Skal du på bilferie men trenger råd til hva du bør pakke, eller trenger du en oversikt over reiseappene som er et must på turen? Sjekk ut denne lista! som tar for seg bilferie både for deg som reiser i Norge eller Europa.

1. Last ned disse appene før turen

  • Maps.me:  Denne appen gir deg kart over alle land, og alle byer i hele verden. Last ned området du besøker på forhånd, så trenger du ikke bruke mobildata. Kartet viser deg din posisjon gjennom GPS. Du legger enkelt inn hvor du skal, og appen viser vei. Restauranter, kollektivtransport, butikker, minibanker, apotek og mye mer vises på kartet, og kan også søkes opp.

  • Tripadvisor: Dette er et must for å finne ut hva andre turister liker ved stedene du skal besøke. Visste du at appen kan brukes offline hvis du laster ned kart, anmeldelser eller byer på forhånd? Her finner du restauranter og severdigheter med åpningstider, beskrivelser og anmeldelser.

  • Flush: Appen som viser deg det nærmeste toalettet. Via GPS finner den nærmeste av 190 000 toaletter. Kjekt å ha når du blir tissetrengt i bilen.

  • NAF-appen: Kjekt å ha for deg som både er medlem og ikke. Medlemmer for bedre oversikt over sine fordeler, mens alle brukere får veihjelp og teknisk tips til kjøreturen utenfor Norge.

  • Forsikringsselskapets app: Last ned appen til forsikringsselskapet du bruker. Da kan du lett få informasjon, enten om det gjelder skade- eller reiseforsikring.

  • Trip Journal: Hva med å skrive digital reisedagbok? På denne appen kan du legge inn notater, bilder og GPS-koordinasjoner.

  • Car finder: Har du glemt hvor du parkerte bilen? Denne appen kan hjelpe deg å finne den igjen! Her kan du registrere bilens posisjon slik at appen kan veilede deg trygt tilbake senere.

  • Trafikk: Bilferie i Norge? Denne appen oppdaterer deg på kø, ulykker og glatte veier.

Husk å laste ned reiseapper før du drar! Foto: Shutterstock

2. Planlegg reisen

Vær godt forberedt! Gjør planleggingen gøy: inviter alle passasjerene med til en planleggingskveld, brett ut kartet og bestem rute og reisemål. Lag en grov kjøreplan! Mange er optimistiske i hva man skal rekke over, så husk slingringsmål i tidsperspektivet.

3. Lurt å ha i bilen

Alt kan skje, så det er lurt å være forberedt. Dette bør du ha i bilen:

  • Førerkort og pass

  • Skademeldingsskjema

  • Registreringsbevis

  • Lommelykt

  • Førstehjelpsskrin

  • Ladere til mobil eller nettbrett

  • Reservenøkkel

  • Refleksvest. Flere land i Europa krever at du har dette lett tilgjengelig i bilen.

  • Verktøy, i tilfelle noe skulle skje med bilen: startkabler, jekk, slepetau, lyspære.

  • Telt. Kan være lurt hvis du ikke finner et ledig hotell, eller du bare ønsker å titte på solnedgangen etter en lang dag i bilen.

  • Solbriller

4. Google maps er din venn

Google maps er din perfekte GPS på bilturen. Den inneholder omfattende kart over alle verdens land, og er ekstremt presis. Appen viser raskt ruta di og hvor du befinner deg på kartet. Lite mobildata? Plott inn reisemål for så å skru av mobilnettet. Kartet vil fortsatt vise deg hvor du befinner deg. For deg som har fri roaming i utlandet kan du ta i bruk taleveilederen. Trafikkinformasjon om kø oppdaters fortløpende, og hvis du parkerer bilen et par dager er det enkelt å få informasjon om kollektivtrafikken i tillegg.

5. Uten mat og drikke duger helten ikke

Du blir garantert sulten på veien. Ha med frukt i bilen for hver kjøretur for å holde blodsukkeret oppe. Vann er også et must, da man lett blir dehydrert i en varm bil. Smøreost og knekkebrød er en klassiker om du ikke har frysebag.

