Mobliseringen til elevene ved Thora Storm Videregående skole er nå satt ut i praksis. Etter rask, men iherdig planlegging marsjerer hundrevis av elever fra skolen og ned til Torget onsdag formiddag.

- Det her betyr veldig mye for meg. Jeg er helt satt ut og ble helt sjokkert da jeg hørte hva som skulle skje i forbindelse med demonstrasjonen, sier Taibeh Abbasi til Trd.by.

Elevene ved Thora Storm og andre skoler i Trondheim marsjerer i protest mot den nylige dommen der søsknene Taibeh (18), Ehsan (15) og Yasin (20) og deres mor Atefa Rezaie, mistet sin oppholdstillatelse etter over fem år i Norge.

- Nå føler jeg meg ikke alene lenger. Dette gjør meg sterkere, og nå gir jeg ikke opp. Men det er veldig vanskelig å beskrive hvor mye dette betyr for meg, sier Taibeh.

Taibeh er elev på Thora Storm, mens Ehsan går på Rosenborg skole som også har mobilisert stort til demonstrasjonen. Yasin fullførte videregående ved Thora Storm i vår. Opptil ti skoler i Trondheim har meldt sin deltakelse under markeringen.

Vil røre med sang

Oppmøtet på Torget er satt til klokken 11.30 der demonstrasjonskomiteen ønsker velkommen. Deretter holdes det appeller av Ask Håkon Ebeltoft, organisasjonen Press og Ingjerd Jespen Vegge før elevene skal synge «We are the world». Der er Erika Bergan Norwich forsanger og resten av de fremmøtte synger med på refrenget.

Flere hundre mennesker med plakater har møtt opp på Torget for å vise sin støtte til Abbasi-familien. Foto: Grete Holstad

- Vi vil bruke sangen til å vise vårt engasjement. Derfor skal alle synge «We are the World», har elevrådslederne på Thora Storm, Ulrik Adolfsen og Mona Elfareh uttalt til Adresseavisen.

Til slutt, litt over klokka tolv, går Taibeh og resten av familien på talerstolen.

Elevene har i forkant av demonstrasjonen engasjert blant annet med mobliseringsplakaten «Abbasi stays», som raskt ble spredt på sosiale medier. Onsdag morgen har over 1 500 respondert at de skal delta på Facebookgruppen «La Taibeh og familien få bli hjemme».

Fikk tro på en framtid

Familien har bodd i Norge i fem år og tre måneder, etter at de flyktet fra Iran i 2012. De fikk da oppholdstillatelse hovedsakelig fordi Atefa var enslig forsørger og ikke visste hvor faren var. Hun og mannen var kommet bort fra hverandre under flukten fra Iran.

Her får Taibeh festet en rose på genseren sin før dagens demonstrasjon. Foto: Alf Simensen

Da faren kom til Norge i 2014 fikk han avslag på asylsøknaden. Samtidig fikk også Rezaie varsel om at oppholdstillatelsen ville bli trukket tilbake, fordi hun ikke lenger var å anse som enslig forsørger.

De vant mot staten i tingretten i 2016, og de begynte derfor å få tro på en framtid i Norge.

Staten anket til Borgarting lagmannsrett, og rettssaken ble holdt 24. og 25. august i år.

Dommen kom fredag 22. september. Denne gang fikk staten medhold i at det ikke var feil å inndra oppholdstillatelsen i 2014.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook