I Norge er vi godt vant med svart filterkaffe, men hvordan er kaffetradisjonen i resten av verden?

Irland: Irish coffee

Dette er en klassiker for flere enn irlenderne. Mange kjenner kaffen som en cocktail, hvor svart kaffe blandes med irsk whisky og brunt sukker, for ikke å glemme at den toppes med krem. Kaffen kan også toppes med bare fløte, men den vanligste varianten i dag er å piske fløten til krem.

USA: Gibraltar

Det sies at tradisjonen for denne kaffen startet i San Fransisco, hvor baristaer ønsket et lite kick før de gikk tilbake til arbeid etter en pause. Her er en dobbel espresso toppet med skummet melk, for å kjøle ned kaffen slik at den kunne drikkes i en slurk. Den ble selvfølgelig servert i Giabralter-glass. Gibraltar har gjerne mer melk i enn en cortado, som også er populær i USA.

Vietnam: Egg-kaffe

Selv om det kalles kaffe er nok dessert en bedre beskrivelse. Her blandes to eggeplommer med litt melk, honning og vaniljeekstrakt til det får en porøs konsistens. Blandingen helles i en kopp og toppes med svart kaffe, hvor eggeblandingen flyter til toppen. Kanskje ikke det mest sunne kaffealternativet, men en god søtsak.

Spania: Cafe Bombón

Liker du søt kaffe? Da bør du drikke den som en ekte spanjol. I Spania har de en tradisjon hvor de blander lik mengde sterk kaffe og søt kondensert melk. Kaffen serveres med melken på bånn og kaffen på toppen, hvor du kan se de to lagene gjennom glasset. Rør og drikk!

Tyrkia: Tyrkisk kaffe

Tyrkerne brygger kaffe på sin egen måte, og det sies at hver familie har sin egen fremgangsmåte. Det tar litt lenger tid å tilberede, og lages gjerne i spesielle anledninger. Man bruker snusmaltkaffe, hvor kaffen tilsettes i vann før det kokes opp. Den kokes i en kobberkjele med liten åpning, og på en sandkoker. Kaffen kan tilsettes sukker eller krydderurter for ulike smaksvarianter.

Frankrike: Cafe au Lait

Eller «kaffe latte» som du ville bestilt på kaffebaren her i Norge. Kaffen serveres med en shot espresso og tre deler varm, skummet melk. Den går også under navnet «cafe cream». Serveres gjerne i store kopper, og er du i Frankrike vil du fort merke at alle dypper croissanten i også.

Mexico: Cafe de Olla

Denne kalles også gjerne «Pot coffee». Kaffen er søt, krydret og mørkbrent, hvor ingrediensene gjerne består av kanel og appelsin. Kaffen kokes sakte opp til medium varme, og las stå fem minutter før servering, så ingrediensene får gitt en god smak.

Italia: Espresso Romano

At espresso er populært i Italia er ingen hemmelighet, men visste du at de ofte bruker en skive sitron for smakstilsetning? Når man skrubber innsiden av glasset med sitron sies det at espressoens søte sider kommer tydeligere fram.

New Zeland og Australia: Flat White

Dette er en dobbel espresso-shot som toppes med melkeskum, som minner om kaffe latte. Forskjellen er at her er det mindre mengde melk, som gir en sterkere kaffesmak.

Østerriket: Kaisermelange

Denne kan minne om den Vietnamesiske varianten, hvor kaffen serveres med en eggeplomme, sukker eller honning og konjakk. Man blander plommen med honning, og tilsetter den sterke svarte kaffen sakte i blandingen. Noen har tradisjon med å tilsette en shot konjakk.

Hellas: Frappé

Iskaffe som denne har du kanskje vært borti før? Den kommer i mange varianter, men ble først innført av Nescafé i 1957. Pulverkaffe blandes med sukker, kaldt vann og gjerne isbiter i en blender. Den kan originalt fås i tre ulike varianter; søt, medium og uten sukker.

Informasjonen er hentet fra Godt.no og Huffpost.com.

Er dette byens beste vegetarburger?

Er dette Trondheims mest Instagram-vennlige kaféer?