6. Ta pauser

Pass på at ferien ikke bare blir foran rattet. Dagsetappenene bør ikke være for lange, slik at dere også kan stoppe innom nye steder og være turister. Da blir bilferien bedre for alle. Har du kjørt lenge bør du også ta pauser for å kunne konsentrere deg bedre i trafikken. NAF anbefaler at du tar puse hver andre time for best sikkerhet.

7. Lek for å få tiden til å gå

Trenger dere et tidsfordriv i bilen? Lek billeker! Alle kjenner vel til «gul bil» eller «hvem, hva, hvor?». Velg en farge og tell bilene som passerer forbi. Førstemann til 50 biler i fargen de har valgt vinner. Et godt tidsfordriv er også «20 spørsmål», hvor en person tenker på en ting og de andre skal stille spørsmål for å gjette.

8. Sjekk været

Det kan alltid bli en forandring i bygene som kan hindre deg på veien, enten om det blir tåke eller regn. Vær forberedt på glattere veier når det regner, og senk farten.

Har du prøvd biltoget som går fra Tyskland til Italia? Foto: Shutterstock

9. Ta biltog

Orker du ikke de lange strekningene med motorvei? Går bilturen til Europa kan du sette bilen din på et tog fra Hamburg i Tyskland til Verona i Italia. Billett kjøpes på bahn.com.

10. Kjenn landet du kjører gjennom

Ulike land har ulike regler for bil og trafikk, derfor er det viktig å lese seg opp på landene man skal besøke. I Frankrike er det for eksmepel påbudt med refleksvest i bilen, mens i Spania må du betale en bot på stedet hvis ikke du ønsker at politiet skal konfiskere bilen. I Portugal kan ikke 12-åringer eller yngre sitte i forsetet, mens i Kroatia er det påbudt med bilapotek og reservelyspære i bilen.

11. Legg vekk mobilen når du kjører

Selv om vi oppfordrer deg til å bruke apper på reisen er det viktig at du ikke bruker mobilen mens du kjører, for både passasjerer og andre bilisters sikkerhet. I flere land er det også forbudt å bruke handsfree, som i Italia, Spania og Portugal. Merk deg at i Frankrike er det ikke lov å bruke mobiltelefonen på bensinstasjoner.

12. Sjekk lufttrykket

Sjekk om dekkene har nok luft. Kjører du langt med tung last må du øke lufttrykket. Magasinet Reiselyst anbefaler 10 prosent høyere enn du vant med til daglig bilbruk.

13. Slik pakker du

Pakk lett og fornuftig, og ta med kun det du trenger. For en trygg reise og bedre kjøreegenskaper må du legge den største og tyngste bagasjen nederst og lengst frem i bagasjerommet. Unngå løse gjenstander, og sikre bagasje med for eksempel setebelte. Ved en kollisjon får de minste ting tyngre vekt i fart. Når du har ankommet reisemålet: Ikke la bagasje ligge i bilen! Hindre at bilen blir et mål for tyver.

14. Husk forsikring!

Du bør ha forsikringene på plass i god tid, både bil-, skade-, helse-, og reiseforsikring. Husk helsetrygdkortet som gir deg rett til gratis medisinsk behandling i Europa, og lagre veihjelpsnummeret på telefonen, så du har det lett tilgjengelig. Ring ditt forsikringsselskap, SOS International eller Europ Assistance hvis du skader deg.

SOS International +45 70 10 50 50Europ Assistance + 46 858 77 17 17Euro-Alarm +45 70 10 90 50

15. Bruk varselblink

Lenger nedover i Europa er det vanelig å bruke varselblinken for å varsle biler bak deg om kø eller full stopp på motorvegen. Ha god kjøresikkerhet og hjelp andre bilister.

Informasjonen er hentet fra reiseguiden, dinside, magasinet reiselyst og tek.

10 ting du kan gjøre helt gratis i Trondheim

Trøndelagsferie? Her er 15 ting du ikke kan gå glipp av