- Vi laget fugleløypa som et artig stunt, tanken var å gjøre noe morsomt. Vi har andre joggeløyper også, men dette var en artig avveksling, sier Terje Hågenstad i Miljødirektoratet, som lagde den såkalte fugleløypa for en ukes tid siden.

Hågenstad er med i joggegruppa som ble opprettet da Miljødirektoratet flyttet til Brattøra, sammen med en hard kjerne på ti til tyve deltakere. Sammen jogger de rundt omkring i Trondheim sentrum og omegn hver torsdag etter jobb.

NY KLATREPARK: - Den røde løypa er utfordrende, og den svarte kan man vel kalle hårete

Kriterier for variasjon

Den utnevnte pressetalsmannen i joggegruppa, Pål Theodorsen, forklarer at gruppa gjerne tar seg joggeturer i retning Stavne, mot Lade forbi Sirkus Shopping, eller langs sjøveien fra Brattøra mot Ila.

I tillegg til ukentlige joggeturer i Trondheim, reiser joggegruppa til Miljødirektoratet til utlandet for å løpe. Her fra startfeltet under Palma Halvmaraton i 2016. Fra venstre: Vegard Johansen, Guro Sylling, Terje Hågenstad, Oddvar Njåstad og Marianne Kvaal. Foto: Vegard Johansen

- Det er mange løypemuligheter i sentrum?

- Ja jøss, det er mange artige løyper, og man kan legge til grunn ulike kriterier for å få variasjon. Du kan for eksempel ha som mål å springe over flest mulig bruer eller unngå lyskryss på veien, sier Theodorsen.

Terje Hågenstad forklarer at utformingen av fugleløypa hadde to formål:

- For det første var målet å lage en figur, som hadde blitt helt perfekt om ikke Brattørbrua var stengt. For det andre ville vi lage ei løype som ikke skulle ha noen avbrudd i form av lyskryss. Det har vi klart fint, sier Hågenstad.

Løypa gjør at du likevel må krysse veien noen steder, og Hågenstad påpeker at man derfor fortsatt må passe på i trafikken.

#GPSdoodles

Terje Hågenstad har sett at andre har laget lignende figurer i byer ved hjelp av GPS, men ikke i Trondheim. I jakten etter andre figurer finner Trd.by flere som har eksperimentert med GPS-kunst, enten ved å ta beina fatt, eller på sykkel. Med apper som Runkeeper eller Strava kan du spore løypa du har tilbakelagt.

Løping i planlagte mønstre eller ei, mange knyter på seg joggeskoene for å løpe i Trondheim sentrum. Tirsdag møtte Trd.bys fotograf flere joggere, blant annet Ingvild Aukrust og Siril Ballari. Aukrust jogger gjerne over Bakklandet og Ila, og kanskje ned til piren om det er fint vær.

Ingvild Aukrust jogger gjerne flere steder i sentrum. Foto: Alf Andreas Grønli Simensen

Ballari jogger oftest rundt Marinen, men om hun føler for litt mer motstand og bakker, er det fint å jogge opp mot festningen og Singsaker.

- Da får man også fin utsikt over byen, sier hun.

Flere sentrumsløyper

Trd.by har tidligere latt både friidrettsutøver Rachel Nordtømme og prosjektleder Morten Eliassen i Bedriftsidretten komme med gode forslag til tur- og joggeløyper. Du trenger nemlig ikke å dra helt opp til Bymarka for en fin løpetur.

Både Nordtømme og Eliassen anbefaler for eksempel Nidelva rundt. Runden tar rundt 20 til 25 minutter i rolig joggetempo, og du kan starte hvor som helst - selv om mange starter ved friidrettsbanen på Øya.

En eller flere runder rundt Nidelva kan være en fin joggetur. Foto: Petter Rasmus

- Det er en veldig fin og tilgjengelig løype. Den er rimelig flat, og du får sett veldig mye av det Trondheim har å by på, sa Eliassen til Trd.by i mars.

Promenaden mellom Skansen og Brattøra. Foto: Morten Antonsen

For noen år siden ble også strandpromenaden fra Brattøra til Ila ferdigstilt, som er tilrettelagt både for turgåere og syklister. Med utsikt mot Skansen småbåthavn og omgivelser med beplantning kan en joggetur på fine høstdager legges hit.