- Jeg kan ikke la være å snakke om Rotvoll. Det er campusen med det fineste naturområdet i byen. Men det hadde sine utfordringer, sier Kristian Vinnelrød til forsamlingen som har møtt opp for å feire den offisielle åpningen av Instituttet for lærerutdanningens nye bygg.

Feiringen av det nye bygget kommer etter at lærerstudentene fra Rotvoll har flyttet inn i bygget som har fått navnet Lysholm. Et passende navn om en tar historien i betraktning.

Ingen åpningsfest uten musikk. Her er det de som studerer til å bli musikklærere som underholder med bare vokal og trommer. Foto: Ina Sand Solli

Kampen for tilværelsen

Fra øverste trappetrinn i bakgården beskriver Vinnelrød en vanlig dag på skolen, mens de ennå holdt til på Rotvoll.

- Det var en kamp for tilværelsen. Bussen til og fra var full, og man risikerte at man ikke kom med. Det var også en kamp for å få seg grupperom, forklarer han om opplevelsene fra Rotvoll.

Han legger til at det heller ikke var de nyeste og mest moderne lokaliteter.

- Men etter at jeg hadde studert der i to og et halvt år, hadde jeg vent meg til stedet. Jeg ble forelsket i Rotvoll, så jeg synes tanken på å flytte var tung. Jeg var negativ helt til første befaring, da var jeg solgt. Plutselig tenkte jeg at det skulle bli ålreit å fullføre utdanningen min her, sier han til forsamlingen.

Rektor Gunnar Bovim fikk nøkkelen av byggherredirektør ved E.C Dahls eiendom AS, Svein Erik Nordbotten. Bovim leverte den rett videre til Torberg Falch som tok i mot den for Instituttet for lærerutdanningen. Foto: Ina Sand Solli

Det gamle og det nye

Det studentlederen fremhever som positivt ved det nye bygget er blant annet antall grupperom, og at bygget er godt tilrettelagt.

- Vi har fått et stort bibliotek, vi har ei moderne kantine rett over gata. Også ligger vi midt i byen.

Han betegner Lysholm-bygget som sjarmerende, og liker at de nye delene er fint tilpasset de gamle.

Akkurat det var et viktig poeng for flere av talerne. Blant annet NTNU-rektor Gunnar Bovim viet taletid til den historiske grunnen som tidligere huset produksjon av sukker, øl og akevitt.

- Det var her E.C Dahls holdt til. Her møtes det historiske det moderne, sa han og viste til at Lysholm-bygget er en en del av rehabiliterte bygg og helt splitter nye. Bygget er foredlet til en perle i Trondheim, sier rektoren og presiserer hvor viktig arenaen kommer til å bli, både for utdanningen og forskningen på fagfeltet.

Et eksempel på en korridor med mange grupperom - akkurat slik studentene etterlyste på Rotvoll. Foto: Ina Sand Solli

Masse følelser til bygget

Planene for å flyttingen begynte allerede mars i 2015, da Kunnskapsdepartementet ga NTNU klarsignal til å inngå leieavtale med E.C Dahls eiendom. Det var da snakk om utvikle nye lokaler til de som studerte til å bli lærere i grunnskole- eller videregående. I samme tidsrom ble Hist som kjent fusjonert med NTNU, og to lærerutdanningsmiljø ble slått sammen til det nevnte Institutt for lærerutdanning.

Disse to miljøene er fra Rotvoll, Moholt og Gløshaugen. Nå skal alle samles i Lysholm-bygget på Kalvskinnet.

Det ble holdt i hvert fall fem taler da det nye bygget til Institutt for lærerutdanning offisielt ble åpnet mandag, pluss to musikalske innslag. Det fikk de unnagjort på en halvtime og kakefesten begynte akkurat i det neglebittet begynte å melde seg. Foto: Ina Sand Solli

August samme år var byggingen i gang, og instituttet har nå en langtidsleieavtale med E.C Dahls. Det var Svein Erik Nordbotten, byggherredirektør fra E.C Dahls eiendom AS, som stilte fra utleiers side, og han hadde passende nok med seg en relativt stor nøkkel for å symbolisere overrekkelsen.

- Vi har masse følelser knyttet til dette bygget. Det var her det hele startet. Derfor er vi glade for at det er NTNU som skal ta vare på det.

Han gir nøkkelen til rektor, som direkte gir den videre til Torberg Falch, som tar i mot den på vegne av Instituttet for lærerutdanningen.

Mange meter kake markerte lærerutdanningens nye bygg mandag formiddag. Foto: Ina Sand Solli

Meterlange kaker

Etter den kalde fornøyelsen under den offisielle åpningen, var det tid for å gyve løs på de meterlange marsipankakene. Både studenter, lærere og spesielt inviterte gjester hoppet på den muligheten. I tillegg til at sistnevnte også fikk omvisning av nybygget.

Blant de som fikk kake var Merete Steinsland (23), Gro Laskemoen (26) og Ida Osflaten (23). Sistnevnte gikk tre og et halvt år på Rotvoll, og skal nå fullføre utdanningen sin i Lysholm-bygget.

- Hva synes du om nybygget?

- Det er kjempefint, og ei oppgradering fra Rotvoll, svarer Osflaten.

Steinsland og Laskemoen er kommet like langt i utdanningsløpet, men er nylig overført til Trondheim, så de har ikke mer enn et halvt år på Rotvoll. De er likevel enige i at nybygget er fint.

Merete Steinsland (23), Gro Laskemoen (26) og Ida Osflaten (23) synes nybygget er fint, og sier det er ei oppgradering fra Rotvoll. Foto: Ina Sand Solli

Godt samarbeid

Studentleder Vinnelrød forteller at de tillitsvalgte studentene er veldig fornøyde med selve byggeprosessen i tillegg til bygget i seg selv.

- Vi synes Instituttet har gått med på mye i prosessen med å utforme bygget. Vi har kommet med innspill. Blant annet om at biblioteket og lesesalen skal være åpent og tilgjengelig.

Studentene fikk flytte inn i uke 3.

Et godt eksempel på kombinasjonen mellom de historiske og foredlede byggene, og de nye og moderne. Foto: Ina Sand Solli
Et godt eksempel på kombinasjonen mellom de historiske og foredlede byggene, og de nye og moderne. Foto: Ina Sand Solli