7. Black Widow

Nå er det snart 10 år siden Scarlett Johannson dukket opp i den store pølsefesten som utgjør Marvel sitt filmunivers som den russiske spionen Black Widow, og det er en skam at hun ikke har fått sin egen film enda.

Forhåpentligvis får de fingeren ut nå som de ser hvor bra Wonder Womangjør det på kino.

ScarJo som Black Widow Foto: Filmweb

6. Wonder Woman

Å si at Wonder Woman er et friskt pust i DC sitt mørke og triste filmunivers er mildt sagt en underdrivelse.

Gal Gadot er perfekt som den modige men naive amazon-krigeren og vi gleder oss til å se mer av henne i den kommende Justice League.

Wonder Woman er et friskt pust i superheltsjangeren. Foto: Clay Enos

5. Charly Baltimore

I den undervurderte actionperlen The Long Kiss Goodnight fra 1996 ser vi Geena Davis som den harmløse fotballfruen Samantha Cain.

Samantha lever en kjedelig A4-tilværelse men plages av minner fra et tidligere liv. Et liv hvor hun gikk under navnet Charly Baltimore og var en leiemorder for CIA.

Dette er lettvint 90-talls action på sitt beste og vi får også med godeste Samuel L. Jackson på kjøpet.

Fun fact: Den kvinnelige rapperen Charli Baltimore har tatt navnet sitt fra denne filmen.

The Long Kiss Goodnight er 90-talls action på sitt beste. Foto: KERRY HAYES / TT / NTB Scanpix

4. Imperator Furiosa

George Miller sin Mad Max: Fury Road er en av de beste actionfilmene som har kommet ut på denne siden av årtusenskiftet.

Ikke bare har den elleville stunts og sinnssyk action-koreografi, den har også Imperator Furiosa, spillt av Charlize Theron.

For all del, Tom Hardy er temmelig bad ass i filmen han også, men Charlize Theron stjeler showet så til de grader at mange lurte på hvorfor det i det hele tatt var vits å kalle Fury Road en Mad Max-film.

Charlize Theron stjeler showet i Mad Max: Fury Road Foto: Filmweb

3. Beatrix Kiddo / The Bride / Black Mamba

Mia Wallace, Jackie Brown, Shoshanna Dreyfus.

Quentin Tarantino står for noen av de kuleste kvinnelige karakterene vi har sett på det store lerretet og Beatrix Kiddo fra Kill Bill 1 & 2 er intet unntak.

Beatrix Kiddo, også kjent som The Bride blir spilt av Uma Thurman, som kom på karakteren sammen med Tarantino på settet til Pulp Fiction.

Kill Bill kom ut i 2003 og er frem til dags dato en av de tøffeste actionfilmene vi har sett!

Tarantino har gidd oss noen av de kuleste kvinnelige karakterene vi har sett på film. Foto: Filmweb

2. Sarah Connor

Det har blitt laget mange forskjellige versjoner av The Terminator opp igjennom årene og de fleste av dem har handlet om Sarah Connor, den fryktløse motstandskjemperen som tar opp kampen mot robotene.

Fun fact: Viste du at hele to dronninger fra Game of Thrones har spilt Sarah Connor?

Emilia Clarke (Daenerys) var med i Terminator Genisys, mens Lena Headey (Cersei) hadde hovedrollen i TV-serien The Sarah Connor Chronicles.

Men den mest ikoniske rolletolkningen av Sarah Connor har vi Linda Hamilton å takke for. Ikke bare er hennes Terminator-filmer milevis foran de andre kvalitetsmessig, men sjekk den legendariske 80-talls manken hun hadde i den første Terminator-filmen!

Emilia Clarke i Terminator Genisys. Foto: Melinda Sue Gordon

1. Ellen Ripley

Protagonisten i Alien-filmene, Ellen Ripley, er ikke bare en bad ass kvinnelig actionhelt, men også av de mest ikoniske filmkarakterene noensinne - uavhengig av kjønn.

Sint, sårbar, besluttsom, empatisk, aggressiv, uhøflig, modig. Ellen Ripley viser mange sider av seg selv og er kanskje den mest menneskelige karakteren på denne listen.

Det er ikke uten grunn at Sigourney Weaver landet seg en Oscar-nominasjon for beste kvinnelige hovedrolle for Aliens i 1989.

Sigourney Weaver ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for hennes rolletolkning av Ellen Ripley. Foto: Filmweb

Disse Netflix-filmene må du se

Mamma Mia følger opp