- Det at jeg er fosterbarn og har hatt en tung barndom, der jeg har opplevd vold, har ikke vært så enkelt. Det er noe som har preget meg, og kommer alltid til å ligge i meg. Det er også en av grunnene til at jeg engasjerer meg mest for de sårbare i samfunnet, og jobber for dem som behøver å bli sett og hørt, forklarer Leon Bafondoko (19) til Trd.by.

Leon ble født i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo), og kom til Norge som kvoteflyktning i 2002, fire år gammel. På tredje året er han blogger for FN-sambandets Ungdomspanel, et bloggkollektiv bestående av ti unge bloggere fra hele landet mellom 15 og 20 år.

- Vi har påvirkningskraft, og vi får mange meldinger fra unge som behøver hjelp på ulike måter, som når de vil bruke innleggene våre i skolesammenheng. Det er veldig givende arbeid, vi ser det nytter, fordi unge bryr seg om det vi skriver om og engasjerer seg, sier Leon.

- Opptatt av at elever skal trives

Leon fullførte videregående skole ved Tiller vgs denne sommeren, og jobber nå som SFO-lærer ved Tomasskolen. I tillegg er han prosjektansvarlig for et psykososialt tiltak på Thora Storm vgs. Der jobber han for å forbedre skolemiljøet og med integreringsarbeid for minoritetsspråklige elever.

- Jeg har alltid vært opptatt av skolemiljø, og at elever skal trives når de er på skolen. Jeg er veldig opptatt av å bygge relasjoner mellom mennesker, og det er noe jeg har jobbet med helt siden første klasse på videregående, forklarer han.

- Vi må debattere ut i fra det som engasjerer ungdom, at debatten i samfunnet også gjenspeiler det unge er opptatt av. Det er noe jeg savner. Man skal ha respekt for unge som tør å snakke ut i den offentlige debatten, som tør å ha en mening, sier Leon. Foto: Line Pevik

I 2015 bestemte han seg for å søke på jobben som FN-blogger, og ble plukket ut som én av ti bloggere.

- Hvorfor søkte du?

- Jeg søkte fordi jeg er opptatt av internasjonal politikk, og fordi vi ungdommer selv kan påvirke retningen vi ønsker at verden skal ta. Jeg tenkte at FN-sambandet, og det å være en del av dette bloggkollektivet, kan være noe som er med på å påvirke.

Livssituasjonen til barn og unge i krisesituasjoner, er det som opptar FN-bloggeren aller mest.

- Barn og unge er de mest sårbare i en konflikt, og jeg er veldig opptatt av å sikre barns skolegang slik at det ikke blir en hel generasjon som går glipp av utdanning, for det kan lett skje i konflikter som varer lenge. Jeg arbeider med et humanitært bistandsprosjekt i DR Kongo. Bestefar og jeg samler inn penger, og har bygget en lokal landsbyskole og tilbyr gratis grunnskoleutdanning til 1000 elever som er rammet av fattigdom, voldtekt og som er foreldreløse. Det er viktig å sikre barn et trygt og godt utdanningstilbud både her hjemme i Norge, og der ute i verden. Det er hjertesakene mine, å se behovene til barna.

Besøkte fødelandet

Leons mor døde tidlig av sykdom. Han kom til Norge med sin biologiske far, men har vokst opp hos fosterforeldrene Fiffi Ndirira Mukwege og Willy Bahati Namugunga, med fostersøster Gracia Neema Bahati og fosterbror og fotballspiller Mushaga Bakenga. Hans biologiske far bor fortsatt i Norge og er etablert med ny familie.

I 2014 reiste Leon til Kongo med foreldrene for å se sitt fødeland.

- Hvordan var det?

- Det gjorde faktisk et veldig sterkt inntrykk, jeg tror jeg modnet litt av å være der. Jeg var der i en måned, og det gjorde sterkt inntrykk fordi jeg fikk se fattigdom på nært hold. Det var som å være i en helt annen verden. Jeg har sett og skrevet mye om fattigdom, men da jeg plutselig sto midt i det selv, ble det noe helt annet.

- Det var også en veldig fin opplevelse, fordi jeg fikk se at det finnes mye potensiale i landet. Jeg ser at ungdommene der nede har tro på landets framtid, og når ungdommene selv har trua, tror jeg alle bør ha trua.

Fostermor Fiffis bror er Denis Mukwege, som er gynekolog og kirurg. Han er grunnlegger og leder av et sykehus i Kongo som har spesialisert seg på å ta imot kvinner som er utsatt for seksualisert vold. Mukwege er en rekke ganger blitt nominert til Nobels fredspris. Leon besøkte onkelen og sykehuset.

- Han er også samfunnsengasjert, og det er jo familien min som har vekket engasjementet i meg. Jeg besøkte sykehuset, og det var fint å se noen som er midt i stormen, som faktisk klarer å gjøre noe positivt ut av all elendigheten ellers.

Leon har skrevet en rekke artikler for bloggkollektivet FN-sambandets Ungdomspanel. Foto: Line Pevik

Det å se seg selv gjennom andre

I dag er det 65 millioner mennesker på flukt. Nesten halvparten av alle som er på flukt er barn. Det har ikke vært flere mennesker på flukt i verden siden FN ble opprettet etter andre verdenskrig. Som mange andre er dette også noe Leon er veldig opptatt av.

- Dette er noe som treffer meg også, siden jeg kjenner til røttene mine og identiteten min. Da kan man se seg selv gjennom andre. Og når man klarer å se seg selv gjennom andre, da er det veldig lett å bli engasjert.

Dette blir han siste år som FN-blogger, rett og slett fordi han snart er for gammel. Likevel vil Leon fortsette å arbeide for FN som foredragsholder på skoler rundt om i Sør-Trøndelag.

- Der er jeg med på å utfordre unge til å stille kritiske spørsmål til hvordan verden utvikler seg. Det kommer jeg til å fortsette med, selv om jeg slutter å blogge for organisasjonen.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook