- Ideen kom da jeg tok en av skulpturene mine og assosierte det med noe jeg kunne ha på hodet. Kona tok et bilde av meg med skulpturen på hodet, la det ut på Facebook, og responsen var god. Da begynte jeg å lage noe som man faktisk kunne ha på seg, forklarer Per Lysgaard.

- Jeg har aldri sett noe lignende?

- Nei det kan du være rimelig sikker på. Søker du etter «keramikkhatter» på Google får du nok ingen treff. Det er jo et helt håpløst materiale å lage hatter av, mister du den går det i stykker.

«The Fool»: Foto: Tom Gustavsen, Sminkør: Ida Rembraut

Over 100 000 visninger på ett døgn

Bildene av hattene til den Røros-baserte keramikeren har vakt stor oppmerksomhet. Hans egen sønn, Ola Lysgaard, delte bildene på nettstedet Reddit. I løpet av ett døgn fikk innlegget over 113 000 visninger, 27 000 «upvotes» og 450 kommentarer.

«Hjerne» Foto: Tom Gustavsen, Sminkør: Ida Rembraut

Hattene ble også plukket opp av irske Independent.

- Det er stas med en artikkel der. Reporteren følger med på sosiale medier, og sendte meg en mail om at han ville lage en artikkel om meg og hattene.

«Penis» Foto: Tom Gustavsen, Sminkør: Ida Rembraut

Onsdag ble han også kontaktet av et russisk nettmagasin.

- Hvis noe først får oppmerksomhet i sosiale medier, kommer andre medier også. Men at kunst får så mye oppmerksomhet, er mer enestående, sier Lysgaard.

«Major Tom» Foto: Tom Gustavsen, Sminkør: Ida Rembraut

- Ingen morsom mann, men lager morsomme ting

I dag er hattene montert i et stativ på en vegg inne i galleriet hans på Røros. Der kan besøkende stikke hodet inn i hattene for å ta bilder, uten å risikere at de går i stykker.

- Det er som et slags selfiestativ. Man kan simpelthen ikke gå rundt med dem på hodet.

«Blondehatt» Foto: Tom Gustavsen, Sminkør: Ida Rembraut

Det ligger mye arbeid bak hver hatt. Lysgaard anslår at med flere prosjekter til samme tid, tar det rundt en måned å lage en hatt.

- Det er et uvanlig materiale for hatter, noe som gjør at du kan lage noe andre ikke kan. Materialet gir muligheter som stoff ikke har, med andre former, overflater og uttrykk.

«Virgin Mary» Foto: Tom Gustavsen, Sminkør: Ida Rembraut

Lysgaard er selv modell på bildene som nå har fått så stor oppmerksomhet.

- Du fremstår som en morsom type?

- Nei jeg er nok like kjedelig som alle andre, det er ikke noe spesielt ved meg. Jeg er ikke morsom, og kan ikke fortelle vitser. Men jeg lager ting som er morsomme, noe som fenger folk.