For fire år siden fikk Marte Ravn Tovik fra Stavanger en ny interesser: Såper.

Ja, det er noe de fleste av oss bruker (forhåpentligvis!), men for Marte ble det en hobby - og etter hvert en fulltidsjobb!

Og det er stadig flere som får øynene opp for Marte og såpene hennes. Nylig ble en video av Marte og såpene delt av INSIDER Beauty på Facebook.

INSIDER Beauty er en del av mediefamilien til Business Insider, som dekker alt fra livsstil til økonomi og tech. Over 2,4 millioner følger INSIDER Beauty på Facebook, og i skrivende stund har videoen cirka 2,8 millioner visninger.

– Millioner, altså. Hvordan føles det?

– Det er litt vanskelig å skjønne. Jeg prøver å gi mening til tallet ved å si det er halvparten av Norges befolkningen, men det er et ufattelig stort tall! sier en litt overveldet Marte når Byas ringer henne.

– Det kjekkeste er farge og lukt

Og responsen har ikke latt vente på seg.

– Generelt er det mange fine kommentarer, mange nye følgere, og mer salg enn normalt. Dessuten er det veldig mange som vil ha spesialbestillinger, og butikker har kontaktet meg fordi de ønsker å selge såpene mine, forteller hun.

Men la oss spole litt tilbake. Hvordan startet hele denne interessen for såper - som etter hvert ble til en fulltidsjobb?

– Ja, det var vel i 2013 jeg begynte å interessere meg for såper. Det er blitt noen kilo etter det, ler Marte, som forteller at hun oppdaget såpe da hun var innom en hobbybutikk.

– Jeg likte veldig godt å strikke og sy, og da snublet jeg tilfeldigvis over en såpebase som du smelter ned og tilsetter farge og lukt.

Marte kjøpte den og testen den ut. Og så gøy var det, at hun etter hvert lærte seg hvordan du kan lage såpe helt fra bunnen av. Hiv inn muligheten til å gå bananas med ingredienser, farger og dufter - så vipps, var hun hekta!

– Det kjekkeste er farge og lukt! Jeg elsker når nye lukter kommer i posten!

85 prosent av kundene til Marthe er fra USA. Privat

Fra Tananger til USA

Og de velduftende stykkene lages i et lite såpestudio i Tananger - som er omtrent som et stort kjøkken, ifølge Marte. Sammenligningen er nok ikke helt tilfeldig.

– Jeg jobber med lukt og farger, boller, gafler og visper - så det er vel mye det samme som med matlaging. Men jeg er mye flinkere til å lage såper, altså! skyter hun inn og ler.

Men selv om produksjonen skjer i et «kjøkken» i Tananger, er kundekretsen hele verden! På nettbutikken Tailored Soap på Etsy.com er det få av kundene som er norske, forteller Marte.

– Jeg tipper at 85 prosent av kundene mine er fra USA. Etter det kommer Canada, Australia og England.

Følger såpe-drømmen

Å lage såpe fra bunnen av tar cirka et par timer. Da får Marte laget omtrent 40 såpestykker med de formene hun har tilgjengelig nå. Ett såpestykke koster omtrent 60-70 kroner.

– Kan du leve av håndlagede såper?

– Ja, det går fint. Men det går veldig opp og ned etter hvilken sesong det er. Planen er imidlertid å få bygget opp nettbutikken, og kanskje ansette noen - slik at jeg ikke trenger gjøre alt selv. Dette blir nok fulltidsjobben min så langt fram som jeg klarer å se!