Sent tirsdag kveld la Bakklandet Blomster en post på sin Facebook-side der de skrev at «vi jobber på spreng for å finne en løsning, takk gode du som legger handlene innom oss de neste dagene.» Innlegget om blomsterbutikkens salg fikk en voldsom respons fra både kunder og andre butikker, med over 160 delinger og 370 reaksjoner.

- Jeg blir så rørt, og kan nesten ikke snakke om det uten at det åpnes en gråtekanal jeg ikke klarer å stoppe, sier Julie Østeraas, som eier og driver blomsterbutikken.

Onsdag formiddag er butikken tilnærmet tom for varer. Så godt som alle blomster og planter er solgt, og kundene har strømmet på for å støtte opp om den lille blomsterbutikken på Bakklandet. Samtlige som kommer innom kommer med lykkeønskninger for videre drift.

Den lille blomsterbutikken Bakklandet Blomster ligger like ved Gamle Bybro. Foto: Line Pevik

- Det sier litt om hvor mye folk støtter opp om nærmiljøet. Vi hadde faktisk rekordomsetning i går, noe som var helt overveldende. Jeg hadde aldri trodd på en slik respons. Nå er vi fulle av håp, ser løsninger og har fått gode råd.

Redd for konkurs

Østeraas åpnet butikken i februar 2016, og fortalte til Trd.by den gang at hun ikke kunne noe om blomster.

- Da jeg åpnet ante jeg ikke hva blomstene het, og jeg måtte lære meg alt det økonomiske som mange har utdannelse i. Jeg har rett og slett gjort klassiske nybegynnerfeil, og har fått for stor gjeld til å fortsette på en bærekraftig måte. Jeg har brukt nesten en måned på å finne en løsning, og har vært redd for å måtte slå konkurs. Men de siste dagene har vist at med en gang man viser sårbarhet og ærlighet, så stiller folk opp. Det er helt utrolig.

Blomsterbutikken har salg for å klare å komme over kneika. Foto: Line Pevik

De siste døgnene har det strømmet på med gode råd på mail og over telefon. Kunder har handlet selv om de ikke trenger blomster. Andre har vippset penger uten å handle en eneste blomst. Planene videre for Østeraas og blomsterbutikken utarbeides, både på kort og lang sikt.

- Nå er det ikke mange varer igjen, og jeg får betalt en del kriseregninger. Jeg skal bygge opp et nytt varelager, og sakte men sikkert skal butikken komme tilbake til normalen. Det skal være fullt med blomster og planter fra neste uke av, lover Østeraas.

- Viktig at vi står sammen

En rekke butikker og bedrifter har støttet opp om blomsterbutikken. To av dem er Prisløs og Livid Jeans.

- Vi kjenner oss igjen i det hun skriver, det er steintungt å starte for seg selv. Mye blir drevet av store økonomiske muskler der man bruker pris som verktøy. Nisjeaktører med fokus på kvalitet og medmenneskelige verdier mener vi er viktig for bybildet, sier Jens Olav Dankertsen bak Livid Jeans.

- Dere blir litt som en familie som støtter hverandre?

- Helt klart, man må støtte opp om hverandre. Det er viktig at vi står sammen og samarbeider her i byen.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no