Ingrid Mathea Norwich (28) kjøpte domenet «Blomster og vin» allerede i 2017. Seks år senere er drømmen realisert.

Snart kan hun ønske velkommen til den italienskinspirerte spiseplassen med samme navn på Bakklandet.

Foto: Emelie Kjærnli

Satser på italiensk

Det blir ikke salg av blomster med det første, men mye fokus på selvvalgt importert vin fra Italia. Sjefkokk Fabricio Bianchi (36) driver nemlig også vinimportselskapet Vinitalia Norge.

Foto: Emelie Kjærnli

Spisestedet satser hovedsakelig på «pinsa» – en sunnere versjon av pizza med flere ulike typer mel, ifølge kokken.

Slik vil de skille seg ut fra de andre italienske spisestedene i Trondheim i dag.

– Så vidt jeg vet er det ingen andre pizzeria i byen som hovedsakelig satser på pinsa. Vi håper å kunne tilby noe nytt, sier Norwich.

Foto: Emelie Kjærnli

Hun påpeker at det er få pizzasteder på Bakklandet i dag og mener at de er med på å tilføre noe nytt til nabolaget.

Fra morgen til natt

Målet er at kundene skal få seg gode italienske opplevelser fra morgen til kveld. Det innebærer blant annet å kunne starte dagen med «caffe il dolce», en søt type kaffe, importert fra Venezia.

Foto: Emelie Kjærnli

– Vi satser på å ha åpent fra syvtiden om morgenen til kveldstider. Det skal være et sted for alle aldersgrupper og alle anledninger, sier Norwich.

Forhåpentligvis skal besøkende kunne drikke en kopp kaffe på morgenkvisten, spise lunsj med venner på ettermiddagen og nyte middag og vin på kvelden.

Foto: Emelie Kjærnli

Henter kokk fra Italia

Norwich og Bianchi er opptatt av kvalitet på alt som skal selges – fra kaffe til mat og vin. Det aller meste av råvarer velges av de ansatte selv og importeres direkte fra Italia.

Forberedelsene har foregått i flere måneder.

– Vi har besøkt flere vingårder, kaffeprodusenter og regioner i Italia. Jeg har vært på barista-, vin- og matkurs og gjort utallige smaksprøver. Snart kommer også en italiensk kokk som har egen pinsa-restaurant i Sardinia hit, for bistå på kjøkkenet, sier Norwich.

Foto: Emelie Kjærnli

Strakk ut en hånd

Lokalet ble tidligere brukt av antikkbutikken «Den Gamle Krambod». En bekjent av de ansatte, Gian Carlo Buoso, tok kontakt med huseierne for å høre hva planene var etter at antikkbutikken ble heldigital i 2022.

Foto: Emelie Kjærnli

– Huseierne sa at de ønsket en restaurant her. Gian Carlo visste at jeg hadde drømt om «Blomster og vin» i mange år og tok kontakt med meg. Så begynte forberedelsene.

Buoso, Norwich og Bianchi slo seg sammen for å realisere prosjektet.

Nå ligger det an til åpning innen utgangen av oktober.

Ser frem til å åpne

Norwich har tidligere vært driftsleder på Bazar og ansatt på Krambua, men det er første gang hun starter en restaurant.

Den helferske daglige lederen forteller at det er en spennende tid.

– Det er skummelt å starte noe helt nytt, selvsagt. Nå nærmer åpningen seg med stormskritt. Jeg gleder meg til å komme i gang, sier hun.

Foto: Emelie Kjærnli

– En smak av Italia

Bianchi har erfaring fra Clarion Hotel Brattøra og Kraft Bodega. Nylig åpnet han også sin egen italienske restaurant, Frumento, på Strindheim.

– Jeg vil at vi skal kunne tilby trondhjemmerne nøye utvalgt og skikkelig god italiensk mat, vin, dessert, snacks, kaffe … Rett og slett gi en smak av Italia. Vi kan også gi råd og bistå kunder med å planlegge reiser og vingårdsbesøk til Italia hvis de vil, sier han.

Foto: Emelie Kjærnli

Personlig gleder han seg spesielt til å lage og tilby «piadina», et type italiensk flatbrød som kan minne om norske lomper.

Vil ha noe for alle

Til tross for strengt utvalg, nøye planlegging og fokus på kvalitet, skal «Blomster og vin» være et jordnært spisested med lav terskel for besøk, ifølge de to ansatte.

– Vi vil at studenter skal kunne ta en matbit og lese her på dagtid, at venner skal kunne ta seg et glass vin til kvelds og at eldre skal kunne nyte morgenkaffen her. Vi ønsker alle slags typer kunder og har ingen spesifikk målgruppe, sier Norwich.

De har bevart vegger, dører og store deler av lokalet slik som det har stått siden 1940-tallet.

Norwich synes det passer perfekt til den romantiske stemningen hun har sett for seg de siste seks årene.

Foto: Emelie Kjærnli

Det skal også være mulig å leie både hele og deler av lokalet.

– Gjestene skal føle seg velkommen og ønsket. Det får vi nok til her, sier Bianchi.