Siden 2011 har trøndersk russ samlet inn nesten 14 millioner kroner til Kreftforeningen. Nærmere 4 millioner av disse har russ fra trondheimsskolene stått for.

- Det er så imponerende, vi er ydmyke og takknemlige. Du hører jeg blir rørt! Så mye skrives om russen, men de har virkelig et sterkt engasjement, både med tanke på saken og det å få inn penger. De er gode rollemodeller, sier Eva Faanes, distriktssjef for Kreftforeningen i Trondheim.

Mandag ettermiddag var blivende russ samlet i lokalene til Kreftforeningen i Prinsens gate. Det var elever fra så godt som alle videregående skoler i Trondheim.

Engasjert ungdom bak all festinga

Tre av dem, Adrian Småvik (18), Nara Therese Lervik (18) og Ellisiv Sivertsen (18), var representanter fra KVT. Der har de en egen aksjonskomité.

- Vi er rundt 500 elever på skolen, men vi har fått med nesten halvparten på bøssebæringa. Vi er bare rundt 130 russ, og derfor er det bra at første og andre klasse vil være med også, sier Småvik.

Adrian Småvik, Nara Therese Lervik og Ellisiv Sivertsen er med i aksjonskomiteen på KVT. Lervik, som leder komiteen, begynte planleggingen allerede i oktober. Foto: Line Pevik

Elevene forteller om klassekamerater på skolen som selv er rammet av kreft enten selv eller i nær familie, og at det er viktig for dem å stille opp i aksjonen.

- Vi vil også vise at vi russ har en mykere side. Dette er det første vi som russ gjør sammen, forklarer Lervik, som er aksjonsleder på KVT.

- Mange har et negativt syn på russen, men vi er opptatt av å vise at bak all festinga er vi også engasjert ungdom, legger Småvik til.

Under de kommende aksjonsukene vil nær 25 000 bøssebærere besøke norske hjem. I Trøndelag vil 3740 bøssebærere fra 33 videregående skoler være i aksjon. Her i Trondheim er aksjonsdagen 13. mars.

Aksjonsdag etter lønningsdag

På Heimdal videregående er russen også klare for aksjonsdagen i Trondheim 13. mars.

- Det er hovedsaklig russ som går, det er ikke mange andre. Russen får ofte negativ oppmerksomhet i mediene, men det vi gjør her er virkelig viktig, sier Oscar William Otterlei (20), russepresident på Heimdal og for hovedrussestyret i Trondheim.

Ingrid Haugland, Oscar William Otterlei og Hans Martin Helgesen fra Heimdal videregående skole ser frem til å banke på dører i Trondheim 13. mars. Foto: Line Pevik

- Blir det konkurranse mellom skolene om å samle inn mest?

- Vi tenker egentlig ikke så mye på det, men vi har som mål å slå vår egen skolerekord, og kanskje nærskolene, sier Otterlei.

- Vi har også utfordret ulike grupperinger av russ til å samle inn. Slike utfordringer sprer seg raskt på sosiale medier. Da blir det nesten en konkurranse om hvem som gir mest, sier Ingrid Haugland (19).

Russen håper å bli tatt godt i mot når aksjonen settes i gang.

- Og vi skal gå med bøssene dagen etter lønningsdag, noe som er ganske taktisk lurt, legger Otterlei til.

Mål om 50 millioner

I årets aksjon går pengene til forskning for at færre skal få senskader og at flere skal få et godt liv etter kreftsykdommen. Mer enn en kvart million nordmenn lever med eller har hatt kreft, og én av tre lever med senskader i varierende grad.

- Jeg er særdeles imponert over russens innsats for kreftsaken. Vi hadde ikke greid å få til slike resultater uten dem, sier distriktssjef for Kreftforeningen i Trondheim, Eva Faanes. Foto: Frank Lervik

I 2017 ble det satt ny innsamlingsrekord på 46,5 millioner på landsbasis. I år er målet hele 50 millioner, og det har distriktssjef Faanes tro på at bøssebærerne vil nå.

- Her i Midt-Norge har vi mål om å samle inn 7,2 millioner, og det har vi trua på. Når russen er ferdig med aksjonen, får de ei minibøsse som de kan knyte i lua. Det mener vi er årets viktigste russeknute.

1. mars åpnes årets «Krafttak mot kreft» i Trondheim på Litteraturhuset. Der blir det paneldebatt om senskader, og forfatteren av boken «Ingenmannsland», Håvard Aagesen, skal samtale med tidligere journalist og kommentator i Adresseavisen, Siri Wahl-Olsen.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no