (40) er tidligere reisejournalist i VG, og skriver nå reisebloggen detvondeliv.no. I 2012 testet han hvor mye man får ut av ferien med kun 5000 kroner. Da havnet han i Roma med de billigste flybillettene han fant, og levde rimelig på god planlegging.

- Med det budsjettet måtte jeg bytte ut hotell med hostell. Hvis man er to som reiser kan man ofte bo ålreit for en billig penge på hotell, men reiser man alene er det bedre å betale en seng på hostell.

Han anbefaler alle som skal ut og reise å sammenligne hostell- og hotellpriser med flere ulike søkemotorer. Vær også gjerne medlem av en bookingtjeneste.

- Jeg har medlemskap hos booking.com, og får ofte rabatter. Les også anmeldelser til hostellene og se hvor mange senger det er på rommet du skal bo! Jeg sov på 18-mannsrom i Amsterdam og fikk ikke akkurat sove da alle ungdommene skulle røyke hasj midt på natta.

Selv om han ble ekspert på å bo billig, trengte ikke Glesnes å booke det billigste rommet lengst unna byen da han dro til Roma på lavbudsjett.

- Jeg vil heller bo forholdsvis sentralt, fordi fritida mi også er dyrbar.

Reiseblogger og tidligere reisejournalist i VG, Gjermund Glesnes, reiste til Roma med kun 5000 kroner i budsjett. Foto: Tone Soldal/privat

Spis billig

- Jeg leste mye blogger og forberedte meg på å finne gode, men rimelige restauranter. I Italia hadde jeg alltid en plan for hvor jeg skulle spise, så jeg ikke gikk sulten og ble fristet av turistrestaurantene som lokket med bilde av maten. Jeg ville spise godt, men billig, og fikk dette til med bare litt reaserch. Spør også folk om råd. Ta en kaffe til 1 euro ved bardisken og snakk med bartenderen og få tips, sier Glesnes.

Her er noen flere råd til hvordan du kan komme deg ut i verden uten å ta livet av sparegrisen din:

1. Sofasurfing

Det blir stadig vanligere å bo på fremmedes sofa, og «Couchsurfing» har nærmest blitt et nytt verb i ordforrådet vårt. Konseptet går ut på at man overnatter gratis i andres hjem. Couchsurfing.com viser deg til sofaer i alle verdens hjørner. Her lager både folk med en ledig sofa og folk på reisefot brukerprofil, slik at man kan komme i kontakt. Er du heldig får du både gratis kost og losji. Du sparer penger, samtidig som du kan møte mange nye mennesker.

2. Husbytte og airbnb

Gjennom Boligbytte.no kan man enkelt bytte hus med andre, både i og utenfor Norge. Tilbudet strekker seg til Afrika, Asia, Australia og Europa. Du må lage en profil hvor du beskriver hjemmet ditt, slik at folk kan kontakte deg om et mulig bytte. Medlemskapet er på årlig på 650 kroner, men det kan bli billigere enn å kjøpe hotellrom. Airbnb har også vært populært de siste årene, hvor man kan finne leiligheter eller rom til en rimelig pris, som kan lønne seg om man skal være et sted over en lengere periode.

3. Bo i kloster eller på gård

Om du er åpen for nye overnattingssteder kan både kloster og gårder være nyttig steder å sove. Et kloster kan være rimeligere enn et hotell, og en mer spennende opplevelse, skriver Cosmopolitan. Er du eventyrlysten kan det dermed være lurt å sjekke ut Monasterystays.com, som gir deg oversikt over klostre over hele verden. Hvis du er villig til å jobbe noen timer daglig for kost og losji kan et godt alternativ være å bo på en organisk gård. World Wide Opportunities on Organic Farms knytter reisende med gårder som trenger en hjelpende hånd over hele verden, som kan være et billigere alternativ enn hotell.

4. Interrail

Å reise gjennom Europa med tog kan være en billigere løsning enn fly, og ikke minst mer miljøvennlig. Prisen på togbilletten varierer fra hvor lenge du skal reise til hvor gammel du er. Man kan for eksempel kjøpe en billett med 5 reisedager over 15 dager til 1990 hvis du er under 26. Man kan også kjøpe billett for enkelte land. Vær obs på at billetten ikke gjelder for alle togselskaper i Europa! Hopper du på feil tog kan reisen bli dyrere. Med interrailbilletten kan du også i noen tilfeller få rabatter eller gratis inngang ved diverse severdigheter.

5. Gratis leiebil

For deg som ikke har bil, ønsker å oppleve Norge eller er fleksibel på når du kan ta ferie, kan gratis leiebil være et godt alternativ. Flere leiebilselskaper trenger folk som kan kjøre en bil til sin opprinnelige base: Når noen leier en bil fra Trondheim til Oslo, trenger selskapet noen til å kjøre bilen tilbake til Trondheim. Du må ha penger til bompenger og bensin, og det er førstemann til mølla.

