En kan bli norgesmester i så mangt. Det kan et raskt google-søk bekrefte. Men også her i Trondheim har vi flere norgesmestere i diverse grener en vanligvis ikke ser for seg at man kan konkurrere i.

Disse trønderne deltok i NM i kettlebell i Trondheim. Lars Bjørnar Listhaug tok gull i Long Cycle 20 kilo for veteran 1. Lars Martin Brasø Guttormsen tok gull i Snatch only 20 kilo, i åpen klasse. Og Marianne Lehtonen tok gull i Long Cycle 12 kilo veteran 3.

1. NM i kettlebell

For eksempel er det ikke mange helgene siden Trondheim huset NM i kettlebell for første gang. Sporten har på landsbasis hatt trønderen Allan Fallrø i spissen.

- Jeg startet med Kettlebells i 2007, og vi var en av de første som begynte med sporten. Siden har det bygd seg opp raskt, og Norge er ledende i Europa. Spesielt på damesiden, men vi har noen ganske langt fram i herreklassen også.

Fallrø kan fortelle at akkurat denne helga var det omtrent 60 deltagere fra Harstad i nord til Stavanger i sør. Og flere av norgesmesterskapets pallplasser ble værende i Trondheim. Selv om det er første gang akkurat NM har blitt arrangert i Trondheim, har de tidligere arrangert større konkurranser som European Open.

Fallrø erkjenner at det er en smal idrett, men betrygger at når man først har begynt så slutter man aldri.

- Jeg begynte da jeg var blitt relativt gammel, men det har hatt så utrolig god effekt på kroppen. Jeg har ikke tenkt å gi meg med det første, sier Fallrø som deltok i veteranklassen i NM i kettlebell for to uker siden.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

Gjengen fra List &hempe tok med seg hele fire topp-plasseringer fra NM i innramming. Foto: Lars Andreas Dybvik

2. NM i innramming

Rammebutikken List & hempe i Innherredsveien deltok i september i NM i innramming. Daglig leder Amanda Falck Revdal forteller at de stilte med fire personer, alle under 30 år, og tok med seg fire av seks topp-plasseringer hjem til Trondheim. Falck Revdal har selv deltatt flere ganger i den årlige konkurransen.

- Vi har vært med flere ganger, men det er andre året vi deltar med akkurat den staben vi har nå, forteller hun til Trd.by.

Konkurransen går naturligvis ut på å ramme inn bilder på best mulig måte. Når deltagerne melder seg på får de tilsendt et bilde, og de får deretter en måneds tid på å løse oppgaven.

Bildene stilles ut, og juryen bedømmer ut fra flere kriterier. For eksempel skal ikke bildet skades, og fargevalgene vurderes i tillegg til hvordan selve jobben er utført.

- Det er jo utallige måter å løse oppgaven på. I år var det 16 bilder som var med i konkurransen. Det er ikke verdens største konkurranse, og det er ikke så mange av oss igjen, forklarer rammemakeren som er fornøyd med at de og flere andre av den yngre garden markerte seg såpass godt på den landsdekkende konkurransen.

- Toppen var ganske ung.

- Hvorfor deltar dere?

- Det er litt for moro skyld, for å få nye kreative impulser og utfordre seg selv. Men også for å få vist fram hva man kan gjøre innenfor faget.

Tore Øverleir er blant trønderne som konkurrerer i diverse former for kaffekunst. Foto: Alf Simensen

3. NM i kaffekunst

Trd.by har tidligere skrevet om de mange lokale utøverne som konkurrerer i forskjellige grener av kaffekunst. For ikke mange helger siden ble kaffekonkurranse-sesongen sparket i gang med NM i aeropress.

Bortsett fra aeropress-mesterskapet, som er en litt mer useriøs konkurranse, er det en internasjonal organisasjon som heter Speciality Coffee Association (SCA) som organiserer konkurransene. Og de organiseres regionalt, nasjonalt og som verdensmesterskap. For eksempel kan utøverne konkurrere i klassisk baristakunst, Brewers cup eller cupping.

