Swethnag er egentlig ingeniør og hobbyfotograf, men i april i år begynte han å planlegge dokumentaren som publiseres allerede i desember.

- Tanken var i utgangspunktet å filme vegan-festivalen i Trondheim, for å vise hvordan arrangementet ble gjennomført. Det emnet var litt smalt, så vi ville vise mer av miljøet og av de som ønsker å legge om dietten sin, sier Padakandla til Trd.by.

Allerede lørdag publiseres traileren på dokumentaren Norveggian. Traileren kan du se nederst i saken.

Ekteparet Swethnag er født inn i vegatar-livstilen. Nå har de sammen med fem andre laget en dokumentar om nordmenn og veganer-livstilen. Foto: Ina Sand Solli

Veganere bak produksjonen

Det er totalt sju personer bak produksjonen, blant annet Padakandlas kone, Sushma Swethnag (30).

- Både jeg og Sushma er født inn i en vegetarisk livsstil, forklarer asiatiske Swethnag på engelsk.

De har bodd flere år i Norge, men flyttet til Trondheim for ett år siden. Med i produksjonen var blant annet Arvid Nilsson (32) og Anastasia Østvann (20). Nilsson har hatt jobb som researcher i dokumentaren, og sistnevnte har fungert som oversetter.

- Vi har intervjuet i overkant av 20 personer i dokumentaren, og vi oppdaget at vi behøvde hjelp til oversetting til dialektene.

Begge er aktive medlemmer av en veganergruppe i Trondheim. Faktisk så er nesten alle sju som står bak de ulike delene av produksjonen veganere eller vegetarianere.

Fra venstre Anastasia Østvann, Sushma Swethnag, Padakandla Swthnag og Arvid Nilsson var alle med i produksjonen. Foto: Ina Sand Solli

Vil vise et balansert bilde

For Swethnag handlet det ikke bare om å vise fram en diett, og det er fire hovedpunkter han har fokusert på i dokumentaren sin. Nemlig helse, ernæring, medfølelse og miljø.

- Vi har blant annet spurt nordmenn om hva som er årsaken til at de vil slutte å spise kjøtt.

De har også intervjuet ernæringsfysiologer, leger om hvordan det påvirker kroppen og hvordan man kan slutte å spise kjøtt. De har snakket med eiere av veganske kaféer, representanter fra NOAH og en bonde fra Byneset får komme til orde i dokumentaren.

- Vi har også en miljøagent på 10 år. Hun heter Rinja Bremnes Ese og er fra Trondheim.

Det er viktig for Swethnag å poengtere at han ønsker å vise fram et velbalansert og nyansert bilde av dietten.

- Vi sier ikke at det er feil å spise kjøtt. Det er en mer en presentasjon av meningene i Norge. Den er veldig balansert.

Han sier han heller ikke har laget dokuen for profitt.

- Jeg ser på det som å lage et produkt som ikke finnes fra før.

Christy Ringrose, Dhanush Kori var også med i produksjonen, og sistnevnte har redigert filmen fra India. Også har Christy Ringrose laget en sang om medfølelse som brukes i filmen. Foto: Produksjonen

I tiden for ettertanke

Dokumentaren slippes på Vimeo i desember. Selv om jula er høytid for kjøttmiddager, har de en grunn for å publisere akkurat da.

- I jula har folk mer fritid til å se den, også er julen den beste tiden for refleksjon, sier Swethnag.

- Også er det tiden for å lage seg nyttårsforsetter, legger Østvann til.

SJEKK UT DETTE: Trd.by søker unge, engasjerte stemmer!

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook