Selvbetjent betaling på handletur er ikke noe nytt, noe for eksempel både Meny og Coop Obs-butikker har hatt siden 2014. Likevel har det ikke vært mulig å handle varer som alkohol og tobakk uten betjeningens hjelp.

Det er det slutt på hos Bunnpris-butikkene i Prinsenkrysset og på Bakklandet. Der får du tilbud om å vise frem legitimasjon til betjeningen én gang, for så å registrere fingeravtrykket ditt, som skal fungere som legitimasjon for alle kommende handleturer.

Dette blir ikke møtt uten en viss skepsis hos NTNU-professor.

- En hovedregel er at man bør være forsiktig med å bruke fingeravtrykk og andre biometriske identifiseringsmetoder, og at man skal være skeptisk til å bruke fingeravtrykk for mye. Det er flere grunner til det, både når det kommer til personvern og sikkerhetsmessige årsaker, sier Kristian Gjøsteen, som er professor ved institutt for matematiske fag.

Mindre kø

Bunnprisbutikken i Prinsenkrysset flyttet inn i de gamle lokalene til Mathallen og åpnet i mai i fjor, og har hatt denne betalingsløsningen siden den gang. Butikken på Bakklandet utvidet nå nylig, og tok med det i bruk samme løsning.

Første gangen kunden registrerer fingeravtrykket gjøres det med en ansatt som kan verifisere alderen ved hjelp av identifikasjon. Deretter kan man handle varer med 18-års aldersgrense uten bistand. Foto: Magnus Vikan

- Hvorfor valgte dere denne løsningen?

- På grunn av at vi har lite plass, og ikke minst at det går mye raskere for kundene. Dette er den andre butikken vi har det på. Ved Prinsenkrysset har vi enda flere kasser. Der er det kø hele dagen, og vi har seks kasser. Vi har samme bemanningen som før, vi får jobbe i butikk og hjelpe kundene på en helt annen måte, sier Johansen.

Han forklarer at de prøver å hjelpe kunder som skulle være kritiske til det nye systemet.

- Hvis det kommer en kunde som blånekter, skanner vi varene for kunden. Noen tror kanskje at denne løsningen går utover betjeningen, men det gjør det ikke. Det å sitte i en kasse i en dagligvarebutikk er bare en del av arbeidsoppgavene.

Hovedregel: Vær skeptisk

NTNU-professor Kristian Gjøsteen forklarer at slike betalingsløsninger gir potensielt sett praktiske fordeler for kundene, men at vi kan ende opp med et system som gir større sårbarheter.

- Jo flere som har fingeravtrykket ditt, desto større er sjansen for at informasjonen lekker, og det kan bli lettere for eventuelle skurker å drive svindel og late som om de er deg, sier Gjøsteen.

Professor Kristian Gjøsteen ved NTNU, kan mye om informasjonssikkerhet. Han ser ikke i utgangspunktet på fingeravtrykk-løsningen hos Bunnpris som et problem, men mener at økt bruk av slike identifiseringsmetoder kan skape større sårbarheter i samfunnet. Foto: NTNU

Likevel sier professoren at denne typen identifisering ikke er det verste personvernmessig. Det kan derimot gi negative virkninger på samfunnet vårt som helhet, mener han.

- Hos Bunnpris er nok ikke dette et stort problem, vi vil nok ikke se 14-åringer som kopierer og bruker mamma og pappas fingeravtrykk for å handle øl. Om noen få aktører bruker dette kan det være greit, men om du bruker fingeravtrykket som identifisering overalt, kan det bli problematisk.

- Ville du ha registrert ditt eget fingeravtrykk hos Bunnpris?

- Nei, det ville jeg nok ikke. Men jeg har ikke for vane å kjøpe slike produkter, sånn sett er jeg ikke veldig typisk. Poenget er at vi gir bort mye informasjon, ikke nødvendigvis bare fingeravtrykk sånn som her, men også når vi bruker betjeningsfrie kasser generelt. Vi gir bort utrolig verdifulle opplysninger om oss selv, mot en ørliten praktisk fordel i hverdagen.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no