«Erins.no» ble til i november i fjor, etter flere måneder med planlegging av oppskrifter og meny.

- Det var litt skummelt, men også spennende. Baking har vært hobbyen min i mange år, så hvorfor ikke? sier Erin Caine Skaret til Trd.by.

Det nye bakeriet er lagt til hjemmet deres, i det som i utgangspunktet var laget for å være en utleieenhet men som nå huser det lille bakeriet.

Det er Erin som står bak baksten, mens hennes ektemann Andreas Skaret er engasjert i nettsidene og IT-delen av familiens nye bedrift. Og ifølge en lattermild Erin, blir han så interessert i hvordan hun baker at hun av og til må kaste han ut av kjøkkenet.

Andreas Skaret sørger for det tekniske i bakeriet «Erins.no», mens Erin tar seg av selve bakinga. Foto: Ina Sand Solli

Viktige mattradisjoner

Erin kommer fra Alabama i USA, og de forklarer at i sørstatene har mat en ekstra betydning.

- Det er knyttet mye sosialt til måltidene når storfamiliene møtes. Så Erin har vokst opp i den tradisjonen, sier Andreas.

Erin forklarer at det er hennes bestemor som har lært henne å bake.

- Jeg har arvet hennes gamle oppskriftsbok. Den er bibelen her nede, forklarer hun og viser fram boka.

Hun har brukt noen av oppskriftene i boka, og har modifisert dem til å passe norske ganer. Det vil blant annet si å kutte ut en del av sukkeret. Erin passer på å legge til at det er ikke bare bestemor som er en inspirasjon for henne.

- Jeg må også gi pappa kreditt for det. Min far lærte meg at du baker for noen du elsker og legger kjærlighet i maten, sier Erin.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

Bestemors gamle oppskriftsbok er bibelen på Erins. Hun har også tatt vare på hennes velbrukte måleskjeer. Foto: Ina Sand Solli

- God mulighet

Erin jobbet nesten seks år i oljeselskapet TK, før hun ble en del av nedskjæringene.

- Det er sjeldent man sier opp en god jobb for å satse, men for Erins del finner man ikke en bedre mulighet for å prøve noe som er gøy, sier Andreas.

I tillegg til matinspirasjonen fra oppveksten, fikk hun ideen til å satse på baking gjennom sin forrige jobb.

- Jeg var ansatt i teknisk avdeling, og hadde blant annet ansvaret for å bestille kake til bedriften. Jeg fikk til slutt følelsen av at de ansatte ønsket å prøve noe nytt. Så da bakte jeg en Coca cola-kake fra en amerikansk oppskrift, og den ble veldig populær.

Hun har også før hun startet «Erins.no» fått gode tilbakemeldinger fra venner, sin datters venner og naboer på sine kaker og kjeks.

- Naboene våre er snille som gjerne stiller opp og prøvesmaker.

Det som egentlig skulle være en utleieenhet, ble omgjort til et lite bakeri i familiens hus på Jakobsli. Foto: Ina Sand Solli

Bygger opp kundegrunnlaget

Gunnar Bakke, daglig leder i Baker- og konditorbransjens landsforening, sier at det er flere bakeri som starter i det små, og jobber seg opp et kundegrunnlag for deretter å flytte ut av hjemmet til et eget lokale.

- Det finnes eksempler på det, men også på de som starter opp med full pakke fra første stund. Men det å starte i det små er en grei måte å holde investeringene nede på og bygge opp en lojal kundegruppe på før en tar det neste steget.

- Er det eksempler på de som ikke flytter bakeriet ut av hjemmet?

- Ja, for eksempel har det kommet en del gårdsbakeri med lokalmat-trenden. De finner et lokale på gården, og lager det til et godkjent bakerilokale.

- Hva tenker du er utfordringene med å starte hjemmefra?

- Blant annet å lage tilfredstillende produksjonslokaler da det legges en del begrensninger i det, også kan det være tungvindt å jobbe i småskala.

Erin har likt å lage mat siden hun var liten, men likevel har hun intensivert øving på blant annet kakedekor etter at hun startet eget bakeri. Dette er en speilkake, som ved en spesiell teknikk får et skinnende sjokoladelokk. Foto: Ina Sand Solli

Målet er å komme seg ut

Den ambisiøse familien har satt seg som mål at de skal jobbe seg ut av kjelleren og inn i et eget lokale.

- Helst på et kjøpesenter, sier de.

Ekteparet forteller at de fikk teste ut hardkjøret rett før jul.

- På lillejulaften hadde vi siste leveranse klokka 21. Så da pakket vi bilen full og kjørte rundt og leverte, forteller de med smil om munnen og legger til at det var en artig erfaring.

- Det var noen dager med 10-timersjobb.

- Hvilke utfordringer har dere med bedriften?

- Det å ha en spennende meny, som skal være i endring. Vi vil ikke at folk skal kjede seg. Men den største utfordringen blir nok å ha kapasitet til å slå gjennom i markedet.

Erin Caine Skaret har bodd i Norge i elleve år, og er bosatt på Jakobsli sammen med ektemannen Andreas Skaret og datteren deres. Nå har hun startet kombinert bakeri og konditori i kjelleren. Foto: Ina Sand Solli

Senker skuldrene på kjøkkenet

«Erins.no» har fått seg faste bedriftskunder som de leverer til, i tillegg til de private bestillingene. Det var i utgangspunktet kjeksene til Erin som startet det hele, og siden har hun utviklet blant annet med kaker og ulike typer pai-barer.

- De dekorative kakene dine Erin, får du til hver gang?

Ekteparet flirer til svar.

- Vi har hatt episoder med sjokolademousse utover benken og krem i taket, innrømmer de.

- Men hun har blitt kjempeflink, skryter ektemannen.

- Er det et tålmodighetsarbeid?

- Ja, det spørs hvilken type kake. Men jeg skrur på rolig musikk og tar meg god tid. Nå bruker jeg kortere tid på kakene enn jeg gjorde i starten. Hendene mine har blitt stødigere.

- Så det blir nesten som mindfullness?

- Ja, jeg finner en ro når jeg jobber her nede, sier hun.