Hundrevis av elever fyller Torget. Mannsterke har de marsjert fra Thora Storm videregående skole. Taktfast roper de "Abbasi stays", "Abbasi Stays".

De marsjerer for at Abbasi-søsknene, Taibeh (18), Yasin (20) og Ehsan (15) og deres mor Atefa Rezaie skal få bli i landet. De har bodd i Norge over fem år, og for snart to uker siden kom beskjeden om at de har fått tilbaketrukket oppholdstillatelsen sin og blir sendt til Afghanistan.

Her har Yasin (20) og Taibeh (18) gått fremst i marsjen fra Thora Storm Videregående skole. Det ble et rørende øyeblikk da de her ser alle som har møtt opp på Torget i tillegg. Foto: Alf Simensen

Betyr mye for de involverte

Det er omtrent ti skoler fra Trondheim som deltar i demonstrasjonen organisert av skolen Taibeh går på, nemlig Thora Storm.

- Det her betyr veldig mye for meg. Jeg er helt satt ut og ble helt sjokkert da jeg hørte hva som skulle skje i forbindelse med demonstrasjonen, sier Taibeh Abbasi før demonstrasjonen begynner.

18-åringen og hennes lillebror har aldri satt sine ben i Afghanistan, landet de nå risikerer å bli sendt til.

Sisay Alem og Mahdi Tahiri er Yasins kompiser. De er ferdige på skolen, men møtte likevel opp før å støtte kompisen. De beskriver han som en hardtarbeidende mann som jobber for å skaffe seg en bedre framtid. Foto: Alf Simensen

- For meg er det helt uforståelig. Vi ser mot en mørk framtid om vi blir sendt til Afghanistan.

Hun forklarer at de ikke blir sendt til den byen foreldrene hennes kommer fra, men til Kabul som ifølge Norge er trygt.

- Jeg som er en selvstendig jente kommer til et samfunn der kvinnene lever i underkastelse. Der kvinner blir kidnappet, voldtatt, mishandlet og tvangsgiftet. Jeg kan bli en av dem.

Mamma til Abbasi-søsknene, Atefa Rezaie er veldig glad for all støtten de har fått, og takker alle for at de har møtt opp. Foto: Alf Simensen

Usikkerheten er tilbake

Hun legger til at den mørke framtiden også gjelder for hennes brødre. Familien har bodd i Trondheim i fem år, men Taibeh sier hun at føler hun har bodd her lenger, og at hun etter den siste rettssaken i 2016 begynte å se fram mot ei lys framtid i Norge.

- Nå har usikkerheten og frykten kommet tilbake. Jeg føler meg ikke lengre trygg, selv om jeg ennå bor i et trygt land. Hver natt når jeg legger meg er jeg redd politiet kommer og tar meg. Den frykten er ikke grei å leve med, sier hun før marsjen begynner.

#Abbasistays har blitt et slagord, både i forkant av demonstrasjonen og under. Foto: Alf Simensen

Men både hun og resten av familien forteller at de er utrolig takknemlige for all støtten de har fått gjennom denne aksjonen.

- Nå føler jeg meg ikke alene lenger. Dette gjør meg sterkere, og nå gir jeg ikke opp. Men det er veldig vanskelig å beskrive hvor mye dette betyr for meg, sier Taibeh.

- Hva håper du kommer ut av denne dagen?

- Jeg ser for meg at dagen i dag kommer til å gjøre en forskjell. Jeg håper vi blir hørt, og jeg håper de hører at Afghanistan ikke er trygt. Jeg har hørt mye om at demokratiet har stor makt, og i dag har jeg fått se det. Demokratiet og folket kan faktisk gjøre en forskjell i samfunnet på en eller annen måte.

Søsknene fulgte nøye med på appellene som ble holdt for dem, og alle i deres situasjon. Fra venstre: Yasin, Taibeh og Eshan. Foto: Alf Simensen

Storebroren Yasin gikk sammen med Taibeh, fremst i marsjen. Han setter også stor pris på mobiliseringen.

- Jeg hadde ikke trodd så mange skulle støtte oss. Vi er veldig takknemlig.

Lillebror Eshan kommer sammen med søsknene når de ankommer Torget.

- Jeg vet ikke hva vil skulle ha gjort uten denne støtten. Jeg håper det funker, og at dette går vår vei, sier den unge lovende fotballspilleren, som også har spilt for Trøndelag på kretsmestring.

Hundrevis av elever marsjerer her fra Thora Storm videregående skole, på tur ned til Torget. Foto: Alf Simensen

For alle i samme situasjon

Dette er trolig den største elevdemonstrasjonen på flere år her i Trondheim. Elevrådsleder Mona Elfareh som hopper opp på scenen idet marsjen ankommer Torget. Hun er blant dem som har jobbet dag, kveld og natt for å arrangere demonstrasjonen.

