– Noen velger å skylde på kvinnen som mottar «dickpics», og ikke mennene, sier Gabrielsen om tilbakemeldinger hun har fått på prosjektet sitt.

200 «dickpics» på tre år

Kunstfagstudentene ved Universitetet i Agder arrangerer i disse dager «UiArt festival», med over 100 konserter, forestillinger og utstillinger på 12 dager. En av utstillingene består av klær med broderte peniser. Den er det masterstudent Silje Gabrielsen fra Lyngdal som står bak.

– Jeg var singel jente som var på forskjellige datingapper. Der tikket det ofte inn penis-bilder helt uoppfordret, så etter hvert begynte jeg å samle på de, forteller Gabrielsen om bakgrunnen for masteroppgaven.

Gjennom tre år fikk hun tilsendt 200 «dickpics». Flere av disse utgjør nå masteroppgaven hennes, som er klær funnet på bruktbutikker, med broderte peniser og yrket til avsenderen. Ellers er de holdt anonyme.

– Denne er litt gøyal da. Blomstene kan illustrere sæd, sier hun. Foto: Julie Sørensen Molvik

– Jeg har fått noen kommentarer på at det er min skyld

Gabrielsen ønsket å finne svar på hvorfor så mange menn sender bilde av kjønnsorganet sitt helt uoppfordret til fremmede. Gjennom en spørreundersøkelse fikk hun 62 anonyme svar fra menn som sender «dickpics». Det ga henne blandede tilbakemeldinger.

– Noen har sendt det til kjæresten, og det er jo helt innafor. Andre har gått for «shotgun-metoden», altså bare gå rett på sak for å uttrykke at de ikke er på jakt etter kjæreste. Andre er redd for å bli «ghostet» (at en part aldri svarer journ.anm.), og har da tydd til å sende bilde av penis i tro på at det kanskje kan hjelpe.

– Det har blitt lagd kunst av peniser i mange år, men jeg har prøvd å gjøre det på en diskré måte. Flere av broderiene ser man ikke på klærne før man ser godt etter, sier Gabrielsen. Foto: Julie Sørensen Molvik

Etter at flere aviser har skrevet om prosjektet til Gabrielsen, har hun fått mange reaksjoner.

– Noen sier «jeg heier på deg!» og at det er bra jeg tar opp tematikken. Andre sier at «nå må du flytte bort fra Sørlandet», og at det sikkert er min egen feil ved at jeg har lagt ut lettkledde bilder av meg selv. Men jeg skal love deg at mine bilder er meget uskyldige, ler hun.

– Kroppen har blitt vårt viktigste talerør

Professor i sexologi ved Universitetet i Agder, Esben Esther Pirelli Benestad, forteller at menn som sender penis-bilder har ulike motiver.

– Det vanligste er at de syns det er fint å få en tilbakemelding og de får en glede av at noen har sett tissen din. Det kan man se som en del av en kulturell trend, hvor kroppen har blitt vårt viktigste talerør. Noen ganger er det også en slags flørt.

Hun har bevisst valgt å finne klær fra bruktbutikker for å illustrere at dette er noe alle opplever, ikke bare henne. Foto: Julie Sørensen Molvik

Hvis det er snakk om en gjensidig utveksling av bilder, er det ifølge Benestad to typer:

– Med en horisontal deling får mannen et puppebilde eller skrittbilde tilbake, og begge har glede av det. Det andre er at man får bilder tilbake som man betaler for.

Uoppfordret sending av penis-bilder kaller sexologen for grenseoverskridende.

– De som ikke spør før de sender burde lære noe om seksuell folkeskikk.

I en samtale om middagstips på en dating-applikasjon ble Gabrielsen tilsendt et såkalt «dickpic». Dette er et av 200 hun har fått, helt uoppfordret. Foto: Julie Sørensen Molvik