Organisasjonen RFSU (Riksförbundet for sexuell upplysning) har gjennomført en ny undersøkelse om nordiske kondomvaner. I undersøkelsen kommer det frem at kun 4 av 10 unge bruker kondom når de har sex med nye partnere.

Mange bruker også hormonbaserte prevensjonsmidler, slik som p-piller. Foto: shutterstock

- Oppsiktsvekkende

- Forekomsten av klamydia har vært stabilt høy  gjennom flere år. Antall tilfeller av gonoré i Norge er det høyeste på 25 år, sier Christina Placht i RFSU i en pressemelding.

Kun 57 prosent av de spurte er bekymret for å bli smittet med en kjønnssykdom. I 2009 var tallet 70 prosent.

- Det er oppsiktsvekkende tall som gir grunn til bekymring, sier Placht i pressemeldingen.

44 prosent av de spurte oppgir at de bruker kondom for å beskytte mot graviditet, mens 35 prosent oppgir at de bruker kondom for å beskytte seg mot kjønnssykdommer. I aldersgruppen 21-35 år bruker 32 prosent hormonbaserte prevensjonsmidler slik som p-piller. I samme aldersgruppe er det kun 23 prosent som bruker kondom.

I VERDENSTOPPEN: Få ser mer porno enn nordmenn

Norsk ungdom dårligst i Norden

- 25.000 nordmenn får klamydia, rundt 250 får HIV og rundt 15.000 tar abort hvert år. Sex skal være gøy og morsomt, men husk at tiss kan overraske! Ta ansvar, beskytt deg selv og andre, oppfordrer Placht i pressemeldingen.

Undersøkelsen ble gjort i januar 2016, og totalt 4260 personer fra 15-65 år ble spurt. Deltagerne kom fra Finland, Norge, Sverige og Danmark. Totalt 1086 norske deltagere var med.

- Norsk ungdom er fortsatt dårligst i Norden til å bruke kondom, og det vil RFSU gjøre noe med. Som i fjor så kickstarter vi sommeren med en ny opplysningskampanje hvor vi på en humoristisk måte snakker om sikker sex. Kampanjefilmen i fjor ble sett over 40 millioner ganger. Vi velger en litt annen vri i år, men temaet er det samme: Beskytt deg så slipper du overraskelser, sier Placht i pressemeldingen.

AVSLØRT: Bak denne stålporten finner du Trondheims skjulte sexklubb