Aksjonsgruppa fra Thora Storm videregående skole arrangerte for to uker siden det som trolig er den største elevdemonstrasjonen på flere år i Trondheim. Med «Abbasi-stays» som slagord protesterte de mot politikken og vedtaket som førte til at Taibeh Abbasi (17) og hennes familie risikerer å bli sendt til Afghanistan etter fem år og tre måneder i Norge.

Denne uka fremmet politikerne i formannskapet i Trondheim et forslag om å stanse midlertidig utsendelse til Afghanistan. SV, MDG og Rødt har deretter fremmet et forslag i Stortinget om umiddelbar og midlertidig stans i utsendelse av flyktninger til Afghanistan. Forslaget legges fram tirsdag i Stortinget.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken, med Ragna Vorkinnslien fra Rødt og Ola Lund Renolen fra Miljøpartiet De Grønne på fremste rad lytter til de aksjonsgrupper sier. Foto: Marthe Hårstad

- Engasjement som virker

I et auditorium på Thora Storm har representanter fra de samme partiene samlet aksjonsgruppa, venner og Taibeh Abbasi for å legge fram forslaget.

- Dette er veldig stort for meg og mine. Vi er så takknemlig for nettverket vårt, alle de fine folkene og engasjementet. Etter demonstrasjonen har jeg sluttet å føle meg som en flyktning, men som en del av det norske folk, sier Abbasi til Trd.by.

Stortingsrepresentant for SV i Sør-Trøndelag, Lars Haltbrekken er imponert over elevenes engasjement.

- Demonstrasjonen gjorde et kraftig inntrykk på veldig mange av oss. Engasjementet deres betyr noe. Dere vil gjøre noe med det vi opplever som blodig urettferdig. Det smitter over på politikerne som kan gjøre noe, og det er å vedta det dere ber om. Deres engasjement har jo virkelig virket, sier han til aksjonsgruppa.

Også Rødts representant på Stortinget er imponert over elevene i Trondheim.

- Engasjementet til skoleelevene i Trondheim er veldig inspirerende. Det er viktig at alle oss som ønsker en rettferdig og menneskelig asylpolitikk hever stemmen, og der har elevene ved Thora Storm virkelig gått foran, skriver Bjørnar Moxnes i en mail til Trd.by.

Alida Domaas (19) fra SU var med til Thora Storm videregående. Hun er kjempeimponert over demonstrasjonen de stelte sammen. - Dere har fått dette til å handle om mennesker. Asylpolitikk handler om mennesker og ikke tall, sa hun. Foto: Marthe Hårstad

Håper på flertall

- Bakgrunnen for at vi fremmer dette forslaget er at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har forverret seg ganske kraftig de siste årene. Samtidig som den har forverret seg har det blitt vanskeligere for afghanske flyktninger å få asyl i Norge, sier Haltbrekken til elevene.

Videre viser han til blant annet at FN fraråder land å sende folk til Afghanistan.

- Hvis du ser på den norske regjeringens råd til oss nordmenn om hvor vi bør dra og ikke dra, så sier dem at med mindre du er tvunget til det så bør du ikke dra til Afghanistan. Da er det jo rett og slett vanvittig at man sender afghanske flyktninger tilbake til et land de risikerer å bli drept, sier Haltbrekken.

Da forslaget var oppe i formannskapet i Trondheim stemte alle for, med unntak av Frp og delvis Høyre -som bare stemte første del av forslaget.

- Men vi har et håp om å få flertall for forslaget, siden formannskapet i Trondheim vedtok mye av det samme på tirsdag, sier haltbrekken og viser til forslaget hvor alle partiene, bortsett fra Frp og delvis Høyre støttet kravet om en umiddelbar og midlertidig stans av utsendelse til Afghanistan.

Hvis de samme partiene stemmer for forslaget i Stortinget betyr det faktisk at det blir stopp i utsendelsene. Saken behandles i løpet av høsten, og Haltbrekken håper det skal være klart før jul.

Taibeh Abbasi har aldri vært i Afghanistan, men hun og hennes familie fikk for noen uker siden en utsendelsesdom i lagmannsretten. Bestevenninna hennes Ingjerd Jepsen Vegge har vært ved hennes side gjennom alle rettssakene. Foto: Marthe Hårstad

Ønsker en forandring

Leder i aksjonsgruppa, Mona Elfareh sier de setter veldig stor pris på at politikerne kommer til skolen og at de fremmer forslaget.

- Vi gjorde dette fordi vi ønsker en forandring. Vi har veldig lenge vært imot denne politikken. Vi har lurt på hvorfor vi tar inn mindreårige flyktninger og betaler flere millioner kroner for at de skal få en utdanning, for så å sende dem til frykt, krig og terror.

Hun legger til at da Taibeh og familien tapte i Lagmannsretten ble saken ekstra sårbar.

- Da skjedde det med vår venn og medelev. Vi er lei av det bare skal være snakk, diskusjoner og debatter.

Elfareh håper politikerne kan ta med seg en beskjed idet de legger fram forslaget.

- Til Erna og de andre som ikke har svart oss ennå. Det vi nå ønsker er at de kan vise oss at vi har demokratiet og ytringsfriheten for en grunn, og at den funker til å gi oss ungdommer et svar.

Haltbrekken oppfordret aksjonsgruppa til å skrive til de andre partiene, og delta i høringen.

Elevrådsleder Mona Elfareh på Thora Storm. Elevene er kledd i rosa for å vise sin støtte til brystkreftsaken Foto: Marthe Hårstad

- Dere blir ikke kvitt oss

Aksjonsgruppa har fått masse skryt i ukene som har gått, og det får de også av politikerne i dag. De setter de pris på.

- Men vi sitter med hjertet i halsen og er livredd for at vår venn skal bli sendt til en plass hun kanskje aldri kommer tilbake fra.Et sted hun ikke har en framtid, der hun kanskje kan miste livet eller bli splittet fra hennes familie.

Når det gjelder denne saken er aksjonsgruppa sikre i sin tale til stortingspolitikerne.

- Dere blir ikke kvitt oss. Og husk at vi er første- og andregangsvelgere ved neste valg. Deres beslutninger i denne saken vil påvirke oss veldig.

Aksjonsgruppa har fått mye skryt etter den store elevdemonstrasjonen. Bakerst fra venstre: Anette Solem Magnussen, Silje Tøndel Sliper, Sigve Lysne, Omar Elfareh, Adrian Hassel Olsen og Ulrik Adolfsen. Nederst fra venstre: Hana Anedyan, Taibeh Abbasi, Ava Montazeri, Mona Elfareh og Ingjerd Jepsen Vegge. Foto: Marthe Hårstad