4. NM i hacking

Forrige helg ble det første norgesmesterskapet i cybersikkerhet avgjort på NTNU CCIS på Gjøvik, med deltagere fra hele landet, skriver digi.no.

De skriver videre at 22 finalister fikk bryne seg på realistiske oppgaver med både datainnbrudd og forsvar. Første del av konkurransen var innbrudd i simulerte nettverk og datasystemer, der de blant annet måtte finne og utnytte sårbarheter og stjele informasjon.

De ti beste danner et landslag, som i slutten av oktober skal forsvare Norges ære under europamesterskapet i Malaga i Spania. Det finnes ikke noe VM ennå.

5. Negledesign

NM i negledesign arrangeres av av Norske frisør- og velværebedrifter, og kjøres samtidig som NM i make-up og frisering.

Ifølge reglementet er det tre klasser man kan stille i. Proffklassen for gelé- og akrylnegler, elevklassen og åpen klasse.

Negledesignere får et gitt tidsrom, og når tiden er ute skal deltageren straks reise seg, rydde arbeidsbordet og forlate konkurranseområdet. Modellene på sin side blir sittende på sine plasser, og venter på dommen over fingertuppene.

Lager du så godt øl at du tror du kan være norgesmester? Foto: Håkon Jacobsen/Adresseavisen

6. Hjemmebrygging

Det er stadig mer populært å lage eget øl, men helt siden 1997 har NM i hjemmebrygging vært hjemmebryggernes årlige store festforestilling, skriver Norbrygg.

De skriver videre at mesterskapet består av to separate konkurranser, der den ene kalles flaskekonken. Deltagerne sender inn flasker med hjemmebrygget øl, flaskene anonymiseres og øldommerne smaker på ølet uten å vite hvem som har brygget det. I alt er det fem hovedklasser i mesterskapet.

Årets hjemmebrygg har siden 2009 vært Nøgne Ø.

Her er Stian Wehus' favoritt-sommerdrinker. Han er blant de som kan kalle seg norgesmester i drinkmiksing. Foto: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL/KRSBY

7. Cocktails

Det er også mulig å bli den beste i hele landet på å mikse drinker, om man har det som skal til og stiller i NM i Cocktails.

I tillegg finnes det NM i bartending, som bare er for medlemmer av bartenderforeningen.

8.  Snøballkasting

Ja, det viser seg at man faktisk kan dra nytte av de timelange snøball-krigene. For de flinkeste kan man kanskje til slutt smukke seg med tittelen: Norges beste snøballkaster.

Dessverre virker det til at som så mye annet gøy, er også denne konkurransen forbeholdt barna.

Ballen må være 150 gram, og finalen gikk under Bislett Games 15. juni.

9. Stein, saks, papir

Norsk forbund for stein, saks, papir arrangerer norgesmesterskap i nettopp stein, saks, papir. Håndleken som kan avgjøre de fleste diskusjoner handler om tre fingertegn, og gitt hvilket tegn du og din motstander velger avgjør om du vinner. For eksempel så vinner stein over saks, men ikke over papir. Papir vinner over stein, men ikke saks. Saksa vinner over papir, men ikke stein.

Det første NM'et i denne idretten ble arrangert i 2005, ifølge Wikipedia. Med opphold i 2007 og 2013.

I fjorårets konkurranse var det to ulike turneringer, der hovedturneringen var den der man kunne stikke av med den prestisjefylte NM-tittelen. I tillegg hadde de en sideturnering som heter Street.

Er du Norges beste i basse? Foto: Erlend Lånke Solbu

10. Basse

Basse er et spill som går ut på å forsvare sin rute/ring på bakken. Man tegner opp en “bassebane” og spiller alle-mot-alle etter utslagsmetoden – helt til det står igjen én vinner til slutt. Basse spilles mest i Trøndelag, men ulike varianter av sporten finnes også i andre deler av verden.

I sommer skrev Trd.by om de som deltar i det tradisjonsrike VM'et i Basse på Lademoen, som deltagerne selv sier likegjerne kunne ha blitt kalt NM eller et trøndermesterskap.