- I tenårene var jeg så sur og forbannet. Jeg synes det var så urettferdig at jeg skulle få merket. Det var ingen rundt meg som hadde det, sier Tine Hammervik til trd.by.

Hammervik er født med fødselsmerke i ansiktet. For Tine var ungdomstiden preget av usikkerhet og det å føle seg annerledes, sier hun. Hun måtte tåle kommentarer og at folk stirret på henne.

- Kommentarene var verst å få som ungdom, da jeg allerede var sårbar. Jeg følte meg ofte stygg, rar og utilpass, forteller 27-åringen.

Følg trd.by på Facebook

En ikke-sak

Da hun begynte å bli eldre, innså hun at dette var noe hun måtte leve med og gjøre det beste ut av det.

- Vi bestemmer vår egen lykke, og egentlig er det jo en ikke-sak. Det er få som spør, og jeg sier ikke noe om det selv. Det er greit det og, sier Hammervik.

Fødselsmerke kalles også portvinsflekk, og stammer fra hudens små blodårer. Ifølge Oslo hudlegesenter rammer det cirka én av 300 nyfødte.

Til forskjell fra Hemangiomer, som er et annet vanlig fødselsmerke, går ikke portvinsflekk bort av seg selv. Det er mulig å behandle med laser for å bleke flekken, noe Hammervik startet med tidlig.

- Jeg startet med det da jeg var fem år. For noen år siden fikk jeg beskjed om at det ikke kom til å forsvinne. Det var ganske tungt, men jeg burde egentlig ha skjønt det, sier hun.

- Må ikke dekke det til lenger

Hun startet tidlig å bruke mye sminke for å dekke til fødselsmerket, og gikk med flere lag foundation. Nå føler hun seg komfortabel med å gå uten.

- Jeg føler ikke jeg må dekke det til lenger. Jeg er som jeg er. Tankene har forandret seg, jeg har blitt mer moden. Jeg har innsett at verden ikke bare handler om meg, og det er viktigere å være der for andre, sier 27-åringen.

Nylig delte hun et bilde av seg selv på Facebook der hun er usminket, for å vise fødselsmerke. Hun ønsket å utfordre seg selv ved å legge ut et usminket bilde for å befri seg selv om tanken om å måtte dekke seg til.

- Jeg ville ha en peptalk til verden. Kanskje med at jeg står fram får jeg fram at det er ok å være annerledes. Det trenger ikke være negativt, sier hun.

Dette førte til flere reaksjoner, og Hammervik har fått mange tilbakemeldinger på bildet hun delte.

- Jeg har fått utelukkende positive reaksjoner. Folk sier de synes jeg er fin som jeg er, og noen skriver jeg er et forbilde. Jeg blir veldig overrasket og glad, sier hun.

LESERINNLEGG: Ditt hat definerer ikke hvem jeg er

Linn Therese (27) har en usynlig sykdom: - Jeg skulle ønske jeg heller hadde en knekt fot

- Skjønner at de er nysgjerrig

Hammervik sier hun opplever ofte blikk, og merker når folk stirrer på henne. Hun jobber som lærer, og sier at unger kommer oftest og spør, noe hun foretrekker.

- Jeg skjønner at de er nysgjerrig. Kommer de og spør på en ordentlig måte går det fint, sier hun.

27-åringen sier det har vært tøft, men at hun hele tiden har vært opptatt av at hun ikke er et offer. Hun ønsker heller ikke å være det.

- Jeg har det veldig bra. En bra jobb, og har gode folk rundt meg. Men det har vært en lang prosess hit, for å si det mildt, forteller hun.

Ann Jeanett (31) fikk brystkreft som 26-åring: - Det er ganske hardt og brutalt