– Det var helt tilfeldig at jeg havnet i utelivet. Det var aldri en plan, sier Lill Mari Amundsen (30).

Trd.by møter henne i Fire Fines lokaler. Det er her hun har brukt mesteparten av tiden sin de siste ti årene.

Nasjonaldager, romjuler og nyttårsaftener har blitt feiret her. På jobb.

– Jeg er veldig glad i folk. Det tror jeg har mye å si i dette yrket. Jeg synes bare det er koselig å jobbe her på sånne dager, når folk jubler og er i godt humør.

Foto: David Engmo

Riktig «type»

Det var nok ingen hjemme i Lofoten som forventet at Lill skulle jobbe i Trondheims uteliv, av alle ting.

Likevel vil nok de rundt henne si seg enig i at det er yrket hvor hun hører hjemme.

Foto: David Engmo

Hun har alltid vært en supersosial jente som liker å le, tulle og skape god stemning.

– Jeg trives når jeg får gjøre andre folk glade. Sånn har jeg alltid vært. Selv om det kom helt ut av det blå for venner og familie, så gir det også veldig mening for dem nå at det er dette jeg driver med.

Laget drinker

Karrieren startet med en tur til Spania som ungdom i 2010.

Lill hadde ikke fylt 18 ennå, men møtte mange ungdommer som gikk på barskole i nærområdet. Hun bestemte seg for å komme tilbake og gå der selv når hun var ferdig på videregående.

Foto: Emelie Kjærnli

I 2012 gjorde hun nettopp dette. Pakket sekken og flyttet til Spania for å gå på barskole, bare 19 år gammel.

– Den gangen var jeg egentlig bare ute etter å feste. Planen var nok ikke å studere så mye, sier hun lattermildt.

– Men så var det faktisk veldig interessant. Jeg lærte utrolig mye. Så jeg endte opp med å dra på skolen hver dag i stedet for å dra ut.

Ble hentet

På skolen i Spania møtte hun en ung mann som jobbet i utelivsbransjen i Trondheim. Han hjalp henne med å få jobb på utestedet D12, som eksisterte der Lokal Bar ligger i dag.

Der jobbet hun i halvannet år, frem til en bekjent ringte henne en dag og fortalte at de skulle åpne et nytt utelivskonsept kalt «Fire Fine».

– Jeg ble headhuntet, rett og slett. De spurte om jeg ville være med på laget. Så jeg har vært her fra dag én – siden åpningen sommeren 2015, sier Lill.

Blir sjef

Hun startet som vertinne, men klatret gradvis og ble klubbsjef i 2022.

Fra 1. november skal hun styre hele skuta som driftssjef.

– Jeg har jobbet masse og trivdes godt. Alt med jobben er artig.

Foto: David Engmo

Hun trekker frem alle de fine folka på byen, de gode kollegene og arbeidsoppgavene som grunner til at hun har blitt så lenge på Fire Fine.

– Når folk kommer inn hit pyntet og glade, festen kommer skikkelig i gang og du bare kjenner på at det kryr av god stemning … Det er sånt som gir meg frysninger.

Mye ulikt

Det er riktignok ikke bare en dans på roser å jobbe i utelivet.

– Jeg har uten tvil blitt tøffere med årene. Du må være litt tøff for å jobbe i dette yrket, sier Lill.

De ansatte på utestedene må håndtere mange forskjellige mennesker med folk i alle sinnstilstander. Rus kan føre til sterke følelser og situasjoner som eskalerer fort.

Foto: Emelie Kjærnli

– Noen blir veldig ufine når de er fulle, så vi må være strenge av og til. Iblant føles det som at jeg jobber i en voksen-barnehage.

Hun ler og rister på hodet.

– Hva er det sykeste du har opplevd på jobb?

– Herregud, det har vært utrolig mye syke greier i løpet av disse ti årene. Ingenting overrasker meg lenger. Men det sykeste kan jeg faktisk ikke si, for det kan ikke stå i avisa!

Glad i jobben

Heldigvis er det stort sett bare hyggelige kunder på Fire Fine.

– Jeg blir aldri lei av fulle folk. De som kommer hit er feststemte og glade. Hvordan kan man ikke trives på jobb, når jobben går ut på å skape god fest og stemning?

– Hva er det beste og verste med yrket?

– Det beste må være den gode stemningen på jobb. Det verste er nok når jeg må droppe feiringer selv, som 17. mai og juletider. Men totalt sett er jobben definitivt «verdt det», sier Lill.

Foto: David Engmo

Alle slags folk

Hvis hun skulle komme med én oppfordring til utelivskunder i Trondheim, ville det ha vært å respektere stedet de besøker.

Med jevne mellomrom kan det bli en trend på sosiale medier å tulle med de ansatte eller lokalet.

– Plis slutt med å knuse, stjele og ødelegge ting. Det er utrolig frustrerende for oss ansatte, som bare vil skape en god fest. Det er nok det største ønsket fra min side, når det gjelder hva kunder kan bli bedre på.

Trd.by ønsker å skrive mer om menneskene i bybildet i Trondheim. Vet du om noen vi bør snakke med?

Send oss gjerne tips på e-post til trd.by@adresseavisen.no.