Det kan være en brå overgang for mange når man blir løslatt etter å ha sittet i fengsel. Da kan det være godt å komme til et sted hvor man møter folk som har vært igjennom det samme, og som ønsker å hjelpe deg med å få livet på rett kjøl igjen. Innenfor dørene til WayBack Trondheim finner du et slikt sted.

En av de ca. 50 medlemmene som benytter seg av WayBack sitt tilbud er ”Jonas”. 25-åringen fra Bergen soner en narkotikadom på 4,5 år ved Trondheim fengsels avdeling på Leira, og fikk høre om tilbudet fra advokaten sin i Bergen, hvor det også finnes et WayBack-kontor. Hver måned får ”Jonas” to 5-timers permisjoner, som han bruker til å stikke innom WayBack i Kongens gate.

- Jeg ville bli medlem siden jeg ikke kjenner noen andre enn de som sitter i fengsel her i byen. Når jeg da er ute på permisjon er det godt å ha noe å gjøre på, slik at jeg ikke bare går rundt i byen som en tulling. Det er veldig greit å ha noen å være med og snakke med, som vet hvordan jeg har det, sier Jonas.

Motivert for å bygge nye relasjoner

Alle som er på WayBack har sine problemer og noe de ønsker å jobbe med. Jeg føler meg ikke utenfor når jeg vet at det er flere som har samme historien og bakgrunnen som meg.

”Jonas” har vært i fengsel en gang tidligere. Nå har han akkurat fullført påbygg til generell studiekompetanse i fengselet, og skal om ikke lenge flytte til en overgangsbolig hjemme i Bergen. Der ønsker han å benytte seg av WayBack-tilbudet, noe han oppfordrer andre i samme situasjon til å gjøre.

- WayBack er et veldig godt tilbud om du ønsker å bygge nye relasjoner og gjøre noe positivt ut av hverdagen din. I stedet for å gå rundt og slenge, ruse deg eller finne på tull så kan du heller være med folk som er ferdig med det, sier han.

- Tanken er å være et rusfritt treffsted for de som har vært straffedømt og er ferdig med soningen sin, eller for de som soner fengselsstraffer og er ute på permisjon, forteller Espen Magnussen, daglig leder i WayBack Trondheim.

Her kan de innsatte møte noen som er eller har vært i samme situasjon, enten de bare vil prate eller trenger hjelp til noe. Det vi satser på er å skape et rusfritt nettverk med folk som har samme bakgrunn som deg selv. Da er det lettere å føle seg hjemme.

Møter likestilte

WayBack er ett av to tilbud rettet mot straffedømte som er ferdig med soningen sin her i Trondheim. Det andre er Røde Kors sitt ”Nettverk etter soning”, men der kan du ikke være straffedømt selv for å være frivillig. Det er et krav for å jobbe hos eller være fadder hos WayBack.

- Jeg tror det har mye å si å møte noen som har vært igjennom det samme selv, og som vet hvor skoen trykker. Det er lettere for meg å kunne sette meg inn i situasjonen til de som kommer hit, enn en som bare har lært om det på skolen, sier Magnussen.

Det finnes WayBack kontorer i både Oslo, Tromsø, Bergen og Kristiansand, men de driver uavhengig av hverandre og har ulike tilbud. Men de har felles mål. Fadderordningen er en av grunnpilarene i WayBack, hvor de som blir faddere får faste medlemmer som de veileder inn og opp mot samfunnet.

- Vi skal være forbilder for de som kommer fra fengselet, slik at de kan se at det går an å snu livet sitt til det bedre. Det var ingen som hadde tro på at jeg skulle klare å komme meg på beina igjen da jeg var på mitt verste, men nå er jeg daglig leder her og livet mitt fungerer.

- Når folk ser det tenker kanskje de at ”han var verre enn meg og klarte det, så da kan jeg klare det også”. Jeg tror det blir en motivasjon for folk, legger han til.

Dette er lokalene til WayBack i Trondheim.

- Velger å gå tilbake til det dårlige nettverket

Et stort problem innen kriminalomsorgen er at mennesker som har sonet ferdig straffen sin ender opp i fengsel på nytt. Disse blir ofte kalt ”gjengangere” og har ofte mange korte dommer på seg og går inn og ut av fengselssystemet.

- Hovedproblemet er at de som har vært i miljø med mye rus og kriminalitet lenge ikke har noe annet nettverk. Vi er alle sammen sosiale vesener som har behov for fellesskap med andre mennesker. Det er vanskeligere for som har slitt med et liv i rus og kriminalitet å gå opp stier til nye og bedre nettverk. Dersom vi får valget mellom å være alene eller å gå tilbake til et dårlig, men kjent, nettverk så velger vi fort å gå tilbake til det dårlige, sier Espen.

Nettopp dette er det WayBack ønsker å forhindre. For å skape et nytt og bedre nettverk arrangerer de ukentlige aktiviteter som bading på Pirbadet, vaffeltorsdager, i tillegg til sykkel- og skiturer. De er også med i ansvarsgruppemøter og bistår med råd og veiledning til hjelpeapparatet.

En gang i måneden reiser Espen til Verdal fengsel for å holde informasjonsmøte for de innsatte. Da kan de som vil få individuelle samtaler for å lære mer om tilbudet deres, og medlemmene kan få hjelp fra Espen til å ordne praktiske ting ”på utsiden”, dersom de skulle ønske det.

- Vi har ikke fått på plass en samarbeidsavtale med Trondheim fengsel enda, men vi jobber på for at vi skal få det, og tror det kommer til å løse seg.