Mange reagerte i en Facebook-gruppe for trondhjemmere da det kom julevarer i butikkene i september.

«Blir lei jula før den kommer,» skrev en i kommentarfeltet. «Til å gråte av,» mente en annen.

89 personer tok seg tiden til å kommentere meningen sin da Aina Pettersen uttrykte misnøye for julevarer i september. Foto: Skjermdump, Facebook

Men kan julestemningen egentlig bli ødelagt av at julevarer kommer tidlig i butikkene?

Svaret er komplekst, ifølge en forsker vi har spurt.

Få studier

Lisa Vivoll Straume har en doktorgrad i psykologi fra NTNU og har blant annet forsket på lykke.

Lisa Vivoll Straume har blant annet forsket på hva som kan bidra til å gjøre mennesker mer lykkelige. Foto: Morten Antonsen

Ifølge henne finnes det lite forskning på om jul i oktober kan ødelegge selve julestemningen.

Men det finnes noe forskning på hvordan julefeiring kan påvirke den psykiske helsen vår.

– Vi er forskjellige. Noen synes at tidlig julefeiring ødelegger julestemningen de gleder seg til å få i desember. Andre finner stor glede i å ta for seg av godene jula har å by på allerede i september, sier Straume.

Julebrusen fra Dahls er en tradisjon for mange. Foto: Rune Petter Ness

Skaper diskusjon

«Tidlig jul» skaper debatt blant venner, kolleger og familie hvert år. På City Lade i Trondheim er meningene delte.

Tommy Nyborg synes det er altfor tidlig med julevarer. Han synes ikke det skal handles til jul før man ønsker å få julestemning.

– Jeg handler ingenting før desember, men samboeren kan nok finne på å kjøpe julevarer før den tid. Så folk er forskjellige, sier han.

Andre synes derimot det er koselig at julevarene er ute i butikkene såpass tidlig.

15-åringene Theo Wilhelmsen og Madelen Myren Sarheim synes det er greit at julevarer er ute nå. Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Man må jo utnytte det mens det er her og ikke bare i desember, mener Madelen Sarheim.

Folk er ulike

Lykkeforskeren forklarer at det store engasjementet rundt tidlig julefeiring egentlig ikke handler om julemarsipan i butikken, men mer om enkeltpersoners syn på hva som er riktig og viktig for dem på prinsipielt grunnlag.

Mia Helen Witsøe (25) synes det er litt tidlig med julebrus. Foto: Håvard Haugseth Jensen

– Vi blir ofte følelsesmessig engasjert når noe går på tvers av våre grunnleggende verdier, altså det vi mener er viktig og riktig i livet. Så om du verdsetter tradisjoner, nøkternhet og tålmodighet, så vil du kanskje bli frustrert hvis noen dytter på deg julebrus i høstferien. Om du derimot verdsetter livsnytelse, frihet og endring, kan jo julebrus i høstferien bli skikkelig fest!

Kunder vil ha julevarer

Trd.by har også snakket med en økonom om hvorfor det kommer julevarer i butikkene allerede i september.

Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole har ikke oversikt over hvor mange pepperkaker som selges før juletider eller om julevarer faktisk kommer tidligere i butikkene nå enn før.

– Men når disse varene er på plass i butikkene lenge før jul, så er nok det fordi mange av oss faktisk kjøper de. Og julebrus og pepperkaker som kjøpes nå drikkes og spises nok opp lenge før jul, slik at vi kjøper en ny ladning når julen faktisk nærmer seg. Om vi kundene ikke ønsker å kjøpe dette lenge før jul, så hadde det nok ikke vært i butikken nå, sier han.

Skal vi tro professor Øystein Foros, er det like mye kundene selv som er skyld i «tidlig jul» som butikkene. Foto: Privat

Lurt å prate sammen

De som mener at julen kommer for tidlig, må nok altså bare bite i seg frustrasjonen i butikkene. Men er det mulig for begge parter å komme overens? Ja, mener Straume.

– Hvordan kan man takle det hvis venninna i kollektivet vil høre på julemusikk hele døgnet eller samboeren vil pynte, mens du vil vente til jul? Er det mulig å leve harmonisk?

– Dette temaet gir jo en fin mulighet til en spennende samtale. Vær nysgjerrig og spør «hva handler dette egentlig om? Hvorfor er det så viktig for deg?» Lytt til hva som ligger bak, prøv å sette ord på hvilke verdier som er i spill, og aksepter at vi er forskjellige på hva vi anser som viktig og riktig. Det er nok mitt råd, sier hun.