– Meldingene handler som regel om nasjonalitet, lite om saken jeg har skrevet om. Det synes jeg blir usaklig og dumt, sier Hamza Ali (17).

Nettopp dette opplevde han da han hadde et leserinnlegg på trykk i Dagbladet i november 2016. Da han tok et oppgjør med Sylvi Listhaugs integreringspolitikk, kokte det over i kommentarfeltene på Facebook.

«Apekatt». «Sharia-lover». «Kom deg ut av landet vårt».

Til NRK sa Ali han forventet at innlegget kunne provosere, men at det ikke skulle føre til så mye hets og raseri.

– Heldigvis fikk jeg enormt mye støtte av venner og kolleger i Rogaland Arbeiderparti. Det var det som hjalp meg gjennom dette, sier Ali i dag.

Vanskelig å stoppe

Hvor grove og stygge meldingene er, varierer fra gang til gang. Som regel dukker det opp noen sinte nettroll når Ali ytrer seg offentlig.

Han er født og oppvokst i Norge. Foreldrene kommer fra Somalia, men Ali har bodd i Tananger i Rogaland hele livet.

I dag er han 17 år gammel, sist helg ble han valgt til ny leder av Rogaland AUF.

Ali kunne valgt en annen vei. Til tross for hetsen han har opplevd, og #metoo-skandalene som har rammet politikken, er det dette han har lyst til å drive med.

– Jeg har tenkt: «Hvorfor skal jeg gjøre dette?» Men jeg mener vi unge har en unik påvirkningskraft, og den må vi bruke selv om vi blir hetset og får stygge meldinger. Når du først engasjerer deg, da er det ikke mye som kan stoppe deg, sier Ali.

– Har du noen gang vurdert å slutte?

– Nei, det har jeg ikke, men jeg har vært demotivert mange ganger. Det er da du må tenke på at det er politikken du slåss for, sier 17-åringen.

Forbanna

– Jeg har kjent på en forbannelse. At voksne mennesker kan tillate seg å si så stygge ting, sier Siv-Len Strandskog i Rogaland Arbeiderparti.

Hun har fulgt Ali tett siden hans første møte i partiet i 2015. Hun forteller om en flink, tøff og ung gutt, som virkelig har stått i stormen. Da har det vært ekstra viktig å heie ham fram blant sine egne.

– Han får høre at han gjør en bra jobb. At vi tror på han, backer han og det er viktig at Hamza forstår at han har en hel organisasjon i ryggen, forteller Strandskog.

Hun forteller at 17-åringen har blitt lagt merke til, ikke bare lokalt i Sola, men også utenfor lokale og regionale grenser.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har vært imponert over engasjementet til Ali, Strandskog selv beskrev unggutten som det største politiske talentet i Sola i april 2015.

– Det mener jeg fortsatt. Han er engasjert, flink både verbalt og skriftlig. Hamza tør å stå løpet ut og fronte tøffe saker. Det er en enorm evne for en 17-åring å kunne se hele bildet, ikke bare detaljer, sier hun.

Barne-TV eller nyhetene?

Hjemme i stua i Tananger merket Ali at han gjerne var litt over gjennomsnittet interessert i store spørsmål, sammenlignet med andre i familien.

– Da jeg var sju år, kranglet jeg og storebroren min om vi skulle se på Barne-TV eller nyhetene. Jeg skulle se på nyhetene, sier Ali og ler.

Jens Stoltenberg ble 7-åringens Supermann. Siv og Erna hadde han ikke så mye til overs for.

Den unge gutten visste lenge at han var rød, men da kryptonitten fra scenen (les: Siv Jensen) ropte «morna Jens» etter valget i 2013, var veien til å melde seg inn i AUF blitt fryktelig kort.

To år senere var han på sitt første møte. Så ble han nestleder i ungdomsorganisasjonen i februar i fjor, før han tok på seg ledervervet i år.

Statsministerens kontor

– Det har gått veldig fort?

– Jeg synes ikke det, egentlig. Mange tenker at man må kunne politikk for å drive med politikk, men det stemmer ikke alltid. Alle har ulike erfaringer som kan komme til nytte. Lærere, elever, tømrere. Det har gjort at jeg har følt meg trygg på at jeg kan bidra med noe, sier Ali.

– Hvor vil du med politikken?

– Jeg har ikke satt meg noen politiske mål, jeg aner ikke hva jeg skal studere, men det finner jeg ut senere. I framtiden vil jeg ha en arbeidsplass hvor jeg kan være med på å endre samfunnet, sier han.

– Statsministerens kontor, kanskje?

– Ha ha, da må Erna flytte ut først, så det vil tiden vise.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no