- For ett år siden var det utenkelig å komme ut, men nå begynner det å nærme seg, forteller Emilie.

Følg trd.by på Facebook

Emilie skriver daglig på bloggen Emilies skap. De tre årene hun har blogget har budskapet vært det samme: veien ut av skapet. På beskrivelsen står det enda: "Jente i guttekropp, med begge bena godt plantet inne i skapet."

- Jeg er fortsatt redd for å bli avslørt. At folk skal se meg og skjønne at jeg er biologisk gutt, sier bloggeren.

Siden Emilie fortsatt ikke har fortalt hemmeligheten sin til alle hun kjenner, ønsker hun å være anonym. Derfor vil verken hennes ekte navn eller alder bli avslørt. Hun vil heller ikke vise øynene sine på bildene.

Lever dobbeltliv

Foreløpig er det kun familien og hennes nærmeste venner som vet at hun er transkjønnet. På jobben vet de det ikke. Hun lever et dobbeltliv.

- Jeg holdt på å si det til de før jul. De begynte å fortelle om at de skulle ønske det var flere kvinnelige ansatte på arbeidsplassen. Men vi var ute, og det ble for mye folk. Timingen var ikke rett, forteller Emilie.

Følte seg annerledes

Emilie følte seg annerledes da hun var yngre, men visste ikke hvorfor. Sommeren da hun var 13, prøvde hun kjolen til søsteren sin. Det var da hun begynte å skjønne at hun følte seg mer som en jente.

"Naturlig nok ble jeg preget av denne sommeren, og tilbake på skolen begynte jeg å trekke meg mer og mer unna de andre guttene, mens jeg stadig så drømmende mot jentene i skolegården. Men jeg turte aldri nærme meg dem", skriver hun på bloggen.

Etter en stund fortalte hun det til jenta hun var forelsket i, som også ble hennes første kjæreste. Kjæresten ga henne navnet Emilie, da det var det fineste navnet hun visste om.

- Siden har dette navnet hengt fast og blitt en del av meg, skriver Emilie på bloggen.

Emilie legger ofte ut antrekksbilder på bloggen sin. Foto: Privat

- De har aldri sett Emilie

Moren aksepterte ikke til å begynne med. Etter hvert har hun begynt å forstå. En dag lærte hun Emilie hvordan hun skulle vaske bh-ene sine i vaskemaskinen. En annen gang spurte hun om Emilie kunne bli med henne ut for å hjelpe henne å kjøpe en jakke.

- Hun gir små stikk av og til som gjør at jeg merker aksepten mer og mer, forteller Emilie.

Selv om både foreldrene og søsteren vet om dobbeltlivet hennes, har de aldri sett henne som Emilie.

- Det er vanskelig, men jeg vet at de vil støtte meg uansett, sier hun.

Mormoren får aldri vite hemmeligheten

Emilie skriver på bloggen sin at hun er bekymret for når hun skal si det til resten av familien. Men det er én person hun aldri kan si det til: mormoren. Emilie mener hun ikke vil forstå. Og at hun kun vil glemme det fem minutter etter hun har sagt det, på grunn av at hun har demens.

- Det gjør veldig vondt. Hvordan vil det da bli om jeg kommer som en voksen kvinne, når hun ser etter en liten gutt?, forteller hun.

Tidligere kompis avslørte bloggen

En dag fikk plutselig faren til Emilie en mail med en link til bloggen hennes. Moren visste om Emilies dobbeltliv, men ikke faren. Ingen av de visste om bloggen. Moren ringte og konfrontere henne.

- "Å faen", var det eneste jeg fikk til å si, sier Emilie.

Hun skjønte straks hvem det var: en tidligere kompis hun ikke hadde hatt kontakt med på lenge. Hun konfronterte han, men uten hell. Han nektet å innrømme det.

- Neste gang går jeg til politiet og anmelder deg, sa Emilie til han. De har ikke pratet siden.

- Gjør det for seg selv

Selv om Emilie har flere hundre lesere på bloggen som hun skriver for å inspirere, er det én ting hun er sikker på.

- Når jeg skal komme ut, skal jeg gjøre det for meg selv. Ikke for noen andre, sier hun.

Les hvordan Annette (25) ble luksusmegler i Dubai

- Kjempepositivt med åpenhet

Styreleder i Trondheim Pride, Sverre Ohlgren, har sett flere i miljøet som har vært i samme overgangsfase som Emilie. Han har ikke sett noen som har hatt problemer så langt, men at det selvfølgelig er individuelt.

- Det viktigste i en sånn situasjon er å ha gode venner. Har man gode venner, har man god støtte, forteller Ohlgren.

Styreleder i Trondheim Pride, Sverre Ohlgren, mener det er viktig å prate mye om prosessen sin. Foto: Ivar Mølsknes

Han nevner at det er få i miljøet i Trondheim som er veldig åpne om sin prosess, men at det har blitt flere og flere de siste årene. Han mener det er viktig å prate om overgangen. Derfor synes han det er ekstra fint at Emilie er åpen om det.

- Det er kjempepositivt at hun blogger om prosessen. Flere må gjøre det, mener styrelederen.