Mange kan synes det er flaut å ha kviser på kroppen.

I Norge har blant annet matblogger Emilie Nereng flere ganger gått ut mot stigmatisering av folk som sliter med uren hud.

Emilie Nereng har lagt ut flere innlegg om hvordan kviser har påvirket selvbildet hennes. Foto: Skjermdump, Instagram / @emilienutrition

Men er det virkelig slik at mennesker ser annerledes på folk som har kviser? Ifølge ny forskning kan det være tilfelle.

Mer stigmatisering

I desember publiserte amerikanske forskere en artikkel om en studie de hadde gjort på kviser. Forskning.no har tidligere omtalt studien.

Forskerne fant blant annet ut at folk med kviser blir rammet av stigmatisering både i sosiale settinger og i arbeidslivet. Jo mer akne, jo verre blir stigmatiseringen, ifølge studien.

– Ifølge forskningen vår kan stigmatisering av akne svekke livskvaliteten til de rammede. Det kan potensielt påvirke både relasjoner og ansettelsesmuligheter, sier den amerikanske forskeren John Barbieri i en pressemelding.

«Dummere og styggere»

I studien brukte forskerne stock-bilder av fire voksne med ulike kjønn og hudfarger. Så lagde de tre ulike versjoner av portrettene, med tre grader av mild til alvorlig akne.

Over 1300 ulike personer på internett fikk se ulike versjoner av bildene. Noen fikk et bilde med kviser, mens andre fikk uten. Deretter måtte de svare på spørsmål om inntrykket deres av personen på bildet.

Illustrasjonsbilde: Forskerne viste ulike versjoner av de samme ansiktene, med varierende grad av kviser. Foto: Shutterstock

Svarene viste blant annet at folk mindre sannsynlig ville være venn med, ha kontakt med eller legge ut bilder av individer med alvorlig akne.

Deltakerne hadde også en tendens til å oppfatte individer med akne som mer uhygieniske, stygge, dumme og upålitelige.

Studien viste at disse fordommene ble betraktelig mindre hvis deltakerne selv hadde opplevd akne.

Vil se på løsninger

De amerikanske forskerne påpeker at studien har begrensninger, som at de ikke undersøkte om fordommene endret seg basert på kjønn eller hudfarge. I tillegg var deltakerne stort sett hvite og høyt utdannede.

Likevel mener forskerne at studien kan peke på et samfunnsproblem.

– Studien vår viser et behov for å finne ut hvordan vi kan redusere stigmatisering av akne i samfunnet, sier blant annet Barbieri.