For Edles del oppdaget hun muligheten til å arbeide frivillig i den tredje verden da hun var på jakt etter sommerjobb.

- Jeg ble ikke 18 år før i desember, så det var vanskelig å finne seg sommerjobb. Spesielt når jeg skulle bli helsefagarbeider, for da krever alle at du må være over 18 år, forklarer hun til Trd.by.

17 år på andre siden av kloden

Gjennom et informasjonsmøte arrangert av Project Abroad, fikk hun høre om et opplegg av Indigo Travel der en arbeidet frivillig i Sri Lanka.

- «Nei, det får du ikke lov til» var den første reaksjonen til foreldrene mine da jeg fortalte hva jeg ønsket. Men jeg fortalte at dette ville jeg bruke de oppsparte pengene mine på, og til slutt fant de ut at jeg virkelig ønsket å reise, forklarer hun.

Hun satte seg dermed på flyet alene som 17-åring, og dro for å være i Sri Lanka i tre uker.

- Det var ganske tøft for meg, og i hvert fall for foreldrene mine, sier hun men legger til at da hun kom fram ble hun så ivrig at hun i det hele tatt glemte å sende en tekstmelding om at hun var kommet fram.

Edle og de hun ble kjent med fikk oppleve mye mer enn bare innsiden av barnehjemmet. Foto: Privat

- Mangel på omsorg

Edle fikk muligheten til å arbeide som frivillig på et barnehjem med flere avdelinger. Sammen med ei annen ble hun satt på avdelingen til de aller minste, altså de som var under et år.

- Det yngste barnet var bare to uker gammelt. Det bodde 20 barn på ett rom, og alle måtte dele seng. Vår oppgave var egentlig bare å kose med dem, stelle dem og leke med dem.

Hun forteller om at det likevel ble hektiske dager, og at det er en veldig krevende jobb for de som er der til daglig.

- Det var utrolig trist første gangen jeg gikk inn i rommet. Alle ble stille og bare stirret på oss, helt til jeg gikk bort til en av dem. Da begynte alle å gråte samtidig om at vi skulle komme til dem. De har mangel på omsorg, forteller 19-åringen om opplevelsen.

Mange av barna Edle stelte med ventet på å bli hentet etter adopsjon.

- Jeg spurte ei av damene som arbeidet der om hvem som egentlig var adoptert. Så gikk hun gjennom rommet og pekte på alle som ventet på sine foreldre, det var omtrent halvparten. Det var sterkt å se.

I dag er Edle straks ferdig med lærlingetiden sin på St. Olav, og kan derfor snart kalle seg helsefagarbeider.

Jobben besto i å stelle med de aller minste barna på barnehjemmet. Blant annet kos og leking. Foto: Privat

- Ser den andre siden

Edle ønsker at flere skal få med seg alle mulighetene som finnes for å oppleve populære destinasjoner, men samtidig gjøre frivillig arbeid.

- Det er mange som for eksempel reiser til Bali for å kose seg i det de tenker er et drømmeparadis, men da ser de kanskje ikke den andre siden. Flere av byene har også en mørkere side, sier 19-åringen.

De siste to årene har Edle brukt til å spare opp penger til en ny tur. Denne gangen skal hun reise gjennom nettopp Indonesia.

- Denne gangen skal jeg delta på et prosjekt som tar sikte på å lære barn og unge om enkel hygiene. Som å pusse tennene og vaske hendene før en spiser, og eksempelvis hva konsekvensene kan være om det ikke blir gjort, forklarer hun mens hun legger til at det er mange der som ikke kan noe om det som er helt vanlige hverdagsrutiner for oss.

- Når jeg likevel vil se Indonesia tenker jeg at da er det minst like fint å gjøre noe positivt mens jeg er der.

I løpet av de tre ukene ble hun godt kjent med barna på barnehjemmet og de andre frivillige. Foto: Privat

Får venner for livet

Trd.by tok en spørrerunde blant noen av de som tilbyr slike veldedige reiser. Indigo Travel, som Edle reiste med første gangen, forteller at de rundt 50 frivillige fra Norge, og at hittil i år har de hatt 20 nordmenn som frivillige. Alderen spenner seg normalt sett mellom 18 og 27, men Indigo presiserer at de har ingen aldersgrense - deres eldste hittil har vært 82 år gammel.

Kilroy har rundt 200 personer i året som reiser for å jobbe som frivillig og Project Abroad har rundt 180 deltagere i året. Både Kilroy og Project Abroad forteller at de har flest i samme aldersgruppe som Indigo Travel. Alle tre forteller om en klar overvekt av jenter på slike turer.

Siden den første turen som 17-åring har Edle blitt glad i å reise alene.

- Jeg lærte mye om meg selv og vokste mye på turen jeg tok. Man lærer så utrolig mye, blant annet om kulturen. Reiser en alene får en lettere for å ta kontakt med andre.

Edle selv reiste gjennom en organisasjon og likte tryggheten og valgmulighetene det ga for prosjektene.

- Har du reist mye ellers?

- Ja, jeg er veldig glad i å reise. For eksempel bodde jeg tre måneder i Spania under lærlingetiden min. Jeg lærte ikke så mye nytt jeg kunne bruke hjemme, men jeg lærte mye om hvordan ting ikke burde gjøres. Blant annet lærte jeg hvor bra vi egentlig har det i Norge.