6. Prioriter rimelige land

Man trenger ikke dra til de dyreste landene for å få en god opplevelse. Går ferden til Europa er det et godt tips å dra innom østsiden av kontinentet, hvor både mat og overnatting er billigere, tipser reisebloggen Oppleverden, som for eksempel Polen, Bulgaria eller Latvia.

7. Kjøp sim-kort i landet du skal oppholde deg lenger i

Skal du oppholde deg i et land over en lenger periode bør du kjøpe et lokalt sim-kort. Dette gjelder hvis du skal være i et land en uke eller lenger, skriver Oppleverden. Slik blir det billigere å surfe på nettet og å ringe både reisekameraten og hjem. Er dere flere som reiser sammen, kan en mobil ruter med lokalt sim-kort gi trådløst nett til hele gruppa med bare ett abonnement fra landet dere er i.

8. Tjen penger på reisen

Hvorfor ikke tjene penger mens man er på reise? Om du reiser i Norge kan du finne enkle arbeidsoppgaver for en liten sum penger under kategorien småjobber på Finn.no. Her finner du for eksempel folk som trenger dyrepassere eller noen til å lufte hunden. Hvis du jobber for privatpersoner kan du tjene inntil 6000 kroner fra hver arbeidsgiver før du må betale skatt.

Om du er ekstra vågal anbefaler Cosmopolitan at du oppdager verden gjennom å være barnepike. Hos Adventurenannies.com finner du en oversikt over flere familier og bedrifter i verden som trenger barnepass. Nettsiden viser spesielt til jobber i USA, hvis du kunne tenke deg å reise over Atlanterhavet.

Even Hulleberg i Kilroy forteller at man gjennom reiseselskaper kan få hjelp til å jobbe i utlandet. Kilroy arrangerer konseptet Working Holiday, hvor du kan reise til en verdensdel og jobbe, hvis du ønsker å være en lenger periode i et land. Gjennom dette kan du få arbeidsvisum, og finansiere ferien med en ekstrajobb.

9. Bruk lokal transport

Det er alltid billigere med lokal buss, tog eller t-bane enn en dyr sightseeing-buss eller taxi, sier Oppleverden. Ofte får man rimelige dagskort, som gjør at du kan reise så mye med kollektivtrafikken i løpet av 24-timer.

- Bruk offentlig transport! Bare vær obs i rushtida: det er dyrere å bli frastjålet kamera på t-banen ennå bruke penger på taxi den ene gangen, sier tidligere reisejournalist og nå reiseblogger Gjermund Glesnes.

- Det fascinerer meg at folk finner seg i å stå opp 04.00 for å ta et fly, med et flyselskap de hater, for så å bruke de pengene de sparte på flyet til å kjøre taxi til hotellet. Man sparer ofte 50 euro på å ta toget fra flyplassen. Det er ikke lenger flybilletten som gjør at det koster penger å reise, men alt tullet man gjør på stedet. Sjekk nettsiden til flyplassen før du reiser, slik at du vet hvordan du kommer deg til byen billigst mulig, sier Glesnes.

10. Gratis opplevelser

Man trenger ikke bruke mye penger på museum og sightseeing. Se etter gratis severdigheter hos din destinasjon på tripadvisor.com. Her er det garantert andre som har vært i samme situasjon som deg. Se også etter gratis sightseeing! Både Free walking tours og Free city tours tilbyr gratis guidede turer i de største byene i Europa. Men vær obs: guiden forventer kanskje tips.

- Det er alltid veldig mange gratis opplevelser: noe av sjarmen er egentlig bare å være et sted, sier Glesnes, som mener at den gøyeste måten å oppleve en by på er å bruke beina.

- Trenger ikke være så dyrt som man tror

Hulleberg mener det ikke trenger å være så dyrt å reise som man tror.

- Nordmenn generelt er flinke til å jobbe og spare opp penger for å reise, men hvor mye penger man bruker på reisen er ekstremt individuelt og det er vanskelig å sette et estimat som passer for alle. Et generelt backpackerbudsjett per dag inkluderer enkel overnatting, lokal transport, mat, drikke og diverse småting.

Hulleberg regner med at en generell backpacker bruker 10-15 000 kroner i måneden på å reise, avhengig av hvilken verdensdel du begir deg ut på. Sørøst-Asia er det billigste på lista, hvor Hulleberg mener man bruker 25-350 kroner per dag.

- Start planleggingen tidlig for en billigst mulig reise! Vi anbefaler at du starter med både planlegging og bestilling hele 8-10 måneder før avreise.

Trøndelagsferie? Her er 15 ting du ikke kan gå glipp av

Dette synes turistene om trønderne