Nytt muskuløst kroppsideal og lavkarbodietter gjør at proteiner er i vinden som aldri før. Men har det egentlig noe for seg å knaske på proteinbarer og kyle ned proteinshaker?

- Noe av det første folk vil snakke om når de hører hva jeg jobber med, er proteiner og trening, sier ernæringsfysiolog Stian Halvorsen ved Stavanger idrettsklinikk.

Derfor bestemte han seg også for å fordype seg i dette temaet i deler av mastergraden sin, og studerte proteinet og hvilke effekter det har på muskelbygging og restitusjon.

Ikke nødvendig

- Generelt sett tør jeg påstå at effekten av treningsbarer og restitusjonsdrikker for vanlige folk er svært overdrevet. Det er bare til å innse.

Ifølge kostholdseksperten er det med treningsmat som med alt annen mat. Det er ingenting som egentlig er usunt. Det er mengden som er usunn, understreker han. Og det gjelder også for proteiner.

- Flere og flere driver med proteinshaker og -barer. Men det er ikke nødvendig for folk flest. Den vanlige mannen og dama i gata får i seg nok i den vanlige kosten. Nok, vil si cirka 1,2 – 1,5 gram protein per kilogram kroppsvekt.

- «Dyr urin»

Og det skal ikke fryktelig mye til, for å få i seg mer. Spesielt hvis du i tillegg til den vanlige maten, får i deg treningsproduktene med svært høyt proteininnhold.

Og hvis du ikke går i energioverskudd, er det fortsatt slik at kroppen kun tar til seg den mengden protein den trenger.

- Resten tisser du ut. Det er derfor man sier at «kroppsbyggere har veldig dyr urin».

Denne artikkelen er publisert på Trd.by tidligere, men deles igjen til glede for nye lesere.