Marcus Sørfossmo (22) har alltid vært glad i grøt, men som student tok han grøtkonsumet til nye høyder.

På studentbudsjett lærte han at det var økonomisk å kjøpe grøt på tilbud og spise gjennom semesteret. Det ga Marcus en idé.

Marcus Sørfossmo Foto: privat

– Jeg spiste nesten bare grøt til frokost hver dag. En morgen tenkte jeg det kunne vært artig å prøve å slå en rekord i grøtspising. Da sjekket jeg nettsidene til Guinness World Records.

Tyske Andre Ortolf slo rekorden sist da han spiste 557 gram grøt på ett minutt i 2021.

– Jeg tenkte at «dette skal jeg lett klare å slå». Jeg er en veteran i grøtspising, ler Marcus.

Slo rekorden

Studenten sendte en e-post til Guinness og fikk retningslinjer for hvordan han kunne slå rekorden.

3. februar satt han seg på aktivitetshuset Loftet på Moholt studentby med grøt, timer, kamera og vitner. Han anslår at rundt 20 personer samlet seg for å se seansen, inkludert studievenner.

På ett minutt spiste han 675 gram med risengrynsgrøt – og tok verdensrekord.

– Det var en veldig morsom opplevelse. Det er jo kjekt å kunne si at du har verdensrekorden i noe, sier han.

Glad i grøt

Marcus kommer opprinnelig fra Stavanger, men har bodd i Trondheim de siste to årene for å studere til å bli byggingeniør på NTNU. Da han var liten lagde bestemoren ofte grøt til han.

Han pleier å være den første som blir ferdig å spise rundt middagsbordet, men liker også å ta seg tid til å nyte maten.

– I dette tilfellet er det jo bare ren grøt uten noe på. Du rekker ikke å drikke vann. Så jeg vil ikke påstå at det er noe du nyter, sier han lattermildt.

Foto: privat

Ventet spent

I helga fikk han beskjed om at verdensrekorden var godkjent. Nå er en Guinness-plakett på vei i posten fra USA. Sannsynligvis får han en plass i neste års rekordbok.

Marcus er allerede ført opp som verdensrekordholder på nettsidene deres.

«Marcus ville spise grøt fordi det er en viktig rett i Norge», skriver Guinness World Records på nettsidene. Foto: Skjermdump, guinnessworldrecords.com

– Du kan leie inn en fra Guinness til å sjekke at du slår rekorden, men det koster 50 000 kroner, så det hadde jeg ikke råd til som student. Derfor var jeg litt usikker på om jeg hadde klart alle kriteriene deres på videoen av rekorden. Jeg ble veldig fornøyd da jeg fikk bekreftelsen på e-post. Da gikk jeg rett ned på bakeriet og feiret med kake i kollektivet, sier han.

– Blir en samtalestarter

Marcus synes det er passende at en nordmann har grøtspisingsrekorden.

– Jeg har sagt at det må vel være den norskeste rekorden noen gang. Jeg er glad jeg kan representere landet, sier han og ler.

Han trekker frem Askeladden som kappåt grøt med trollet.

Det gikk fort i svingene da rekorden skulle slås. Foto: privat

Nå har studievenner begynt å kalle Marcus for «grøtkongen». Han tenker å henge plaketten i stua hos kollektivet.

– Det er stort å få verdensrekord. Det blir jo en samtalestarter. Tenk så gøy å kunne si til barnebarna at du hadde verdensrekord i grøtspising på et tidspunkt. Det blir en artig funfact å ha med seg, sier han.

– Tror du det er noe du vil skryte av fremover?

– Ja, selvsagt. Jeg er jo den eneste personen i verden som kan si at jeg har denne rekorden for øyeblikket. Nå skal det på Tinder-bio, Insta-bio og LinkedIn – hele pakka, sier han spøkefullt.