1. juni flytter Stig Roar Olsen (26) fra Karmøy inn på Breidablikk på Eiganes. Huset, som er en del av Museum Stavanger (MUST), har stått urørt siden 1965, og nå skal Olsen finne ut om det fortsatt går an å bo i.

Olsen har hatt en lidenskap for gamle ting siden han ble introdusert for en grammofon av bestemor som fireåring.

På Breidablikk er det meste av inventaret fra 1880-tallet. Det passer Olsen midt i blinken.

– Jeg har alltid vært fascinert av ting fra den tiden. Jeg liker designet, formen, teksturen, fargene, sier han.

Men, en ting skal ikke bare være gammel for å få Olsens oppmerksomhet. Dersom en gjenstand er 150 år gammel og ser ut til å ha like mange år med slitasje, er han ikke interessert.

Dersom gjenstanden er restaurert, derimot. Da er det noe annet.

Testet badekaret

På Breidablikk skal han forske på materiell kultur, altså gjenstander. Han har en bachelorgrad i historie, og der mange andre historikere er opptatt av det skrevne ord, tror Olsen at det er vel så mye historie i gjenstander, både i en sett separat, og alle gjenstandene i sin helhet.

Til tross for at Olsen ikke flytter inn før 1. juni, har han hatt noen prøveovernattinger og prøvd seg på diverse i det gamle huset. For eksempel har han prøvd å ta morgenstellet i den ærverdige villaen, hvor han fikk testet badekaret og alt.

– Badekaret er 500 liter og varmtvannstanken er på 25 liter, så det ble en kald affære, sier han.

Han har også prøvd å vaske klær, og det gikk «forbausende godt», det tok bare litt tid. 10 timer tok det å vaske litt lintøy - som kanskje hadde tatt 2 timer i en vaskemaskin.

– Det er jo et hus som er totalt strippet for teknologi, så det blir spennende å flytte inn her, sier han.

Har ommøblert

Han synes at det er fint at MUST lar ham flytte inn på Breidablikk i tre måneder, med innbo og alt. Men han understreker at han har jobbet hos MUST lenge, og at han ikke kommer til å bo der helt «ukritisk». Han vet blant annet hvordan han skal håndtere museumsgjenstander.

Tove Galta i MUST er ikke bekymret for å la Olsen bo der. Hun er imponert over kunnskapen hans, og synes huset har blitt både lysere og vennligere etter at 26-åringen satte sitt preg på det.

Han har nemlig ommøblert i boligen, som har stått uendret siden 1965. Det mener hun har gjort stor forskjell.

– Det er et hus som trenger liv, og bare det førte til en enorm endring. I tillegg er Stig Roar fantastisk til å formidle, han har et stort komisk talent, sier Galta.

Hun legger også til at huset ikke kommer til å være i finere stand enn den dagen Olsen flytter ut.

3. juni 1966 sto det i Aftenbladet at det var bestemt at Breidablikk skulle stå «ubeskåret». Olga Berentsen var siste som bodde i huset. Hun døde 22. juli 1965, 88 år gammel. Foto: Arkiv/Aftenbladet

– Utfordrer kjønnsrollemønsteret

Olsen forteller at han kommer til å gjøre det han kan, men at det er vanskelig å vedlikeholde huset slik de gjorde på 1800-tallet. Da var det nemlig en hel stab som gjorde diverse rundt omkring i huset.

Han er likevel klar på at han ikke kommer til å slutte å bry seg om gamle ting og hus.

– Det er viktig å gi slike ting omsorg. Jeg har kanskje 70 år igjen på denne jorda, og da vet jeg at jeg har gjort det jeg kan for å bevare historien vår, sier han.

Tittelen Olsen har fått, er husmor, og det lever han godt med.

– Det digger jeg. Det utfordrer kjønnsrollemønsteret, og det er en tittel som beskriver arbeidsoppgavene mine. Det er det mest kurrante ordet.