For første gang arrangeres Rosa Sløyfe-løpet i Trondheim. For Trondheimsjenta Live Spilker (19) er det et veldig spesielt løp.

Fikk brystkreft

I 2014 mistet hun moren sin i brystkreft, da hun selv bare var 16 år.

- Kreften ble oppdaget i 2012. Da kjente hun kuler i brystet og i armhulen, forteller Live.

Moren Kristin Spilker dro deretter til legen, og ble henvist videre til mammografi der diagnosen ble stilt. Hun var da 45 år gammel.

Live sitter i sofaen hjemme på Nardo, og det er like før hun returnerer til Meråker der hun går på skilinja.

- Mamma hadde brystkreft et lite år før hun ble erklært frisk. Det var ingen vei tilbake da den kom tilbake et halvt år før hun døde.

Live Augusta mistet mammaen sin i 2014. Det tok lang tid før hun kom seg ut av isolatet hun lagde for seg selv i tiden etterpå. Foto: Privat

Ville ikke bli minnet på sorgen

Live er en av tre søsken, og den mellomste i flokken. I perioden etter morens død ville ikke Live delta på Rosa Sløyfe-aksjoner, og hun ville ikke gå med den karakteristiske sløyfa.

- Jeg ville egentlig ha det på så lang avstand som mulig. Jeg ville slippe alle arenaer der jeg ble minnet på sorgen, forklarer hun.

I samme periode som hun begynte å få det litt på avstand, fikk hun høre om Rosa Sløyfe-løpet som for første gang ble arrangert i Oslo i fjor.

- Det passet meg litt bedre, sier den spreke jenta som i høst satser som siste års junior på ski.

Både glede og sorg

Live forklarer at det var sånn det var lettest for henne.

- Trening står meg så nært, og treningen har alltid vært et friområde for meg. Så jeg fant terapi i det midt i sorgprosessen.

Sammen med bestevenninnen sin reiste hun til Oslo for å delta, og Live gruet seg litt i forkant.

- Jeg reiste med veldig blandede følelser. Jeg visste det kom til å bli en tung dag.

Hun forteller om rørende taler i forkant av løpet, og mange sterke damer som deltok.

- Jeg gråt samtidig som jeg smilte da jeg løp i mål, og jeg fikk en lykkerus. Det gjorde på en måte vondt, men samtidig var det en sånn mestringsfølelse å ha kommet ut av det isolatet.

Ikke minst synes hun det var godt å se hvor mange andre som bryr seg om saken.

- Hvis noen er i samme situasjon anbefales det på det sterkeste. Dette løpet var veldig riktig for meg, og i dag angrer jeg ikke et sekund på at jeg ble med i fjor.

I år gleder Live Augusta seg til Rosa Sløyfe-løpet. Og hun håper mange har lyst til å delta eller å heie langs løypene. Foto: Eivind Bye

På hjemmebane

I år kjenner hun bare på at hun gleder seg til Rosa Sløyfe-løpet, som hun attpåtil får springe på hjemmebane.

- Jeg tror det kommer til å bli veldig bra, og akkurat nå gleder jeg meg veldig mye.

I vår tok hun kontakt med Brystkreftforeningen for å høre om det var noe hun kunne bidra med. Siden har hun blant annet laget promoteringsvideoer for årets løp.

- Løpet er sju kilometer langt, og det er en utrolig fin trasé som går midt gjennom byen. Man blir tatt med forbi de fineste attraksjonene i byen som Bybroa, Nidarosdomen og Kristiansten festning.

Man trenger ikke være sprek eller løpe fort for å delta, og det er fullt mulig å gå hele løpet.

- Alle kan melde seg på

Det er viktig for Live å fortelle at alle som vil kan melde seg på årets løp.

- Jeg springer for min mor, men også for alle andre. Det er en fin ting å gjøre. Men man trenger ikke å kjenne noen som har hatt brystkreft for å melde seg på. Det er veldig mange gode grunner til å delta. Det å gi den støtten og vise solidaritet er en fantastisk fin sak.

Hun håper og tror at løpet kaster ekstra lys over brystkreft-saken.

- Har du sjekket deg?

- Ja. Man blir kanskje ekstra flink til å sjekke seg selv når man får brystkreften så nært innpå seg. Man forstår plutselig at dette ikke bare er noe som skjer med folk på film. Det er så mye bedre å sjekke seg en gang for mye, enn en gang for lite.

Live Augusta kjente på både glede og sorg under fjorårets løp. Her sammen med Ingvild Ytterhus Utengen som deltok i løpet. Foto: Privat

Lage liv i løypa

Oslo-løpet i fjor var ifølge Live en suksess, og de skal ha samlet inn over 300.000 kroner til Brystkreftforeningen. Derfor har aksjonen utvidet årets løp til å inkludere seks andre byer, deriblant Trondheim.

Under årets løp i Trondheim har de et tak på 1500 påmeldinger på grunn av at traseene setter naturlige begresninger på antall deltagere.

Hvert startnummer gir 200 kroner til Rosa Sløyfe-aksjonen.

- Hvis noen ikke får plass, hva kan de da bidra med?

- De kan være med å heie og å lage god stemning i løypa, og bare vise at de engasjerer seg. Dette er absolutt en god dag å komme ned til Midtbyen i.

Rosa Sløyfe-løpet er et arrangement laget i samarbeid mellom Brystkreftforeningen og Kreftforeningen.