Hadde du fortalt Michael at han skulle flytte til Trondheim og bli avdelingsleder for et bemanningsbyrå snaue 9 måneder etter at han hadde sluppet ut av fengsel, hadde han neppe trodd deg. Etter mange år på begge sider av loven og 1,5 år i fengsel, ble møtet med bemanningsbyrået 2nd Chance vendepunktet for 24-åringen.

-Det er helt utrolig å få den muligheten til å sitte her i Trondheim, med den tilliten og det ansvaret som 2nd Chance har gitt meg. Hvis jeg ikke hadde kommet i kontakt med dem er det ikke sikkert at utfallet hadde vært slik som det er blitt nå. Det er veldig kult å tenke på at nå sitter jeg her og styrer en hel avdeling alene, bor i en fin leilighet og har mye ansvar så kort tid etter at jeg ble løslatt, forteller Michael.

Var på vei til å gi faen

Det hele startet med at Michael tok kontakt med 2nd Chance i fengsel, og ytret et ønske om å ta fagbrev. 2nd Chance er et bemanningsbyrå som har som mål å hjelpe straffedømte ut i arbeidslivet og på rett kjøl. Gjennom intervjuprosesser velger de ut kandidatene sine, og målet er at de kan gå rett ut i jobb den dagen de slipper ut. Da Michael ble løslatt og kom i arbeid fant han fort ut athåndverkeryrket ikke var noe for han likevel.

-Jeg var på vei til å gi faen i jobben, men så kom jeg til et punkt hvor jeg tenkte at ”nok er nok”. Jeg ville ikke at alt skulle skli ut igjen. Derfor tok jeg kontakt med André (gründer, journ. anm) igjen. Men jeg var litt redd for hva han skulle si etter at jeg hadde forsvunnet og ikke tatt kontakt, forteller han.

-Heldigvis var han blid og viste forståelse for situasjonen min.Jeg fikk beskjed om å bare møte på kontoret deres fra mandag til fredag, følge opp kontakten min med NAV og å ta meg sammen, forteller Michael.

Unik mulighet

Det viste seg å bli en fantastisk mulighet. Tilfeldigvis overhørte en kollega Michael i telefonen, og så et talent i emning. Han foreslo at Michael kunne ringe rundt til bedrifter for å booke møter for 2nd Chance.

-Da jeg begynte å ringe rundt kjente jeg mestringsfølelsen blomstre. Det var ikke noe jeg hadde gjort før, men det var noe jeg fikk til. Det er det som er så bra med 2nd Chance, de gir alle mulighet til å prøve. Der andre kanskje ser hindringer, ser de muligheter og potensial, forteller Michael.

Lange fengselsstraffer eller lyssky arbeid sørger for at mange som blir løslatt fra fengsel ofte har en hullete CV. Det kan gjøre det vanskelig å komme i arbeid.

-Du har sikkert mange gode egenskaper selv om de ikke står på CVen. Dersom du har lang erfaring med narkotikasalg så kan du være en utrolig god selger, du må bare lære deg et nytt produkt, forteller Michael.

Jobbet seg oppover

Det tok ikke lang tid før Michael ble ansatt som møtebooker. Da Trondheimskontoret skulle utvide foreslo han til sjefen at han kunne reise opp. Han hadde nemlig lenge hatt lyst til å flytte ut av Oslo og slo til da muligheten kom.

-Jeg sa til sjefen at hvis han hjalp meg med å fikse leilighet så skulle jeg pakke og flytte på dagen. Da tok han en telefon til han som allerede var på kontoret her oppe, og halvannen uke senere var jeg på plass her i byen uten at jeg egentlig kjente noen. Det var en sjanse jeg bare måtte ta, og jeg har ikke angret på det.

Siden han nå driver hele avdelingen er arbeidsoppgave mange og varierte. Han skriver CVer, har intervju med kandidater, følger opp de som allerede har fått jobb og har intervjuer med bedrifter som kan bli potensielle arbeidsgivere. Så langt har det vært utelukkende god respons fra bedriftene i byen.

Arbeidet betyr mye

-Jeg har bare møtt herlige mennesker når jeg har vært i møter med bedrifter. Da pleier jeg å fortelle hvem jeg er og hva 2nd Chance har betydd for meg. Jeg tror det er viktig at de får høre min historie, for da vet de at det jeg snakker om er ekte. De aller fleste ser på dette som et kult tiltak, som de har veldig sans for, forteller Michael.

Det høres kanskje ut som han lever et typisk A4-liv, og det stemmer kanskje, men for Michael er det noe helt annet enn det han er vant til fra før.

- Det er givende fordi jeg vet hva det å få en slik sjanse betyr.Jeg er på et godt sted i livet og vil bruke mine egne erfaringer til å hjelpe andre til å komme på rett vei. Hver gang noen kommer seg ut i arbeid spretter jeg champagnen og jubler, avslutter han engasjert.