– Jeg hadde aldri tenkt tanken på å bli vegetarianer før jeg begynte på folkehøgskole, der jeg gikk en yogalinje. Der var det mye fokus på vegetarmat, og jeg traff mange veggiser. Det var liksom der det begynte, forteller Nora Marie Heir (20).

Hun har vært veganer i ti måneder, og var vegetarianer et halvt år før det igjen. I sommer jobber hun på en vegansk kafe.

– Det er veldig mange som er nysgjerrig på hvorfor jeg er veganer og hva jeg spiser

Merker du at folk har fordommer mot veganere?

– Jeg tenker ikke at folk har fordommer mot det, men heller at det er veldig mange som ikke vet hva det innebærer. Det er veldig mange som er nysgjerrig på hvorfor jeg er veganer og hva jeg spiser og sånt. Egentlig opplever jeg mest at folk syns det er veldig spennende, sier Nora.

Hva pleier folk å misforstå med det å være veganer?

– Den protein-greia er en klassiker. Det er veldig mange som tror at det er vanskelig å få i seg nok proteiner når man er veganer, men det er ikke tilfellet i det hele tatt. Mye av vegansk mat inneholder en god mengde proteiner, alt fra diverse grønnsaker til bønner og linser.

– Jeg tror det har blitt litt proteinhysteri

Nora poengterer at veganere som spiser variert får i seg nok av både proteiner og vitaminer. FOTO: Ida Marie Stokkelien

Hvorfor tror du det er så mye snakk om proteiner overalt, da?

– Jeg tror det har blitt litt proteinhysteri. Media skriver mye om det, samt at det er mange som tjener gode penger på å selge proteinprodukter. Det har blitt en slags misforståelse at folk tror man trenger veldig, veldig mye proteiner, også gjør man egentlig ikke det i det hele tatt. Her i Norge er det nesten ingen som har proteinmangel, så det liksom ikke et problem engang.

Nora legger til at det også kommer spørsmål om vitaminmangel.

– Det er også det om man får i seg nok vitaminer når man spiser vegansk. Da svarer jeg bare at jeg tror helt klart det er lettere å få i seg nok vitaminer når man spiser så mye frukt og grønnsaker som veganere gjør, sier hun.

Klinisk ernæringsfysiolog: – For den friske befolkningen er ikke proteinmangel et problem

Klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat i ernæringsepidemiologi ved UiA, Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sier seg enig i Noras utsagn om proteiner.

– Ja, jeg kan være enig i at det er blitt et slags «proteinhysteri», om man kan kalle det for det. For den friske befolkningen er ikke proteinmangel et problem, heller ikke for dem som trener litt mer enn gjennomsnittsnordmannen. Folk flest i Norge får i seg mer enn nok proteiner gjennom kostholdet, også veganere og idrettsutøvere for den sakens skyld.

Hun sier videre at vegansk mat også er rikt på proteiner.

– Mange tror at man får proteiner nesten utelukkende gjennom animalske produkter som kjøtt, fisk, melkeprodukter og egg, men også vegetabilske matvarer som kornprodukter, nøtter og belgfrukter inneholder mye proteiner, sier Blomkvist.

Vegansk mat trenger verken være kjedelig eller proteinfattig. Her er en vegansk salat fra restauranten Tilstede mat og mer. FOTO: Sondre Steen Holvik

Om vitaminmangel sier hun følgende:

– Et riktig sammensatt og variert vegansk kosthold vil være et sunt kosthold som dekker behovet for de aller fleste næringsstoffene vi trenger. Veganere må imidlertid være bevisst på inntaket av visse mikronæringsstoffer som hovedsakelig finnes i animalske produkter, da først og fremst vitamin B12, og til dels også vitamin D og jod.

– Men en opplyst veganer vil være oppmerksom på dette, og de fleste vil velge å ta et tilskudd av disse næringsstoffene for å være sikker på å få nok, avslutter Blomkvist.

– Det er ikke farlig, og det er ikke kjedelig

– Jeg følte i starten at jeg måtte forklare veldig hvorfor jeg hadde valgt det, men nå går det greit. Hvis folk lurer på noe, så svarer jeg selvfølgelig hva mine grunner måtte være. Men jeg har ingen behov for å prøve å overbevise noen om at det er det eneste rette valget, sier Nora.

Veganere er kjent for å være veldig flinke til å si at de er veganere, hva er greia med det?

– Hehe, det varierer veldig da. Men jeg tror det er mange som er stolte av det. At de viser at de tar et bevisst valg.

Hva skulle du ønske folk visste om veganisme?

– Generelt mer! Hvilke positive effekter det har på kroppen, og at det er veldig sunt å leve sånn hvis man spiser variert. Det er ikke farlig, og det er ikke kjedelig, avslutter Nora.