Hun har nylig tatt kurset, og skal denne uka ta selve jegerprøven. Hun har lenge tenkt på at dette var noe hun ville, og bestemte seg i fjor etter å ha vært med på rypejakt for aller første gang.

– Det er veldig fint å bare være med og gå i fjellet, men det blir litt mer spennende når man kan jakte selv og ikke være avhengig av andre for å gjøre det. Jeg bestemte meg for å ta jegerprøven for å komme meg litt mer ut, sier 28-åringen.

Hun er opprinnelig fra Steinkjer, men flyttet til Trondheim for fire år siden.

Økende popularitet

Fylkessekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Sør-Trøndelag, Eskil Pettersen, opplyser at stadig flere kvinner tar jegerprøven.

Jaktfakta fra jaktåret 20119-2020 fra Norges Jeger- og Fiskerforbund viser at det totalt er oppført 516 108 personer i Jegerregisteret. Av disse er 439 687 menn, mens 76 421 kvinner. Kvinner utgjør nå 14,8 prosent av dem som er registrert.

Tall fra SSB viser en oppgang på hele 20,6 prosent i antall kvinner registrert i Jegerregisteret fra jaktåret 2015-2016.

– Jakt har vært veldig mannsdominert tidligere, men stadig flere familier får øynene opp for høstfriluftsliv. Med et større familiemiljø, er det også flere kvinner og barn og ungdom som jakter, sier Pettersen.

Fylkessekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund Sør-Trøndelag, Eskil Pettersen. Foto: Privat

Han tror også populariteten har økt samtidig som populariteten til kortreist mat har økt.

– Sanking i naturen og kortreist mat har blitt hett. I tillegg er det en heftig naturopplevelse å få følge dyret fra det er i naturen til det blir til mat. Den prosessen tror jeg flere er interessert i, forklarer Pettersen, og legger til:

– Hengekøyetur, fisking og teltturer har blitt veldig populært blant ungdommer. Jeg ser stadig ungdommer med fiskestang i byen.

– Lavterskel

Andreassen synes det er veldig positivt at flere kvinner velger å ta jegerprøven. Under kurset følte hun ikke at hun skilte seg ut, og forteller at både unge og godt voksne, begge kjønn fra byen og bygda, deltok.

– Det var et veldig nyttig kurs og også veldig lavterskel, noe jeg satte pris på. Vi lærte ikke bare hvordan man skal håndtere et våpen, men også mye om det å være i naturen, forklarer hun.

Det aller viktigste med kurset, som hun tok i regi av Norges Jeger- og Fiskerforbund, var at hun lærte hvordan man skal være tryggere på jakt og hvordan man håndterer skada dyr.

– I tillegg ble det delt masse tips og erfaringer. For eksempel at det ikke er noen vits i å bruke masse penger på hagle. Man kan kjøpe rimeligere våpen, og heller legge pengene i annet friluftslivsutstyr. Blir man ikke en mester på jakt, har man i det minste bruk for det andre utstyret hvis man skal på tur, sier Andreassen og ler.

Mye godt kjøtt

Hun har allerede planlagt to jakthelger i høst, og forteller at det garantert kommer til å bli flere også.

– Det er jo et adrenalinkick i hverdagen. Det å kunne gå i naturen, tenne bål og oppleve nye plasser er kun en del av det, sier Andreassen, som alltid har hatt masse venner og familie rundt seg som har drevet aktivt med jakt.

Malene på en av sommerens hengekøyeturer. Foto: Privat

– Jeg har vært bortskjemt sånn sett. Det har vært rådyr til påske og rype i jula. Det er noe eget med det å tilberede mat man har skutt selv.

Mange peker på at jakt er dyrt, ifølge Andreassen, men det er hun uenig i.

– Det koster selvfølgelig med både våpen og ammunisjon, men det er jo en hobby. Det er derfor du jakter i utgangspunktet, i tillegg til at du kan få mye godt kjøtt utav det.