Gjennom hele oppveksten var Elise Gumaer (22) fra Frosta på turer til Myanmar. Der fikk hun se og oppleve flyktningleirer på grensen av landet, som tidligere het Burma. Foreldrene arbeidet i en hjelpeorganisasjon, og Elise fikk komme tett inn på rohingyaene. Dette ga inntrykk.

- Det var sterkt. Men jeg føler meg heldig som har hatt muligheten, sier Elise.

Nå har Elise illustrert barneboken Theo Goes To Myanmar. Den er skrevet av mammaen hennes, Oddny Gumaer. Tegningene til Elise viser det hun husker fra oppholdet sitt i Myanmar. Boken skal lære barn om kulturen og borgerkrigen gjennom hver bokstav i alfabetet.

Elise og mammaen Oddny Gumaer har laget barnebok om Myanmar sammen. Foto: Privat

- Man tror at ting blir bedre i Myanmar. Men det er mye som ikke er bra, sier hun.

Bildene i hodet ble til bildene i en bok

Arbeidet med boken startet julen for tre år siden. «Til mamma, fra Elise. God jul». Hun ønsket å være illustratør i boken til moren sin. Den ble satt på vent, og Elise flyttet til Bergen for å studere grafisk design høsten etter. Etter en periode i Bergen, fikk Elise tanken tilbake, og begynte å tegne sine opplevelser fra Myanmar.

- For bokstaven C, tegnet jeg en kokosnøtt. Det er det beste hovedkarakteren i boken, Theo, har smakt. Bildet viser at vennen til Theo klatrer opp i et tre for å hente kokosnøtten, sier Elise.

I hodet har hun bilder av folkene i Myanmar som klatrer i trærne for å hente mat. Da hadde de et tøystykke rundt trestammen.

Flyttet til Frosta som 14-åring

Når Elise tegner, liker hun best å sitte hjemme i stua i Frosta og høre på musikk. Der har hun god plass. Helt til hun fylte 14 år, tegnet hun i Chiang Mai i Nord-Thailand. Der er hun født og oppvokst.

- Da jeg flyttet til Norge, skulle jeg begynne i niende klasse. Jeg ble tatt imot kjempefint, sier hun.

Likevel var det en stor overgang. Da hun bodde i Thailand, gikk hun på en internasjonal skole. Elevene var fra forskjellige land, hadde forskjellig bakgrunn og forskjellige interesser. Noe Elise kjente ekstra på da hun flyttet til Norge, var at alle var så like.

Elise og søsteren i en Karen-flyktningleir i Myanmar. Foto: Privat

- Alle hadde samme interesser, samme stil og musikksmak, sier hun.

Dette var ikke første gang hun besøkte Norge. Hver sommer siden tidlig alder, har hun og familien dratt til Norge for å besøke familie. Det var årets høydepunkt.

- Man ville trodd at Thailand er verdens ferieplass for de fleste nordmenn.

- For oss som kom til Norge, svar det et friskt pust. Og en ordentlig avslappet, solfylt ferie, legger hun til.

- Hva tenker du når du tenker på Thailand?

- Da tenker jeg på menneskene. Og på damene som selger mat på gata, og som slår av en prat med deg når du handler. Thailandere er så varme og vennlige - kun godhjertet.

Det finnes mange folkegrupper i Myanmar. Her er Elise sammen med en Karen-jente. Foto: Privat

Nysgjerrig

Selv om Elise har brukt mye av oppveksten på å oppleve ukjente kulturer, får hun ikke nok av nye erfaringer fra utlandet. Til høsten flytter hun til South Hampton i England. Der skal hun fullføre hennes tredje år på utdanningen i grafisk design. Det er hennes eneste plan nå.

- Jeg liker å ta ting steg for steg, sier Elise.