– Helt fra start ble vi presentert med at det bare skulle være tre sesonger. Men selvfølgelig kan man håpe. Jeg tror det er en bra ting å avslutte det, sier Jonas Strand Gravli til NTB.

Instagram skriver skuespilleren at «det er vanskelig å tro at vi ikke skal skyte flere scener til denne serien, at vi ikke skal tilbake til Edda (Odda)», i anledning av at tredje og avsluttende sesong nå er å se på strømmetjenesten Netflix. Posten fikk svar fra fans rundt om i verden, i tråd med seriens popularitet ute.

– Jeg tror vi alle ble litt overrasket over populær «Ragnarok» ble utenfor Norge. Marvel har jo laget en rekke superheltfilmer med norrøne karakterer, men i veldig amerikansk versjon. Det som var det kule med «Ragnarok», var at man dro norrøn mytologi tilbake til de norske røttene og på en nedpå, skandinavisk måte. Det tror jeg er litt av grunnen til at serien har fått så stor oppmerksomhet i andre land. Men det er også da man ser betydningen av Netflix og hvor mange publikummere de har.

«Ragnarok»-serieskaper, danske Adam Price, da han besøkte Mediedagene i Bergen i for. Foto: Heiko Junge / NTB

Vil savne ham

Jonas Strand Gravli opplever «overraskende ofte» at folk har sett serien når han har vært på farten utenlands. Som da han ble gjenkjent av servitøren på en restaurant i Hellas. I tredje sesongen skal ballene som er kastet opp i luften i løpet av de to tidligere sesongene samles.

– Det handler om noen ungdommer på et lite sted som prøver å komme seg gjennom ungdomstiden og inn i et mer voksent liv. Man får avsluttet den reisen på en god måte, vil jeg si. Det er vanskelig ikke å spoile noe. Det er en tredje sesong som er den siste, og serien heter «Ragnarok» og handler om norrøn mytologi. Så da er det bare å legge sammen – og tenke seg at det kommer en slags versjon av ragnarok, sier han med glimt i øyet. Siste runde «Ragnarok» ble spilt inn fra mars til mai i fjor. På Instagram skrev Strand Gravli at han kommer til å savne rollekarakteren sin, Laurits.

– Jeg synes mytologi er spennende, også den norrøne. Jeg ble veldig trigget på ideen da jeg ble tilbudt rollen som Loke. At det handlet om ungdom i nåtid, som blir en slags reinkarnasjon av de norrøne gudene, utdyper han overfor NTB.

«Ragnarok» er over etter tredje sesong, som nå er ute på strømmetjenesten. Her David Stakston i rollen som Magne. Foto: Netflix

Jonas Strand Gravli, som også har gjort såkalt seriøse roller på film, sier han har «kost seg voldsomt» med å spille i serien – nettopp fordi det ikke er noen grenser for hvor langt historien er dratt.

– Jeg skal spille en snodig type, det er jo Loke allerede i mytologien. Han er vanskelig å plassere i noen leir. Underveis i innspillingen ba jeg Adam og Emilie, som skrev manus, om å kjøre på og gi meg utfordringer! Jeg har virkelig kost meg med karakteren min, og det at vi klarte å lage en ganske outrert type, som likevel er nok nedpå til at han kan føles litt virkelig.

Snart som Axel Jensen

Nå har Jonas Strand Gravli tatt seg litt fri etter å ha gjort ferdig to innspillinger. En nederlandsk TV-serie, samt NRKs Leonard Cohen-serie «So Long, Marianne». Der spiller han en annen spesiell karakter, forfatteren Axel Jensen (1932-2003).

– Det som er kult med å være skuespiller, og få mulighetene jeg har fått, er at det er alltid noe nytt som må angripes på forskjellig måte. Jeg har portrettert virkelige mennesker tidligere, og synes det er et veldig spennende arbeid i forkant. Jeg gleder meg til å se hva det blir av «So Long Marianne»-serien, det er et spennende prosjekt jeg gjerne ville være med på.

– Drømmer du om å spille helterollen noen gang?

– Jeg får alltid visse roller, ler han: – Det hadde vært gøy å spille førsteelsker. Men jeg får ofte tilbud om roller som er ganske nyanserte. De fleste rollene jeg har spilt er veldig langt fra meg selv, og det ser jeg på som en gave. At jeg kan portrettere roller som er så annerledes.

«Ragnarok»-gjengen i aksjon i Odda. F.v. Benjamin Helstad som Harry, Vebjørn Enger som Jens, Jonas Strand Gravli som Laurits, David Stakston som Magne, Bjørn Sundqvist som Wotan, Ruben Rosbach som Kiwi og Danu Suntharasigamany som Iman i tredjesesong. Foto: Christian Geisnæs / Netflix

Serieskaper Adam Price: – Avsluttet med noen utradisjonelle veier

Adam Price er den danske serieskaperen bak «Ragnarok». Til NTB sier han at det alltid er vemodig å ta farvel med karakterer og et univers som man har brukt så lang tid på å skape og fortelle om.

– Det var likevel vårt eget forslag å avrunde fortellingen etter denne tredje sesongen, hvor vi synes at den får en svært fin og naturlig avslutning, sier Price og legger til:

– Jeg er for øvrig en stor forkjemper for at man avslutter serier mens de fremdeles er levende og sterke fortellinger, i stedet for å fortsette med sesonger i det uendelige.

Om suksessen utenfor Norge sier Adam Price at han tror det er en annen tradisjon og interesse for fortellinger i «supernatural»-sjangeren utenfor Norden.

– Det er som om vi i de nordiske land i utgangspunktet har vennet oss til realistiske hverdagsfortellinger og vår egen nordic noir-krim. «Ragnarok»-universet har noe fargerikt og sjangermessig vilt over seg, som et nordisk publikum nok må venne seg til. Til gjengjeld opplever vi svært sterke fankulturer rundt serien flere steder ute i verden.

– Utradisjonelle veier

Han påpeker at det er stor interesse i utlandet for den nordiske mytologi, men gjerne i en versjon som minner mer om Marvels «Thor» – som ifølge Price har kun navnet til felles med vår norrøne gudeskikkelse.

– Vi forsøkte å gå tettere på den «riktige» norrøne mytologi, selv om vi også har vært nødt til å forenkle dette universet noe.

Adam Price tror tredje sesong vil by på elementer og plotutviklinger som vil være overraskende for seriens kjernepublikum.

– Vi har virkelig valgt å gå noen utradisjonelle veier for å bringe vår store fortelling til en verdig avslutning. Jeg føler selv at det er en naturlig avslutning i forhold til det universet vi bygget opp. Der virvles en helt vanlig norsk tenåringsgutt i en liten utkantby plutselig inn i et voldsomt begivenhetsforløp, der han skal innta heltens rolle stilt overfor svært farlige motstandere. Men han er samtidig bare en tenåringsgutt som kjemper med dysleksi og kjærestesorg, som ikke føler seg spesielt fantastisk store deler av tiden.