– Det er mange som har en kjønnssykdom uten å vite det. Om du får symptomer eller ikke varierer, så det vi anbefaler er å sjekke deg når du bytter seksualpartner, sier sykepleier Liv-Kari Johnson.

– Og du må i hvert fall gå og sjekke deg hvis du opplever ting som smerte, svie eller ubehag ved vannlating eller samleie . Du kan faktisk ikke sjekke deg for ofte, sier hun.

Du kan teste deg for klamydia, mikroplasma, hepatitt B og C, gonoré og HIV på sykehuset.

Kan bli steril

– Klamydia er det vi ser mest av, og det kan være alvorlig å gå rundt med slike infeksjoner. For kvinner kan det føre til sterilitet, sier hun.

Noen sykdommer tar lengre tid før det går an å påvise.

– I forhold til syfilis og hepatitt B og C kan det ta opptil 3 måneder fra du har hatt ubeskyttet sex til vi kan påvise virusene i blodprøve. Det samme gjelder HIV, sier sykepleier Grethe Thoner.

Deres erfaring er at mange synes det er litt kleint å gå og teste seg for kjønnssykdommer, men de er veldig glade for at folk gjør det.

– Det er så ansvarsfullt å gå og sjekke seg, det er veldig bra! Mange som kommer hit synes kanskje det er litt kleint å teste seg, men vi er glade for at de kommer hit, sier Johnson.

Kan ringe partnere for deg

Hvis du har noe smitte kan du enten kontakte seksualpartnerne dine selv og informere om status og be dem teste seg, eller så kan sykepleierne kontakte dem anonymt uten å oppgi ditt navn.

– Vi er interesserte i å stoppe spredning av sykdommer, så det gjør oss ikke noe å ta de telefonene. Det er egentlig flott om folk ringer selv for da kan man kanskje unngå spekulasjoner og rykter. Det kan jo også hende at den du ringer til var den som smittet deg, sier Thoner.