Vanja Johanne Helsø Hermansen fra Trondheim sliter med angst, noe som påvirket henne hver dag. Hun er redd for å være med på noe sosialt, da hun fort blir bekymret med en gang hun drar hjemmefra.

- Skal jeg avtale noe pleier jeg å forsikre meg om at jeg kan komme hjem fortest mulig om angsten kommer, sier hun til trd.by.

Følg trd.by på Facebook

Skjønte ikke først hva som skjedde

Derfor velger hun for eksempel bil over buss. Skal hun reise, og må ta fly eller buss skaper dette store utfordringer da hun føler hun ikke kan «komme seg unna». På restaurant vil hun alltid vite hvor nærmeste toalett er.

- I en periode jeg har mye angst er jeg ofte redd for at jeg skal dø, sier Hermansen.

Først skjønte hun ikke hva det var som skjedde, men da hun hadde folk i familien som hadde slitt med angst skjønte hun hva det kunne være.

- Jeg skjønte jo ganske kjapt at dette var noe mer enn at jeg var bekymret, da jeg ikke klarte å dra på jobb, sier hun.

Martine og Marie slet selv med angstog ADHD. Nå hjelper de andre

- Ligger mer bak enn folk tror

Nylig startet hun en blogg for å sette fokus på den psykiske lidelsen, og forteller at responsen har vært stor allerede.

- Jeg vil at folk skal forstå at det kan ligge så mye mer bak enn det de tror. Jeg vet at jeg selv hadde satt pris på å få lese en slik blogg på den tiden jeg hadde det som verst, sier hun til trd.by.

Hun tror selv at mange lurer på hva hun faktisk gjør på dagene, da hun har vært hjemme siden hun ble sykemeldt.

- Jeg tror og mange kjenner seg igjen i det jeg skriver. Jeg har fått meldinger hvor folk jeg ikke kjenner takker meg for det jeg har skrevet, og sier de kjenner seg igjen. Det er nok veldig mange som føler seg alene med å ha angst, mener hun.

Linn Therese (27) har en usynlig sykdom: - Jeg skulle ønske jeg heller hadde en knekt fot

Her tar ME-syke Ann-Mari (32) piruett på havna i Trondheim

Slitt med dårlig samvittighet

Hermansen har lenge slitt med dårlig samvittighet for og måtte avlyse avtaler. Etter hun ble åpen om angsten på bloggen, føler hun at hun ikke lenger trenger å måtte ha en forklaring hver gang.

- Det kjennes utrolig godt å slippe og komme med unnskyldninger lenger. Jeg har alltid følt et press på å måtte ha en god unnskyldning for å avlyse, sier hun.

For Hermansen er det viktig å være åpen om lidelsen, da hun ikke vil at folk skal føle seg alene om å ha angst.

- Jeg vil at folk skal vite at flere opplever mye av det samme, og at det er «normalt» å ha det sånn. Det er så mye fordommer, og det håper jeg det blir slutt på, sier hun.

«Jeg er et av de menneskene mange ser på som Nav-snyltere»

- Åpenhet gjør det lettere

I 2015 var det, ifølge SSB, over 200 000 i alderen 20-29 som var til konsultasjon hos fastlegen for psykisk sykdom eller lidelse.

Undersøkelsen som analyseinstituttet YouGov har gjennomført på oppdrag fra Verdensdagen for psykisk helse, viser at de fleste av oss vil oppleve en psykisk knekk i livet. Annenhver nordmann har opplevd å ha hatt psykiske utfordringer som har påvirket en over tid det siste året.

– Åpenhet om egen psykisk helse vil gjøre det lettere for andre å hjelpe deg slik at ting ikke blir verre, sier prosjektleder for Verdensdagen for psykisk helse, Le Hang Duongi.