- Vi står her for å vise vår støtte for Abbasi, men også alle andre i samme situasjon.

Mona Elfareh er en av de to svært så engasjerte elevrådslederne ved Thora Storm videregående skole. Når den store demonstrasjonsdagen endelig kom kjenner hun på et hav av følelser. - Men først og fremst føles det bra, og vi håper deres historie blir hørt, sier hun til Trd.by Foto: Alf Simensen

Hun forklarer også at de i forkant av denne dagen har fått mange forespørsler fra folk som gjerne vil si noe på scenen, så mange at de har blitt nødt til å si nei på grunn av en stram tidsramme for arrangementet. Men Ask Håkon Ebeltoft fikk si noen velvalgte ord.

- Det har vært krig i Afghanistan i omtrent 40 år, og det er det fortsatt i dag. Kriger som skaper flyktninger. Myndighetene ønsker å opprettholde løgnen om at det er trygt i Afghanistan, og at Kabul er et trygt område. Kabul er provinsen som har flest sivile tap, sa han under appellen.

Ane Sofie Forseth fra undomsorganisasjonen Press sier hun blir knust av dommen om å sende Abbasi ut av landet, men at hun blir varm om hjertet av denne mobliseringen. Foto: Alf Simensen

- Ingen barn fortjener frykt

Ane Sofie Forseth, leder i ungdomsorganisasjonen Press, står for en engasjerende appell.

- Ingen barn fortjener å frykte for eget liv, og dette burde være norske politikeres høyeste prioritet.

Hun fortsetter med at hun seinest i helga hadde lest om bombing i Kabul.

Venninna til Tabeh, Ingjerd Jespen Vegge forteller på vegna av norske ungdommer at det ikke skal være flaut å være norsk. Foto: Alf Simensen

- Dette har blitt et system som bryter med barns rettigheter, og det gjelder ikke bare Abbasi.

Forseth sier hun blir helt knust av at slike avgjørelser blir tatt.

- Men denne demonstrasjonen har varmet hjertet mitt.

- Systematisk mistenkeliggjøring

Taibehs venninne Ingjerd Jespen Vegge får også taletid. De to ble venninner i 9. klasse på Rosenborg skole.

- Norske myndigheter har gjort alt de kunne for å rive denne familien ut av vårt fellesskap. De har valgt å tro på den systematiske mistenkeliggjøringen. Vurderinger gjort av leger og lærere blir underkjent fra byråkratiet i Oslo. Det veier tyngre enn det fellesskapet vi viser i dag, sier Jespen Vegge til en engasjert forsamling.

Linnea M.D. Arum, Tomine Johnsdatter Vaagland, Nada Salah Mahammed og Karen Haugen deltok i demonstrasjonen. De mener det er feil å se på familiene som flykter til Norge som bare et tall i systemet. - Vi ser ingen grunn til å sende dem ut av landet. Vi er medelevene deres, men også medmennesker og vi vil vise at vi støtter dem. Foto: Alf Simensen

Venninna forteller om Taibeh som ei jente som er skoleflink, ivrig og nysgjerrig. Jespen Vegge var med begge gangene familien har vært i retten.

- Første gangen trodde jeg at rettferdigheten fortsatt kunne vinne fram, og at staten skulle la dem være i fred. Min tiltro er nå sterkt svekket.

Hun avslutter med denne beskjeden til de som sitter med makta:

- Dette er en beskjed fra norsk ungdom. Det skal ikke være flaut å være norsk.

- La oss bli

Helt til slutt er det Taibeh selv som på vegne av familien snakker til forsamlingen.

- Vi har levd med usikkerheten i mange uker, måneder og år. Den knuste meg hver dag. Men jeg blir ikke svakere, jeg blir sterkere, sier hun til den følgende spontane applausen.

Hun reflekterer videre over de fem årene hun har hatt i landet.

- Jeg har fått så mye kunnskap. Jeg er den jenta som alltid har drømt om å få gå på skole, og som ble urettferdig behandlet i Iran. Der jeg hver dag kikket gjennom vinduet på jenter på tur til skolen.

Men så fikk hun komme til Norge, der hun endelig følte hun hadde en framtid.

- Jeg tok til meg alt av inntrykk. Vi har gjort alt det Norge har bedt oss om. Vi har blitt integrert. Det er en mørk framtid for oss i Afghanistan. Vær så snill Norge, ikke send oss dit. Gi oss en framtid.

Selv om det hovedsaklig var elever som sto bak og deltok i onsdagens demonstrasjon var det også folk i alle aldre til stede. Foto: Alf Simensen