Kjønnssykdommer. Med litt uflaks kan du bli rammet. Og hva er vel pinligere enn å ringe en gammel flamme å fortelle at du har blitt smitta?

Nå som høysesongen for infeksjoner som klamydia, kjønnsherpes og kjønnsvorter nærmer seg, kan det være lurt å stille forberedt.

Bruk kondom

– Vi er opptatt av at unge mennesker skal være glad i kroppen sin, og ha mye het sommersex, men gjør det med kondom, sier Marius Johansen. Han er medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og samfunn, som er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

Du har helt sikkert hørt det før, men det er ikke mindre relevant av den grunn. Å bruke kondom er den beste beskyttelsen hvis du vil unngå å få besøk av kjønnssykdommer som klamydia. Det er enkel grunn til det.

– Bakterielle kjønnssykdommer, som klamydia, smitter gjennom slimhinnene, og dermed gjennom kontakt med kjønnsorganene. Hvis man bruker kondom unngår man smitte, forklarer Johansen. Han forteller at klamydia er den hyppigste kjønnssykdommen i Norge.

Det er faktisk slik at rundt 26 000 blir smittet hvert år. Og forekomsten av klamydia er høyest i aldersgruppen 20 til 24 år. Dette opplyser Regjeringen.no i sin Strategi for seksuell helse for 2017.

Mener jenter må ta mer ansvar

Johansen forteller at det er begge kjønn sitt ansvar å huske kondom. Han oppfordrer derimot jenter til å passe på seg selv og sin egen seksuelle helse.

– Jeg oppfordrer jenter til å ta med kondom selv, sier Johansen, og utdyper:

– Jeg tror mange tenker at det er gutten som skal ta med kondom. Den tankegangen resulterer ofte i at kondom ikke blir brukt. Derfor oppfordrer jeg jenter til å ta ansvar selv, sier han.

Hvis du ikke får bruk for kondomet kan det godt hende noen du kjenner gjør det. Det kan derfor være lurt å ha en tilgjengelig for sikkerhets skyld.

Sprer seg raskt

Hvis du har hatt ubeskyttet sex én gang, er sjansen for smitte der.

– Des lenger man har en kjønnssykdom, og des flere man har sex med, desto flere smitter man. Det er et enkelt regnestykke, forteller Johansen.

Konsekvensene av å ha en kjønnssykdom over lengre tid kan være nedsatt fertilitet, infertilitet, kroniske smerter og betennelser i kjønnsorganene.

– Mange hadde unngått mye ubehag hvis de hadde brukt kondom. Man slipper å frykte graviditet, og man slipper alle plagene en kjønnssykdom bringer med seg. For eksempel å ringe tidligere sexpartnere for å opplyse om smitten, sier Johansen.

Kjønnssykdommene klamydia, gonore, hiv, syfilis og hepatitt er meldepliktige sykdommer. Det vil si at både helsepersonell og pasienten selv har plikt til å drive smitteoppsporing, opplyser Store Norske Leksikon på sine nettsider.

Test deg etter ubeskyttet sex

Man bør teste seg hver gang man har ubeskyttet sex med en ny partner. De fire siste årene har det vært en økning på 21 prosent i antall testede av klamydia. Totalt var det 368 953 som testet seg i Norge i 2017, opplyser Folkehelseinstituttet.

Testing kan skje hos fastlegen, helsesøster, poliklinikken for hud- og kjønnssykdommer på St. Olav,  ta hiv-hurtigtest hos Kirkens Bymisjon Aksept og Mestring eller på helsestasjon for ungdom. I Stavanger kan du teste deg gratis på poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner. Da trenger du ingen henvisning fra fastlege, men må bestille en time i forkant.

Det er ikke nødvendig å ha symptomer for å teste seg.

– Det vanligste er og ikke ha noen spesielle symptomer. Derfor skal man ikke vente til symptomene viser seg, men teste seg med en gang, opplyser Johansen.

Testingen kan skje noen dager etter du har hatt ubeskyttet sex, men testen er helt sikker når det har gått cirka fjorten dager.

– Ved testing av klamydia eller gonore for jenter taes det en skjedeprøve. Dette kan man gjøre selv på toalettet, med noe som ligner på en q-tips. Hos gutter tas en urinprøve.

For testing av hiv, hepatitt eller syfilis tas en blodprøve. Det er viktig å oppgi hvilken type sex man har hatt, hvor mange partnere og hvilket land man har hatt sex i.