Det nærmer seg sommer og mange skal  ha sitt første møte med arbeidslivet. I de aller fleste tilfeller går det bra, men hvert år er det noen som går i fella og blir utnyttet. Det kan man unngå ved å gå igjennom en enkel sjekkliste over hva som må være på plass for at du skal ha det bra på jobben i sommer.

- Det er stort sett trygt i norsk arbeidsliv, så man skal ikke være redd for å ta seg en sommerjobb. Det vi så under sommerpatruljen i fjor var at de aller fleste visste ikke hvem verneombudet sitt var, og det er noe alle skal vite. Arbeidsgiver må bli flinkere til å informere, og ungdom må bry seg litt mer, sier Amund Losen Moholdt, LOs faglige ungdomssekretær i Sør-Trøndelag.

Cruisekonge eller strandløve? Hvilken ferietype er du?

1. ArbeidskontraktArbeidskontrakt er ditt bevis på at du er ansatt. Den skal fortelle deg hvor du jobber, hvor mye du får betalt, hva jobben din er og når du skal  jobbe. Du kan finne en standard arbeidskontrakt på lo.no.

2. Ikke jobb svartSelv om det er sjefen som skal betale inn skatt på vegne av deg, er det ditt ansvar at det faktisk skjer. Lønnslippen er ditt bevis på hva du skal ha i lønn, og hva du har betalt i skatt. Sørg for at du mottar lønnslipp, og vit hvor du har de. Når man jobber svart bryter man loven, og man mister rettigheter i arbeidslivet. Det vil for eksempel si at om du skader deg på jobb om du jobber svart kan du risikere å miste retten til yrkesskadeerstatning.

Klar for ferie? Trøndere elsker denne øya

3. Du har rett på opplæring

Når du begynner i en ny jobb skal du ha opplæring som sørger for at du er i stand til å gjøre jobben din. Når du er på opplæring så er du på jobb. Og alle som er på jobb i Norge skal ha lønn. Derfor skal du ha full lønn under opplæring.

4. Bruk verneutstyr

Det er sjefen sitt ansvar å skaffe riktig verneutstyr. Men når verneutstyret er der og du er pålagt å bruke det, er det ditt ansvar at du gjør det. Skader du deg på jobben når du skulle brukt verneutstyr kan du risikere å miste rettigheter som for eksempel yrkesskadeerstatning.

5. Organiser deg

Når du er organisert har du tilgang til tillitsvalgte og andre som kan hjelpe deg med det meste som har med jobb å gjøre. Og om du noen gang skulle være så uheldig å komme i uenighet med sjefen, så står du i alle fall ikke alene. LO har gunstige elev-, student- og lærlingemedlemskap for deg som er ung.

Husk: Lover og regler i arbeidslivet er der for å beskytte deg som ansatt!