Amanda er inne i det som kalles «peak week». Det er formen hun er i nå som hun har jobbet for så lenge, og som ga henne seieren i sin klasse i Sandefjord Open første helgen i september. Å komme seg i showform har vært tungt og lærerikt, både psykisk og fysisk.

– Jeg har utviklet en god del muskelmasse, og lært mer om å gi blanke i hva folk tenker om meg. Det har vært vanskelig å føle seg bra nok. Hele livet har jeg ønsket å leve en sporty livsstil, men jeg har fått høre at jeg var tynn som en flis og bare ville knekke, sier Olafsson.

E-sportfag på Tiller vgs: - Mange tror gamere er einstøinger, men her ser jeg dem blomstre

Trener seks dager i uka

Valget om å satse på bikinifitness tok hun for tre år siden. Hennes debut var på norgesmesterskapet i 2016. Hun hadde aldri stått på en bikinifitness-scene før, men endte likevel på 7. plass.

– Det ga meg blod på tann. Jeg visste jo ikke om jeg ville like det, men jeg simpelthen elsket å stå på scenen. Jeg har heller ingen unnskyldning til ikke å gi 100 prosent, siden jeg ikke har kjæreste eller barn. Nå trener jeg styrke fem dager i uka, har én dag fri, så en dag med cardio.

Amanda får flest positive tilbakemeldinger, men fortsatt er det noen som vil rakke ned på henne. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Å bygge en bikinifitness-kropp krever også mye kunnskap om hvordan kroppen fungerer. Til det har hun fått mye hjelp av sin coach, Ellen Elizabeth Berg fra Team 24 Fitness.

– Du kan faktisk ikke bare stjele en diettplan

– Jeg har lært utrolig mye om min egen kropp, hvordan den reagerer på forskjellige ting og ikke minst hvor forskjellige vi er som mennesker. To personer kan trene helt likt og få helt forskjellige resultater. Du kan faktisk ikke bare stjele en diettplan eller en treningsplan fra noen andre, for det vil ikke fungere. Det blir som å stjele en skreddersydd dress, den passer ikke, sier Amanda.

I likhet med andre som driver med bikinifitness er hun veldig aktiv på Instagram. Treningsbildene legges ut fortløpende. Det fungerer som en motivator for henne, men å vise seg fram offentlig kan ha sin pris.

Amanda med pokalen etter seier i Sandefjord. Foto: Helge Jonassen

– Det kan være skummelt å legge ut bilder av kroppen sin. Det setter et press på meg selv om å utvikle meg, og jeg har fått mange positive tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente. Men jeg har og fått høre fra folk at jeg er altfor tynn og at jeg driver med en idiotisk sport. Det går ikke inn på meg lengre, for jeg bryr meg heller ikke om hvordan andre velger å leve sitt liv, sier hun.

Kai Jacobsen jobber som coach, og sier at mental trening går hånd i hånd med fysisk.

Coachen: – De fleste er gode nok

– Mental trening går både på det du gjør og på den du er. De fleste er gode nok, men forteller det ikke til seg selv. Skal du bli ordentlig god i noe må du trene hodet til å kjøre på, og trosse frykten for å mislykkes, sier han.

– Er frykten for å mislykkes knyttet til janteloven som ofte snakkes om?

– Janteloven er nok et faktum, men stadig flere driter i den. En må tro at en er noe for å være fornøyd med seg selv. Men det er forskjell på det og å tro du er bedre enn andre, sier Jacobsen.

Amanda er i toppform, og klar for NM. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Til helga sikter Amanda seg inn på pallen i NM, som gir billett til en svær bikinifitness-konkurranse i Praha seinere i september.

– De som plaget meg før bryr jeg meg ikke om lengre. Jeg har motbevist det de sa. Jeg er spent på NM, vet hvordan formen min er, og tenker at jeg kun kan gjøre noe med meg selv. Familien min støtter meg 100 prosent, og gjør det å satse på lidenskapen min lett, sier hun.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

Her jubler Amanda over førsteplass i sin klasse under en konkurranse i Sandefjord. Foto: Helge Jonassen