- Jeg ble letta, men det var også veldig skummelt å få diagnosen, sier Merethe Høili Johansen fra Trondheim.

For en måned siden fikk hun vite at hun har bipolar lidelse type 2. 22-åringen forteller at terskelen for å søke hjelp var høy, da hun mener det fortsatt er tabubelagt å ha psykiske lidelser.

- Jeg hadde mistenkt det en liten stund, men jeg ville ikke innrømme for meg selv at jeg hadde det. Jeg visste ikke hvordan det ville påvirke fremtiden, og hvordan jeg skulle leve med det. Det var mange store spørsmål, sier Johansen til trd.by.

Følg trd.by på Facebook

- Fikk en «wake up call»

22-åringen forteller at for to år siden flyttet hun til Trondheim. Det gikk bra i starten, men etter en stund begynte hun å slite og bli redd. Én dag hun skulle dra på skolen, ble hele kroppen fylt av panikk. Siden har hun ikke vært på skolen.

«Det kunne ta en måned før jeg sto opp og gjorde noe fornuftig. Jeg kunne ligge i sengen i en måned og kun stå opp for å gå på do en gang i døgnet. Jeg slang på meg en maske til menneskene rundt meg. Det var ganske enkelt å si til familien og vennene mine hjemme i Tønsberg at alt gikk bra på skolen, og at jeg hadde det skikkelig bra. De visste jo ikke at jeg lå i sengen på syvende dagen uten å ha fått gjort de enkleste ting som å dusje og spise. Ingen så meg, så jeg var jo egentlig ikke så syk.», skriver hun på bloggen sin.

Johansen forteller at en kveld gikk det så langt at hun innså at nå måtte hun ha hjelp. Da hadde hun visst at noe var galt i to år.

- Da fikk jeg en «wake up call», og bestilte meg en hastetime til lege. Jeg brøt sammen på legekontoret, og etter sommerferien begynte jeg hos psykolog, forteller hun.

Vil ha åpenhet for å senke terskelen

Johansen valgte å skrive et innlegg om dette på bloggen sin på mandag, som var verdensdagen for psykisk helse. Selv ønsker hun å være åpen om sykdommen for at terskelen for å søke hjelp skal bli lavere.

Trd.by har tidligere snakket med 22-åringen, da om at hun som 16-åring fikk stomipose. Dette har hun også skrevet om på bloggen, og forteller at det gjorde det lettere for henne å være åpen om det å ha en bipolar lidelse.

- Jeg hadde en måned pause fra bloggen etter jeg fikk diagnosen. Nettopp for at jeg har vært så åpen før, og at det hadde vært unaturlig for meg og ikke skulle være det nå. Hele greia med bloggen min er å bryte ned tabu, og det vil jeg gjøre nå også, sier hun.

Linn Therese (27) har en usynlig sykdom: - Jeg skulle ønske jeg heller hadde en knekt fot

- Tydelig at mange sliter

Etter at hun skrev innlegget har hun fått mange positive tilbakemeldinger, og flere har henvendt seg til henne med at de selv sliter.

- Jeg ble litt sjokkert. Det er tydelig at det mange flere som sliter enn man tror, for folk tør ikke å prate om det. Det er veldig nytt for meg, forteller Johansen.

Nå har hun det bedre, går i behandling og tar medisiner. Johansen sier det verste var og ikke vite grunnen til depresjonene og humørsvingningene.

- Nå vet jeg at jeg ikke har noen annen grunn til å være langt nede. Jeg har en sykdom, og det er det som har påvirket livet mitt, sier hun.

BLOGG: Ja, det fins positive sider ved schizofreni

- Kan redde liv

Selv ønsker hun at psykiske lidelser skal bli mindre tabu, og velger derfor å være så åpen om det for å få flere til å søke hjelp. 22-åringen råder andre som opplever at noe er galt å søke hjelp.

- Jeg vet at det kan redde liv. Går det for langt er det vanskelig å søke hjelp. Det blir bare verre og vanskeligere å søke hjelp jo lenger ned du havner. Du kommer ikke til å få hjelp så lenge du ikke vil det selv. Innse at livet faktisk er verdt å leve, råder hun.

Martine og Marie slet selv med angst og ADHD. Nå hjelper de andre

- Fortsatt vanskelig

En fersk undersøkelse viser at det fortsatt er vanskelig å snakke om psykiske problemer.

– Det er skapt et inntrykk av at det er blitt enklere å snakke om psykisk helse i samfunnet. Likevel synes vi at det er vanskeligere å snakke om egen psykisk helse enn det er å snakke om kroppen, sier prosjektleder for Verdensdagen for psykisk helse, Le Hang Duongi.